Και εγένετο... «Γέφυρα» με υπογραφές Μπουτάρη, Μπίστη, Λιάκου και Ρεπούση

Και εγένετο... «Γέφυρα» με υπογραφές Μπουτάρη, Μπίστη, Λιάκου και Ρεπούση

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες διαλόγου στην Κεντροαριστερά - «Επείγει η συγκρότηση ισχυρού προοδευτικού πόλου»

20766846
Πάνω από 100 πολίτες από διάφορους κοινωνικούς χώρους στηρίζουν την πρωτοβουλία «Γέφυρα» που στόχο έχει τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και τη συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου «ικανού να φράξει το δρόμο στις συντηρητικές πολιτικές και να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα».
Οι μετέχοντες στο εγχείρημα μιλούν για αναγκαία υπέρβαση που πρέπει να γίνει για μια προοδευτική διακυβέρνηση, «γιατί στον διεθνή ορίζοντα αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, αναδύονται απειλές που θέτουν σε κίνδυνο δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες το κείμενο είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Νίκος Μουζέλης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μπίστης, η Μαρία Ρεπούση, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σωτήρης Βαλντέν.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καθώς και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέξης Χαρίτσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Φίλης. 

gefyra_voutsis_filis_zaxariadis
gefyra_skourletis_xristodoulopoulou
gefyra_tzanakopoulos_xaritsis_ragkousis


Κλείσιμο
Ακολουθούν το κείμενο της «ΓΕΦΥΡΑΣ», καθώς λίστα με τους πολίτες που τη στηρίζουν:

ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ που αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στη δημοκρατία, στην Ευρώπη και στην πληθυντική δημοκρατική, αριστερή, σοσιαλδημοκρατική, και οικολογική παράταξη, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε γέφυρες που θα υπερβούν τις διαφορές μας και θα οδηγήσουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

ΑΥΤΗ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι αναγκαία γιατί στον διεθνή ορίζοντα, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, αναδύονται απειλές που θέτουν σε κίνδυνο δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών. Η Ακροδεξιά φουντώνει και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή, διαδίδοντας μίσος και μισαλλοδοξία, ξενοφοβία και εθνικισμό. Η Ευρώπη μοιάζει παραλυμένη και αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις. Οι πολίτες της την αμφισβητούν. Tο Ηνωμένο Βασίλειο την εγκαταλείπει. Tα ρήγματα Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης τη διχάζουν. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει το μόνο πεδίο για να υπερασπίζουμε τις αξίες μας.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι η πεισματική εμμονή στο νεοφιλελευθερισμό παράγει ακραίες ανισότητες, ανεργία, ανασφάλεια και διάβρωση του κοινωνικού κράτους. που παρέχουν έδαφος στην ακροδεξιά δημαγωγία. Και, δυστυχώς, βλέπουμε πολλά κόμματα του συντηρητικού χώρου να υιοθετούν την ατζέντα της ή και να συγκυβερνούν μαζί της, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι θα την αναχαιτίσουν, ενώ διολισθαίνουν προς αυτήν.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε εθνικό και μόνο επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη, ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο. Που να κινείται, δηλαδή, προς άλλη κατεύθυνση από ό, τι τις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΡΕΠΕΙ να αναγνωρίσουμε ωστόσο ότι η Ελλάδα, παρά τη βαθιά κρίση και την καταστροφική θεραπεία που της επιβλήθηκε, δεν πήρε το δρόμο της δεξιάς στροφής. Δεν συμφωνούμε όλοι με επιλογές και χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης και το εύρος της κριτικής του καθενός μας ποικίλλει.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να είμαστε κριτικοί σε δισταγμούς και ολιγωρίες που μπλοκάρουν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και θολώνουν το πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης. Εκτιμούμε, ωστόσο,  πως η κυβέρνηση διηύθυνε, μέσα από δύσκολες συμπληγάδες, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, παρά τις δεσμεύσεις που συνεχίζουν να ισχύουν, έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθέτησε σε δύσκολα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών (ιθαγένεια, σύμφωνο συμβίωσης κλπ) και ακολουθεί φιλοευρωπαϊκή πολιτική, συμπαρατασσόμενη με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ως καταλυτικό γεγονός την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Επιλύει, χωρίς νικητές και ηττημένους, ένα μακρόχρονο πρόβλημα που δηλητηρίαζε την εξωτερική μας πολιτική και συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δείχνει το δρόμο για να ξεπεράσει η χώρα μας την φοβική εθνικιστική αγκύλωση. Γιατί το κλίμα εθνικισμού και φανατισμού που καλλιεργείται με αφορμή το μακεδονικό είναι επικίνδυνο. Λυπούμαστε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εναντιώθηκαν στη συμφωνία για λόγους μικροπολιτικούς, συμβάλλοντας έτσι στην αναζωπύρωση του εθνικιστικού κλίματος.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ πως εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο. Η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αλλά ταυτόχρονα κινείται ραγδαία προς τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και ακροδεξιές θέσεις, όμηρος της πιο ακραίας πτέρυγάς της. Εντάσσεται, έτσι, στις αντίστοιχες τάσεις στην Ευρώπη, όπου στο ΕΛΚ συγχρωτίζεται με τα κόμματα του Όρμπαν, του Κουρτς και του Γκρουέφσκι.

Για τους λόγους αυτούς:

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ και Ευρώπη, επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει το δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον εναγκαλισμό με τη Δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, συγκλίνοντας σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο σύγκλισης και συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στο φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να υπερβούν τις διαιρέσεις και τις πικρίες του παρελθόντος και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο προοδευτικό στρατόπεδο. Για να ολοκληρωθεί η επούλωση των πληγών από την κρίση. Αλλά και για να βγει η χώρα από το περιθώριο της στασιμότητας, να δημιουργήσει υποδοχείς της τεχνοεπιστημονικής καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, συνδυασμένους με συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για να προχωρήσει η χώρα σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, και να καταπολεμηθούν οι κάθε λογής διακρίσεις, που τρέφουν τον φασισμό.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ να δούμε τη μεγάλη εικόνα και κυρίως τους αναδυόμενους κινδύνους, πέρα από συναισθήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες ιστορικές εξελίξεις. Αυτές είναι οι προκλήσεις που καλούν τον καθένα να αναμετρηθεί με την συνείδηση και την ιστορία του. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο χρόνος επείγει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συνάντησης όσων θεωρούν ότι οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το αίτημα της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και καλούμε όσες και όσους συμφωνούν να βαδίσουμε μαζί.

Ανάμεσα σε όσους υπογράφουν το κείμενο της «ΓΕΦΥΡΑΣ» και στηρίζουν την πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνονται και οι:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ: Βαΐτσος Κωστής (ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ - πρώην υπουργός), Μουζέλης Νίκος (ομ. καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE), Βαλντέν Σωτήρης (Διδάσκων, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών) Γεωργίου Θεόδωρος (καθηγητής ΔΠΘ), Καφετζής Τάκης (καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Λαζαρίδης Παντελής (πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Μητσός Αχιλλέας καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Λιάκος Αντώνης (ιστορικός -ΕΚΠΑ), Ρεπούση Μαρία (καθηγήτρια ΑΠΘ), Σακελλαρόπουλος Θεόδωρος (καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ: Δανέλης Σπύρος (ανεξάρτητος βουλευτής), Μπίστης Νίκος (πρώην υπουργός)

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Μπουτάρης Γιάννης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Προβατάς Φώτης (πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων), Βάρελης Σπυρίδων (πρώην δήμαρχος Θιναλίων Κέρκυρας), Ψαλιδόπουλος Θοδωρής, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, Μακρυνός Γιώργος (δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού)

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Παπαϊωάννου Κωστής (τ. πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.), Γροσομανίδου Ντόρα (πληρεξούσιος υπουργός ε.τ.).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Ακριβούλη Ζωή (οικονομολόγος), Αναγνωστοπούλου Άννα (αρχιτεκτόνισσα), Λιβάνης Θύμιος (γιατρός), Παπαδημητρίου - Τσάτσου Άννα (δικηγόρος), Σιμόπουλος Διονύσης (αστροφυσικός), Φωτόπουλος Δημήτρης (μαθηματικός), Χατζηγιαννάκη Άννα, ιστορικός τέχνης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ: Σιάνου Φωτεινή (πρώην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΓΣΕΕ), Τσιούτρας Βασίλης (πρώην πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας. 
ΤΕΧΝΕΣ: Αγγελάκος Κυριάκος (σκηνοθέτης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Μητρούσης Μιχάλης (ηθοποιός), Τουλιάτος Νίκος (μουσικοσυνθέτης), Τρανταλλίδης Μάνος (καλλιτεχνικός παραγωγός), Χαραλάμπους Πάνος (εικαστικός, καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Μαχαίρας Χρήστος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Παπαδάκη Ελίζα, Χουζούρη Έλενα.

Διαβάστε όλους τους υπογράφοντες ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης