Ο Κοτζιάς αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία» - Δείτε βίντεο

Ο Κοτζιάς αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία» - Δείτε βίντεο

Νέτα-σκέτα και χωρίς περιστροφές ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τη γειτονική χώρα «Μακεδονία» - Δείτε βίντεο από δημόσια συζήτηση που είχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Lapsus Linguae ή ομολογία της οπτικής που είχε για το θέμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών;

kotzi-ne1
Αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή των όσων είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιο Πλατιά, καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» χωρίς κανείς να ξέρει αν ήταν ένα lapsus linguae ή μια εφαρμογή της φράσης «γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει».

Η αναφορά του κ. Κοτζιά έγινε στο σημείο της συζήτησης κατά το οποίο επιχειρηματολογούσε για το ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επίλυση του Σκοπιανού καθώς η χώρα μας, όπως ακούγεται να λέει ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε - δεν έχω καταλήξει - ας το πω μια μικρομεσαία χώρα. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα η Βουλγαρία έχει 42 δισ. ΑΕΠ, η Αλβανία έχει 11, η "Μακεδονία" τότε έχει 8 στα 9 τώρα έχει 10 στα 11, εμείς παρά την κρίση τώρα πάμε στα 190, πολλαπλάσιο δηλαδή από όλους μαζί».

Κοντζιας Μακεδονία


Στην ίδια συζήτηση για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών  ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι «έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) χαρούμενοι αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Όπως είπε ο πρώην ΥΠΕΞ «στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα».

Κλείσιμο
«Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στη νέα ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαλα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή».

Υπενθύμισε, δε, πως η FYROM ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές. «Ήταν δικό τους αίτημα. Δεν τους το επιβάλλαμε εμείς» είπε για να προσθέσει - σε χιουμοριστικό τόνο - «εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες»

Η ταυτότητα των Ελλήνων δεν εθίγη

Απαντώντας, επίσης, στην ερώτηση για το πώς μπορεί να διατηρηθεί η συμφωνία σε βάθος χρόνου ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη».

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στα θέματα Ελλάδας Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει το ρόλο του δικαστή! Πιστεύω πως οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουν να υπάρχουν δυνάμεις που θα αναστατώσουν την ανατολική Μεσόγειο. Μου έκαναν κριτική πως η πολιτική μου ήταν η πιο φιλοαμερικανική πολιτική. Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα- όπως η Σοβιετική Ένωση ή ο Μάο Τσετούνγκ – συμμάχησαν με την Αμερική».

Όλες οι χώρες θα πρέπει να μας σέβονται

Ερωτηθείς από τον καθηγήτη του Πανεπιστημίου Πειραιά για την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε πως «δεν έχουμε κακές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι τα συμφέροντα» τονίζοντας με νόημα πως «όλες οι χώρες θα πρέπει να μας σέβονται».

Αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η Κίνα βρέθηκε να συνδράμει την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης»

Η κουβέντα έφτασε στα ενεργειακά. Είναι τελικά ευχή η κατάρα; «Εξαρτάται από το εάν θέλει κάποιος να είναι ηγετική ή περιφερειακή δύναμη Άλλη θέση έχει ο ένας, άλλη ο άλλος» αποκρίθηκε ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας πως είναι σφόδρα οπαδός μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από αυτό. Τα ονοματολογικά δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αυτό το πρόβλημα» κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης