Μητσοτάκης: Θα καταργήσω τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του – προτείνει ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

mitso01
Την πρόθεσή του να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την αντικατάσταση του παρόντος συστήματος, που όπως λέει «εξαντλεί τα όριά του» με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Το σύστημα είναι άδικο πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», τόνισε.

Η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό στηρίζεται στην αρχή της καθολικότητας, ασφάλιση σε όλους, αλλά και στη αρχή της ανταποδοτικότητας καθώς ο καθένας θα πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του, ενώ θα εξασφαλίζεται και η αλληλεγγύη των γενεών. Το σύστημα είναι μικτό και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:


* Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρυσμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.

* Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά

Κλείσιμο
* Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, σχεδόν όλοι συμφωνούν με το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρχει ένα κόστος μετάβασης το οποίο θα αναλάβει να καλύψει το κράτος μετά από συζήτηση, ωστόσο τα οφέλη από την αποταμιευτική του διάσταση για την οικονομία θα είναι σημαντικά.


Προτάσσει συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Υγεία

Αναφερόμενος στον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Έλληνες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα πληρώνουμε και σε εισφορές.

Η ΝΔ προκρίνει τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ενώ θα δοθούν φορολογικά κίνητρα.


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομίας

Ο αρχηγός της ΝΔ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την οικονομία. «Σε λίγους μήνες κλείνει ένας αρνητικός κύκλος για τη χώρα που χαρακτηρίστηκε από την αναξιοπιστία και την αναποτελεσματικότητα, που ολοκληρώθηκε με ψεύδη και εθνικές υποχωρήσεις. Η τετραετής διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκε από ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και από ένα τέταρτο», είπε.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην αύξηση της φορολογίας, την αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι πραγματικοί μισθοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουμε και έκρηξη στη μερική απασχόληση και η απασχόληση θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030.

Έλλειμμα υπάρχει και σε όλα τα στοιχεία ανταγωνιστικότητας, οι επενδύσεις δεν ανακάμπτουν ενώ οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας αναθεωρούνται προς τα κάτω, προβλέποντας ότι θα κινείται με ασθενικούς ρυθμούς της τάξης του 1,3%. Παράλληλα σημαντικοί διεθνείς επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένουν κι αυτοί μαζί με πολλούς Έλληνες μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι καθώς το 2019 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων, η αγορά προεξοφλεί την πολιτική αλλαγή.


Το ερώτημα συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «και τώρα τι, τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα;» για να απαντήσει: Έχουμε σχέδιο ξέρουμε πού μπορούμε να φθάσουμε και είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε εκεί που πρέπει. Με μία λέξη μπορούμε. Η οικονομία έχασε μία μοναδική ευκαιρία το 2015-2018. Το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν εξαιρετικά ευνοϊκό κάτι που δεν θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, αλλά η Ελλάδα αποτέλεσε αρνητική έκπληξη, κατέγραψε ανάπτυξη 2% όταν η Κύπρος κατέγραψε 13% και αντίστοιχα και η Ιρλανδία και Πορτογαλία που επίσης βγήκαν από μνημόνια. «Είναι εθνική κατάθλιψη να μιλάμε για αύξηση της τάξης του 1,2%. Με αυτούς τους ρυθμούς δεν πάμε πουθενά ως χώρα. Πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Με μεγάλες αλλαγές, με ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ένα άλλο μίγμα πολιτικής με μείωση των φόρων», τόνισε.


Ειδική αναφορά έκανε στη μείωση των φόρων και στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι πρώτες εμπροσθοβαρείς μειώσεις φόρων θα έλθουν από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβέρνησης, ενώ οι επόμενες όπως και οι εισφορές θα εκτυλιχθουν στη διάρκεια της τετραετίας. Σημείωσε ότι οι μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν και από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα για τη ΝΔ, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση αντάλλαξε την παραμονή της στην εξουσία με την λιτότητα για δεκαετίες. Εμείς διαφωνήσαμε με τα υψηλά πλεονάσματα».


Επανέλαβε το σχέδιό του για μείωση των πλεονασμάτων το 2022 στο 2% σημειώνοντας ότι πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση το θεωρούσε ανέφικτο και ουτοπικό σαν να βγει ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον... Ωστόσο η μείωση στο 2% είναι εφικτή αρκεί να συνοδεύεται από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Εμείς προτείνουμε στους εταίρους μία καλύτερη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε μεγάλες αλλαγές που όσο θα τηρούνται θα μειώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μία συμφωνία επί τη βάση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ τώρα προκύπτουν από την λιτότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης