tsipras-erdogan_main01

Όλα τα θέματα μπήκαν στο τραπέζι στην μεγάλης διάρκειας συνάντηση των δύο στην Άγκυρα - Κίνδυνος να παρασύρει την Αθήνα η Άγκυρα σε εφόλης της ύλης διαπραγματεύσεις, ειδικά μετά την έκβαση του Σκοπιανού

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον φέρνει αντιμέτωπο με όλα τα ανοιχτά μέτωπα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό από μόνο του εμπεριέχει ένα διπλωματικό ρίσκο. Ειδικά, όταν η Άγκυρα φρόντισε, δια του εκπροσώπου της Ιμπραΐμ Καλίν, να προκαθορίσει την ατζέντα των συνομιλιών, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτήν όλα εκείνα τα ζητήματα που συνιστούν μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν πρόκειται για έκπληξη. Το ίδιο συνέβη και το Δεκέμβριο του 2017, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε μάλλον αμήχανα, με τα «παγωμένα» χαμόγελα να κυριαρχούν. Διήρκησε πολύ περισσότερο από όσο ήταν προγραμματισμένη, γεγονός που πιθανότατα αποδεικνύει ότι οι δύο άνδρες διεξήλθαν σε βάθος την ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ερντογάν και Τσίπρας συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Αυτό φάνηκε και από την συνέντευξη Τύπου, η οποία θύμιζε παράλληλους μονολόγους.

Από την άλλη, δεν πέρασε απαρατήρητο και το ανατολίτικο παζάρι που δεν δίστασε ο Ταγίπ Ενρτογάν να κάνει μπροστά στις κάμερες. Προχώρησε, μάλιστα, σε κλιμάκωση των απαιτήσεων της Τουρκίας για τους «ομογενείς» της στην Ελλάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Συνέδεσε, μάλιστα, το θέμα της «τουρκικής» μειονότητας και συγκεκριμένα το θέμα των μουφτήδων, με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και με την τύχη του ίδιου του Πατριαρχείου. «Σας δίνω τη Χάλκη αν μου δώσετε τους μουφτήδες», υπονόησε ούτε λίγο, ούτε πολύ.

Εξάλλου, το παζάρι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε διπλωματίας και περισσότερο της τουρκικής. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει συστηματικά χρησιμοποιήσει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Χάλκης για να αποσπάσει ανταλλάγματα στη Θράκη. Ενδιαφέρον σχετικά παρουσιάζει η ανακοίνωση του λεγόμενου Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD). «Οι ελπίδες μας άνθησαν με αυτή την αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα και περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ,
που ήρθε στην εξουσία με μια ρητορική που έδενε με τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας, να κάνει σοβαρά βήματα για τη μειονότητα. Όμως, ο κ. Τσίπρας έγινε κυβέρνηση, αλλά δεν στάθηκε ικανός, εγκατέλειψε την εξουσία (του) στη δυτική Θράκη, στον ηγέτη Καμμένο – τον μικρό εταίρο του, που θρέφεται από το μίσος κατά των Τούρκων. Να όμως σήμερα που ο Καμμένος τον εγκατέλειψε…».

Αξίζει στο σημείο αυτό, ωστόσο, να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να αφαιρέσει το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, όπως και γενικότερα το ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το καλάθι των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όχι επειδή είναι αδιάφορη, αλλά επειδή είναι η Ουάσιγκτον και συνολικά η Δύση που έχει συμφέρον να διατηρήσει στη ζωή το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλα όσα συνδέονται μαζί του. Είναι κοινό μυστικό πως εάν φύγει από τη μέση το Φανάρι, τα ηνία των απανταχού ορθοδόξων θα πάρει το Πατριαρχείο της Μόσχας. Κι αυτό δεν το θέλουν με τίποτα οι Δυτικοί. Πρόσφατα είδαμε τη σημασία που έχει για τη Δύση το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης πλέον Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Όπως αναμενόταν, ο Ερντογάν έθεσε εκ νέου και το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στην Ελλάδα. «Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από τέτοια κινήματα να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», διεμήνυσε. «Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό». Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση για απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά όποιος πρόσεξε τις σχετικές δηλώσεις θα είδε τα σημάδια πως έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ταγίπ Ερντογάν πως κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Πιθανότατα να συμφωνήθηκε πως αθόρυβα θα πραγματοποιούνται και άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων που καταφεύγουν στην Ελλάδα για να σωθούν από διώξεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως εμμένει πως στόχος είναι να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεων με τον Τούρκο πρόεδρο  και να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. H επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα έχει ως κεντρικό στόχο άμεσα να ρίξει τη θερμοκρασία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και μεσοπρόθεσμα να εδραιώσει ένα κλίμα ύφεσης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το έργο αυτό, βέβαια, έχει ξαναπαιχτεί αρκετές φορές, αλλά είναι ένας τρόπος για υπέρβαση των ζητημάτων, επί των οποίων υφίστανται αγεφύρωτες διαφωνίες.

