Μάθιου Νίμιτς: Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος «Μακεδονία»

nimietz

Το ΠΓΔΜ δεν ήταν το όνομα της χώρας - Ήταν ένας προσδιορισμός, μέχρι να καθοριστεί το όνομα «για παράδειγμα, σα να λέμε το παιδί του κυρίου και της κυρίας Νίμιτς, μέχρις ότου οι γονείς συμφωνήσουν στο όνομα»

«Κάθε χρόνο ρωτούσα (Αθήνα και Σκόπια) αν πράγματι με ήθελαν ακόμη να παραμείνω. Γιατί στη διαπραγμάτευση, δεν μπορείς να παραμείνεις, αν δεν απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης και των δύο πλευρών, πρέπει να αποσυρθείς. Μου έλεγαν πάντα, μείνε ακόμη ένα χρόνο, δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο, όμως συνέχισε την προσπάθεια».

Με αυτά τα λόγια, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, ο μακροβιότερος απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, περιέγραψε σήμερα το πώς παρέμεινε στη θέση του για 20 χρόνια και ευτύχησε να δει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων να έχουν επιτυχή κατάληξη: «Αυτό μου έδινε ελπίδα. Γιατί πίστευα ότι ως πρόβλημα ήταν επιλύσιμο. Ηταν πραγματικό, αλλά επιλύσιμο».

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι τρέφει μεγάλες ελπίδες και για τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, είπε πως διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και έχει κάθε λόγο να προσέχει τα συμφέροντά της. Ενώ για τους κατοίκους της «νεαρής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», είπε πως για πρώτη φορά έχουν τη δική τους χώρα και προσπαθούν να δουν πώς θα διοικήσουν ένα καινούργιο κράτος στα Βαλκάνια.

«Ήταν τιμή μου που μπόρεσα να βοηθήσω» σημείωσε.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς, είπε πως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η συνταγματική της ονομασία θεωρήθηκε από την Ελλάδα ως προκλητική και το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε οδηγία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να χειριστεί το θέμα, με τα ψηφίσματά του, το 1993. «Δεν ήταν το όνομα της χώρας, ήταν ένας προσδιορισμός μέχρις ότου καθοριστεί το όνομα. Για παράδειγμα, σα να λέμε το παιδί του κυρίου και της κυρίας Νίμιτς, μέχρις ότου οι γονείς συμφωνήσουν στο όνομα. Όμως, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν κι αυτό συνεχίζεται για 24 χρόνια, το παιδί δεν μπορεί να έχει μια ευτυχισμένη ζωή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που κυρώθηκε και από τις δύο χώρες και τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, υπενθύμισε πως «αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα, θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση δυσκολία για ένα όνομα; Όμως, σχετίζεται με την ταυτότητα και ιστορικά ζητήματα». »Και όμως επιλύθηκαν» είπε ο Μάθιου Νίμιτς, πιστώνοντας για τη συμφωνία, στο μεγαλύτερο βαθμό, τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, «οι οποίοι προσδιόρισαν ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να λυθεί και ανέλαβαν την ευθύνη να το πράξουν».

«Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε μια περισσότερο ασφαλή περιοχή. Η Ελλάδα ήρε τις ενστάσεις της στην ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η λύση, και τώρα το δικό μου έργο τελείωσε» σημείωσε.

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας, ο κ. Νίμιτς είπε πως έχει θέματα που αφορούν στο μέλλον, όπως οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία: «Μία από τις ανησυχίες είναι ο αλυτρωτισμός και η δαιμονοποίηση του γείτονα. Από μόνη της η αλλαγή της ονομασίας παίρνει πολύ καιρό. Πρέπει να αλλάξει κάθε διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πανεπιστημιακό δίπλωμα, άδειες γάμου, ταμπέλες σε κτήρια. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος 'Μακεδονία'...».

Προσέθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο για τους Ελληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη 'Μακεδόνας'(Macedonian), όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο 'Μακεδόνες' αναφερόμενοι σε Έλληνες της ελληνικής Μακεδονίας».

Ανέφερε ότι θα υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και των ανθρώπων, όμως, όπως κάθε τι, θα τα επεξεργάζονται. «Οι Αμερικανοί κι οι Καναδοί έχουν ακόμη ζητήματα που προσπαθούν να λύσουν» είπε... χαριτολογώντας.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από την διαπραγμάτευση της διαφοράς Αθηνών - Σκοπίων σε άλλες μακροχρόνιες διαφορές, όπως το Κυπριακό και το Ιρλανδικό, ο κ. Νίμιτς που είχε εμπλοκή και στα δύο (στο Κυπριακό όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1977, την περίοδο του σχεδίου ΗΠΑ-Καναδά- Βρετανίας), είπε πως στην επίλυση των διαφορών η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική: «Κάποια από αυτά (τα προβλήματα) είναι πολύ προφανή. Σχετίζονται με την ταυτότητα, εθνικές διαφορές, ιστορικές διαφορές... Η ιστορία της Κύπρου ή της Ιρλανδίας... Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Υπάρχουν όμως ιστορικές στιγμές όπου συμβαίνει».

Για το Κυπριακό είπε πως η δυναμική του σχετίζεται, όχι μόνο με τους ανθρώπους στην Κύπρο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εγγυήτριες δυνάμεις κ.ά.

«Πιστεύω πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, είναι να κρατάς τη διαδικασία ενεργή. Στα 24 χρόνια, στο θέμα της μακεδονικής ονομασίας υπήρχαν στιγμές όπου δεν υπήρχε πρόοδος και τα πράγματα φαίνονταν μαύρα. Αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίζουμε τη διαδικασία. Είχαμε πάντοτε συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, συνεχίσαμε να ανταλλάσουμε προτάσεις, παρατηρώντας για ανοίγματα, μιλώντας στους ανθρώπους κι ακούγοντας τις ανησυχίες τους. Κι όταν ήλθε η σωστή σύνθεση, ήταν ευκολότερο να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω πως σ' αυτόν τον τομέα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση των σχέσεων. Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, διαχειρίσου το».

Απαντώντας σ' όσους, μιλώντας για το Κυπριακό, το χαρακτηρίζουν «κατεψυγμένο πρόβλημα», όπου δεν υπάρχει πρόοδος, ο διεθνής μεσολαβητής είπε πως «συγκρίνοντάς το με τη Συρία και μέρη όπου σκοτώνονται άνθρωποι [...] και παιδιά, τι θέλουμε; Μία διαμάχη όπου (οι άνθρωποι) ζουν μία κανονική ζωή, ή ένα πραγματικά θερμό πόλεμο; Διάλογο, ακόμη κι αν χρειάζονται χρόνια και χρόνια...».

ΣΧΟΛΙΑ (53)

Γιώτα

Ο υπάλληλος του Σόρος μας κάνει υποδείξεις, δεν φταίει όμως αυτός. Πραγματικός φταίχτης είναι ο Τσίπρας, όλη η κυβέρνηση εχει μολυνθεί απο τον Σόρος γιαυτό και του εξυπηρετεί τα συμφέροντα. Αποικία η χώρα με τους ΣΥΡΙΖΟ προδότες.

βασω

αντι να τους τρελανουμε στις μυνησεις στα ευρωπαικα δικαστηρια που χρησιμοποιουσαν το ονομα μας τα τελευταια χρονια.... το υπογραψαμε κιολας εμ εδω κλεψανε τα αρχαια μας κ λενε οτι δεν μας τα δινουν......χαχα ειμαστε για μπατσες...

Θα είχε πλάκα

Κάντε μια μήνυση για copyright λέξεων και γεωγραφικών όρων (με συνεχώς μεταβαλλόμενα όρια τα τελευταία 2000 χρόνια) για να γελάσουν τα δικαστήρια όλου του κόσμου.

...

Τι εννοεί ότι υπάρχουν ζητήματα; Κόψατε τη δήλωσή του στη μέση ή μίλησε ασαφώς;

F.

Σαφώς μίλησε ασαφώς. Αυτος τη δουλεια του την εκανε. Τώρα για τις καυτές πατάτες καλη μας όρεξη.

🇲🇰

Ευτυχώς που υπάρχει κάποιος σαν το Νίμιτς. Εάν δεν ήταν οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι, Ρωσία , κινα Το θέμα δεν θα είχε λυθεί. Εμείς οι βαλκανικοί είμαστε ακόμα σε κατάσταση άγρια. Οικονομικά Είμαστε ζητιάνοι της Ευρώπης, αλλά από εθνικισμό είμαστε πρώτοι. Γεμάτοι κόμπλεξ και μεγαλεία Είμαστε. Δυστυχώς είμαστε χαμένοι, Χωρίς μέλλον, οικονομικά δε γίνεται καμία επένδυση. Προχθές είχε ένα άρθρο στο Πρώτο Θέμα για την αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, οιπρωτεύουσες ( 30 -40.000 €) στην Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια είναι διπλάσια και τριπλάσια πλουσιότερες από την Περιφέρεια. Η Θεσσαλονίκη (16.000 €) ανήκει στις περιφέρειες οικονομικά. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε, εσείς κι εμείς τη χαμηλότερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Εάν δεν αλλάξουμε εξαφανιζόμαστε. Το μόνο που παράγουμε, εσείς κι εμείς είναι λίγο κρασί και λίγα φρούτα, τα οποία έξω από τα σύνορά μας δεν θα θέλει κανένας. Μήπως είδε κανένας Μακεδονικά προϊόντα, δικά σας και δικά μας στο εξωτερικό; Εγώ νομίζω ότι, έχουμε άλλα προβλήματα, όχι εάν ο μακεδονικός χαλβάς,(Και αυτός στην πραγματικότητα,Τούρκικος και αραβικός), λέγεται έτσι η όχι. Το θέμα είναι, πως θα κάνουμε τα Βαλκάνια, μια περιοχή ανάπτυξης και ευημερίας. Ελπίζω να επικρατείσουν οι λογικοί.

Μπάπης Μπαμπίδης

Πάλι χαπακωμένος είσαι?

Ποιανού είναι το παιδί?

Το παιδί πήρε Ονομα. Μαζί όμως με το όνομα αναγνωρίζεται και η πατρότητα. Όταν έρθει η ώρα θα ζητήσει το παιδί αυτό και το μερίδιό του από την κληρονομιά...

stp

Τέλειωσαν μας τέλειωσαν . Δώσαμε το όνομα αναίμακτα, και για να το ξαναπάρουμε μια μόνο λύση υπάρχει , θα μου πείτε ........ διάφορα , αλλά μόνο με την βία , διαφορετικά λουφάξτε και ξαναψηφίστε Αλέξη και Καμμένο Κουϊκ Κουντουρά, Παπαχριστόπουλο,κλπ και ξεχάστε την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σε λίγο καιρό θα απαγορεύεται να λέμε εμείς αυτό το όνομα, θα πληρώνουμε και πρόστιμο αν το αναφέρουμε.

Εκλεκτός λαός ηλιθίων

Είμαστε ο μόνος λαός που προσπαθούμε να μη χάσουμε τη χώρα μας από μόνοι μας. Τελείως μ@@@κες. Δε μας σώζει τίποτα.

Σωθήκαμε

Επειδή έχουμε συμφέροντα στην περιοχή μας σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα συμφέροντα των άλλων. Μάλιστα. Ποια σχολή διεθνών σχέσεων είναι αυτή ρε μάγκες για να καταλάβει ο κόσμος χαχα

Maver

Ωπα..δλδ τοσα χρόνια δεν ..ειχαμε δώσει το όνομα? Μα αφού αλλιως μας τα λένε οι Συριζαίοι και η προπαγάνδα τους..ΣΟΥΠΕΡ αδειασμα απο τον Νιμιτς..Γιατι άραγε? Μήπως τελείωσε ο χρήσιμος ηλίθιος κατα Λένιν? Ε ρε γλέντια..

Ντροπή και κατάντια της Χώρας μας

Έλεος! Μετά από όλα αυτά οι Συριζαίοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου; Όλα για τον Τραμπ και την Μέρκελ; Να τηνχαίρονται τέτοια Αριστερά! Αυτοί και ο Μαδούρος τους.

Μακεδόνας

Το μόνο που απομένει τώρα είναι να κηρυχθεί η αυτονόμηση της Μακεδονίας (Ελληνικής) και να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με το γειτονικό κρατίδιο, προκειμένου να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, (φαντάζομαι χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα), η Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τη Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας"...

Αποφυγή υποχρεώσεων

Δεν είναι αυτός τρόπος για να γλυτώσεις ως περιφέρεια από το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας. Το σκέφτηκε κι η Καταλονία, αλλά δεν παίζει, το δημόσιο χρέος θα επιμεριζόταν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_ar

«Κοκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η συνταγματική ισότητα της ψήφου - Η θέση Κουτσούμπα που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και τα τέσσερα σενάρια για τους υποψηφίους που θα στηρίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού

naupaktos_ar

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ΠτΔ κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Έκανε λόγο για αυθαιρεσίες της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή που δεν θα γίνουν ανεκτές από την ΕΕ

73