Ο όλος χειρισμός του Μακεδονικού από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα προκαλεί ανησυχίες και για τον χειρισμό στα ελληνοτουρκικά. Το “Μπαρμπαρός” πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι γκριζάρουν ελληνικές νησίδες στο ανατολικό Αιγαίο, παραβιάζουν συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, δεσμεύουν συχνά μεγάλες περιοχές με αλλεπάλληλες καταχρηστικές Navtex και αμφισβητούν τις θαλάσσιες ζώνες που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και ως κερασάκι, μερικές ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, η Τουρκία επικήρυξε με 700.000 ευρώ κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον, η Αθήνα είχε υποχρέωση να θέσει σαφείς όρους για να ανάψει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Από ό,τι φαίνεται δεν το έπραξε. Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικό, ο οποίος μπορεί να πάει κόντρα στην ελληνική κοινή γνώμη με σκοπό να φτάσει σε συμφωνία. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γι' αυτό και κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να ρυμουλκήσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μία επίσημη διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα, τα οποία έγιναν αντικείμενο άτυπης διαπραγμάτευσης τα προηγούμενα 20 χρόνια, στο πλαίσιο των λεγόμενων διερευνητικών επαφών. Αυτό δεν είναι μία υπόθεση εργασίας, ούτε μία αυθαίρετη εκτίμηση. Προκύπτει από την αναφορά σε οδικό χάρτη, η οποία παραπέμπει σε επίσημη διαπραγμάτευση. Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να ρυμουλκήσει την Αθήνα σε διαπραγμάτευση επί των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων.

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντηση: 
Δηλώσεις Ερντογάν


Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση: 
Δηλώσεις Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν

ΣΧΟΛΙΑ (129)

Τακης

Τελικα όλα είναι θεατρο. Από εκει που ωρυόταν ο Σουλτάνος είναι η 2η φορα που συναντάει τον Τσιπρα και τρωνε πινουν και γλεντανε ( μας γλεντανε και εμας μαζι). Οι 8 στρατιωτικοι σιγουρα θα εχουν κακο τελος και δεν θα το μαθουμε ποτε , θα δωσει το οκ ο Τσιπρας στον Σουλτανο απλα θα του ζητησει να είναι διακριτικος και να μην μαθευτεί τιποτα. Τωρα η θεολογικη σχολη στην Χαλκη είναι αδιαφορο, καθως δεν είναι και ένα νησι που να μπορει να συντηρησει σχολη και φοιτητες ( 500 ατομα είναι ολο και ολο χωρις υποδομες και χωρις συχνα δρομολογια για Ροδο κτλ)

Άλλος για Χίο τράβηξε

Αυτή η Χάλκη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, έλεος!

Μανος Εμμανουήλ

Πήγε ο στόκος να διαπραγματευτεί.

Μετανάστης στη Ρουμανια

Ταγιπ, ωρε καρντασι μου, κάνε μου το χατήρι, της Χάλκης την σχολή άνοιξε, μη μου χαλάς χατήρι. Παπάδες, να βγάνει η σχολή και πρώτους δεσποταδες, να βγαίνουνε τους λόγους τους, βόλι στης Τουρκίας τα στήθη. Και αν ανοίξει η σχολή, και διαδοθεί η γνώση, ετοίμασε γερό σκοινί για σε και τον Αλέξη. Θα σου κλωτσησω το σκαμνι, θα κρεμαστεί αντίκρυ... Θα κλαιν'μαζι η Εμινε, και η Περιστέρα αμανέ θα λέει στο τρεχαντηρι. Λεφτάς Τούρκος θα την παρηγορεί, με χίλιους δύο παραδες, χανουμι του θα γενει, θα ξεχάσει τους ροκάδες. +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

Τάκης2016

Αν πάρει ο Ερντογάν υπό τον έλεγχο τους μουφτήδων της θράκης, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι καταδικασμένη σε διχοτόμηση...

Αγύριγο κεφάλι

ΔΙΚΑΙΩΜΑ του, ΓΟΥΣΤΟ του και ΚΑΠΕΛΟ του του Τσίπρα να μην έχει τελέσει ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ γάμον και σε εσάς τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ δεν πέφτει κανένας λόγος._____________Μέχρι το 900 μ.Χ (επί Βυζαντινού Αυτοκράτορος του Λέοντος του ΣΤ΄ του σοφού, που αποφάσισε ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ από κοινού με τον τότε Πατριάρχη, γιά λόγους ΕΡΕΥΝΑΣ το ποιοί κατατάσσονται στον Στρατό, την Ιερολογία του ΓΑΜΟΥ, επί 900 ΧΡΟΝΙΑ, δηλαδή έως τότε, οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας ΔΕΝ είχαν ..."αντιληφθεί" το ότι ο ΓΑΜΟΣ ...μπορεί να είναι ΚΑΙ ... "Μυστήριον"!..

μην ξεχνας την ωρα που αυτοδυναμα

θα σε πατρεψουμε............ακουσε το λακη τον κραουνακη .

Η Αριστερά θα δώσει λύση στο Αιγαίο και Θρακη

Ο Τσιπρας θα μοιράσει δίκαια τη Θράκη και το Αιγαίο με τελικό αποτέλεσμα τη φιλιά των λαών. Τα νησιά και η Θράκη στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν πρόβλημα με την αλλαγή των συνόρων.

Όλοι μας ζηλεύουν

Κι οι Τούρκοι το 16άκτινο αστέρι της Βεργίνας έχουν για σύμβολο,αλλά πάλι μόκο κάνουμε.

Αλή Αλ-Γιουνάνι

Το αστέρι αυτό συμβολίζει 16 κράτη που δημιούργησαν οι Τούρκοι. Είσαι αμαθής και αδαής.

αn

Ο καλύτερος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης ο Τσίπρας. Κάνει πολιτική υψηλού επιπέδου και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Η Ελλάδα βγαίνει από την αφάνεια και την απραξία και πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, παίζει πολιτικό παιχνίδι επιτέλους και δημιουργεί συμμαχίες. Ο Τσίπρας είναι σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Μπράβο του!!!

τα λες μπροστα...

στον καθρεφτη αυτα; Στο Eurogroup τον ειχανε του κλωτσου και του μπατσου Αμερικανοι και Ρωσοι δεν τον γουσταρουνε, Τουρκοι, Σκοπιανοι, Αλβανοι ξυνουνε τα rxdia τους μολις τον βλεπουνε. Μονο ο Μαδουρο τον γουσταρει. Κατα τ αλλα, nice to meet you!!!

tom mix

Και ποιος περιμένετε να είναι μηχανικός απέναντι στον Ερντογάν?????ο άνθρωπος έχει ουμπαλα,εδώ έγραψε στα @@@@@ ,τον αμερικανο,έγραψε στα @@@@@,τους αλήτες στις αγορές,τράπεζες,χρεοκοπίες ,Όλα,τον πόλεμο τον οικονομικό που του έκαναν,και ζητάτε ευθύνες από τους πρωθυπουργούς του ελλαδακι????Ότι τάχα μου απέτυχε η επισσκέψη???Δεν πάτε Καλά....σοβαρευτείτε,ξέρετε τι σημαίνει Τούρκος????

χέι

αλβανό γειά σου, πολλά είπες

Μαθε καλα Ελληνικα πρώτα

θες να σχολιάσεις αλλα καρφωνεσαι ρε αχμετ

@Δυστυχως ετσι ειναι

Ο Τουρκος ειναι πανπονηρος ανατολιτης χρονια στο κουρμπετι που ξερει τις κακοτοπιες, τον Αλεξει τον βλεπει σαν ενα παιδαρελι που το επαιζε επαναστατης αφισσσοκλλητης μαζι με τη πρωην ταγαροφορα ΚΝιτισα παλιας κοπης Pigeon. Μετα την Μακεδονια και τα Ιμια σειρα τωρα εχει η Θρακη, το Καστελοριζο και το μισο Αιγαιο. Πρωτη φορα αριστερα, μεχρι τον Οκτωβριο ετσι οπως πανε θα μας μεινει Πελοποννησος, Λαμια, Αιγινα και τον καφε Τουρκικο.

ΦΟΥΦΟΥΤΙΝΟΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑ. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ_ ΕΣ ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ Ο ΘΕΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑΜΑΣ ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΞΕΦΥΓΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΙΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΜΕ ( ΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΙ) ΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ( ΤΟ ΚΑΚΟ) ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΥΘΩ . ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΑΑΑΑ????? ΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΝΩΜΑΛΟ( ΑΝΙΘΗΚΟΤΗΤΑ) ΑΓΑΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ. ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΧΤΙΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 49 ΠΟΥ ΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΝΦΥΛΙΟ. ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ !!!! ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑΑΑΑΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΝΦΙΑΑΑΑΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΑΑΑ . ΜΠΡΑΒΟΣΑΣΣΣΣΣΣ.Ο ΕΡΤΟΓΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΨΑΧΝΕ. Η ΠΙΣΤΗΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΕΟΥΣΣΣΣΣΣΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης