Η Νέα Δημοκρατία πάει κέντρο

politik_arthroos1

Ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει και πρόσωπα έξω από τα κομματικά τείχη της ΝΔ - Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης και άλλα ηχηρά ονόματα στο προσκήνιο

Αμφίπλευρη διεύρυνση, με γενναία ανοίγματα στο Κέντρο και ταυτόχρονη κάλυψη των νώτων του από τα δεξιά, επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει να καταστήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια «πολυσυλλεκτική πολιτική παράταξη η οποία με μεταρρυθμιστική ορμή θα αγωνιστεί για να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα».

Στα υψηλά κλιμάκια της Πειραιώς επικρατεί η εδραία πεποίθηση ότι η μάχη των επερχόμενων εκλογών θα κριθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο που συμβατικά και με παραδοσιακούς όρους αποκαλείται Κέντρο και στον οποίο αναζητούν πλέον πολιτική έκφραση τα μεσαία κοινωνικά στρώματα που θέλουν αποκατάσταση της λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και των θεσμών που επλήγησαν βάναυσα στα χρόνια της κρίσης και κυρίως στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις των διαθέσεων του εκλογικού σώματος εμφανίζεται αύξηση της πολιτικής επιφυλακτικότητας των μετριοπαθών πολιτών οι οποίοι κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο, δεν πείθονται από το Κίνημα Αλλαγής ή άλλους κεντρώους σχηματισμούς και αμφιταλαντεύονται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι, όπως επισημαίνουν αναλυτές, μια πολύ κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που μπορεί να μην είναι ικανή να ορίσει το ποιο κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα, αλλά σίγουρα η συμπεριφορά της θα είναι καθοριστική για το εύρος της πιθανής αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, που στη Ν.Δ. θεωρούν ότι θα είναι οι ίδιοι, αλλά και ενδεχομένως της «προεδρικής πλειοψηφίας» των 180 εδρών που απαιτείται για να μη διαλυθεί πρόωρα η επόμενη Βουλή και να γίνουν οι μεθεπόμενες κάλπες με την απλή αναλογική.

Τζουμάκας, Μπίστης και Μαδούρο

Στην Πειραιώς παρακολουθούν με ενδιαφέρον την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει την εικόνα του πολιτικού που απλώνεται στο Κέντρο, διακηρύσσοντας, από τη μια, ότι τάχατες η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα και στριμώχνοντας, από την άλλη, το ΚΙΝ.ΑΛ., με τον προσεταιρισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις εκμαυλισμό «πολιτικών ρεταλιών» τα οποία διατίθενται προθύμως να συμβάλουν στην εντύπωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση».

Χωρίς να εφησυχάζουν, όπως λένε, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που μελετούν τα πραγματικά δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, υποστηρίζουν την άποψη ότι «πέφτει στο κενό η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να φορέσει τη μάσκα του κεντρώου και να εμφανιστεί ως μετριοπαθής πολιτικός ηγέτης».
Οπως επισημαίνουν, «τόσο οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που καταγράφουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, όσο και... τα υλικά που, σε επίπεδο πολιτικού δυναμικού, χρησιμοποιεί το Μαξίμου, καταδεικνύουν ότι η υποτιθέμενη μεταμόρφωση του νυν πρωθυπουργού δεν βρίσκει ουσιαστική ανταπόκριση στη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας».

«Επειδή σε χειροκροτεί ο Τζουμάκας, ο Μπίστης ή ο Ραγκούσης, ο οποίος μόλις πριν από λίγους μήνες έλεγε τα χειρότερα εναντίον σου, δεν σημαίνει ότι άλλαξαν οι πεποιθήσεις των πολιτών», τονίζουν «γαλάζιοι» επιτελείς. «Τα ρουσφέτια, όπως άλλωστε και τα επιδόματα, τα οποία, αντί να συμβάλουν στην ανάπτυξη, πνίγουν την οικονομία, κάθε άλλο παρά δελεάζουν τους μετριοπαθείς πολίτες», συμπληρώνουν.

politik3
Ως ενδεικτικό της αδυναμίας Τσίπρα να πείσει για την κεντρώα στροφή του, επιτελείς της Ν.Δ. επισημαίνουν την πολύ μικρή διείσδυση που έχουν οι πρωθυπουργικές διακηρύξεις σε μία από τις πιο σημαντικές αποτυπώσεις των «άστεγων» στελεχών της Κεντροαριστεράς που έγινε πριν από πέντε χρόνια όταν συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία των «58»


Το ίδιο, υπογραμμίζουν, συμβαίνει «τόσο με την υποστήριξη του Νικολάς Μαδούρο όσο και με την προσπάθεια καθυπόταξης θεσμών της Δημοκρατίας, όπως η Δικαιοσύνη, η Δημόσια Διοίκηση, ακόμη και η ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων που τίθεται εν αμφιβόλω με τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που γίνονται στο Κοινοβούλιο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μακροημερεύσει η πλειοψηφία-κουρελού που στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα».

Ως ενδεικτικό της αδυναμίας του κ. Τσίπρα να πείσει για την κεντρώα στροφή του «γαλάζιοι» επιτελείς επισημαίνουν την πολύ μικρή διείσδυση που έχουν οι πρωθυπουργικές διακηρύξεις σε μια από τις πιο σημαντικές αποτυπώσεις των «άστεγων» στελεχών της Κεντροαριστεράς που έγινε πριν από πέντε χρόνια όταν συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία των «58».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», από τις άτυπες καταγραφές που κάνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προκύπτει ότι δεν ξεπερνούν τα έξι τα πρόσωπα τα οποία είχαν υπογράψει την αρχική διακήρυξη της πρωτοβουλίας των «58» και έχουν δείξει στην πορεία του χρόνου διάθεση υποστήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο ομότιμος καθηγητής στο London School of Economics Νίκος Μουζέλης, ο οποίος συντάσσεται με την άποψη της συμπόρευσης του ΚΙΝ.ΑΛ. με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από το ΚΙΝ.ΑΛ. λόγω της αρνητικής του θέσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου που συμμετείχε στην ομάδα πρωτοβουλίας η οποία οργάνωνε τις εκδηλώσεις υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ για το «Μακεδονικό», καθώς και ο εκλεγμένος με το Ποτάμι ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης.

Ενα μέρος από τους υπολοίπους συμμετείχε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά μαζί με όσους αποχώρησαν, ακολουθώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη στην επιστροφή στο Ποτάμι και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στη ΔΗΜ.ΑΡ., μετά βίας φτάνουν τους 20 όσοι συμμετέχουν στους υφιστάμενους σχηματισμούς που κινούνται στον χώρο του Κέντρου.

Αντιθέτως, 29 πρόσωπα, οι μισοί δηλαδή από τους «58», παραμένουν κομματικά άστεγοι και, όπως επισημαίνεται, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ότι κινούνται σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση. Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούνται «φιλο-μητσοτακικοί» που, όμως, για δικούς τους λόγους δεν θέλησαν να αποκτήσουν δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία παρά τη στήριξη που εκφράζουν στο πρόσωπο του Κυριάκου και στις ιδέες που ο ίδιος πρεσβεύει.

politik1
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Μιλένα Αποστολάκη -στελέχη από τις τάξεις της πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ- «ζυμώνονται» στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας


Η προσέλκυση στελεχών από αυτή τη δεξαμενή είναι ένας από τους στόχους που θέτουν αξιωματούχοι της Πειραιώς. Επειδή, μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρόσωπα κύρους που δεν συμμετέχουν στις κομματικές διαδικασίες, η επιδίωξη των «γαλάζιων» επιτελών δεν είναι να ενταχθούν στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. Αρκούνται, όπως σημειώνουν, «να πουν τον καλό τους λόγο» και «με βάση τη συνείδησή τους να πάρουν θέση για το μέλλον της χώρας».

Οι καθηγητές Αχιλλέας Γραβάνης, Μάνος Ματσαγγάνης, Γιώργος Παγουλάτος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Νιόβη Παυλίδου, Κίμων Χατζημπίρος, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης και ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Πορτοκάλογλου είναι κάποιοι από εκείνους που θα ήθελαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να συνταχθούν μαζί τους, ακόμη και αν δεν έχουν τη φιλοδοξία να κατέλθουν στις εκλογές με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

«Εμβόλια» στα ψηφοδέλτια και στο κόμμα

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι τα κεντρώα ανοίγματα της Ν.Δ. να αποτυπωθούν και στα ψηφοδέλτια που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις βουλευτικές εκλογές. Ειδικά για τις δεύτερες, η επιδίωξη της γαλάζιας παράταξης είναι να φιλοξενηθεί σε κάθε εκλογική περιφέρεια τουλάχιστον ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκε η συμμετοχή της προερχόμενης από το Ποτάμι Κατερίνας Μάρκου στο ευρωψηφοδέλτιο. Οπως και των επίσης πρώην «ποταμίσιων» Χάρη Θεοχάρη και Ιάσωνα Φωτήλα στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών και στην Αχαΐα αντίστοιχα, καθώς και του προερχόμενου από την Ενωση Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη στη Λάρισα.

Είχε προηγηθεί η χωριστή ανακοίνωση του διατελέσαντος βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου που θα πολιτευτεί στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Ενώ, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στους γαλάζιους συνδυασμούς θα βρουν θέσεις και οι προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες από το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Τα πειράματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, με τον εμβολιασμό του γαλάζιου στελεχιακού σώματος... με κεντρώα αντισώματα έχουν ξεκινήσει ήδη από τον κομματικό μηχανισμό της Πειραιώς. Στο επιτελείο των στενών συνεργατών του αρχηγού της Ν.Δ. έχει ενταχθεί αρμονικά ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Κυριάκος Πιερρακάκης, που κατέχει και τη θέση του διευθυντή ερευνών στον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης της «διαΝΕΟσις».

Εξίσου επιτυχής θεωρήθηκε και η «μεταγραφή» του Γιάννη Μαστρογεωργίου από το think tank της Αννας Διαμαντοπούλου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο οποίο ορίστηκε γενικός διευθυντής το περασμένο καλοκαίρι. Γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα, το ίδιο στέλεχος ορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και δεν αποκλείεται μόλις αποχωρήσει η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη για να κατέλθει υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης να αποτελέσει το πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος της επικοινωνιακής εκπροσώπησης στην προεκλογική περίοδο. Κεντρώας προέλευσης είναι, επίσης, αρκετοί άτυποι σύμβουλοι του αρχηγού της Ν.Δ., ενώ ανάλογες «αποσκευές» κουβαλούν και οι συνεργάτες του καθηγητές Γιώργος Γεραπετρίτης (συνταγματολόγος και επικεφαλής των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη) και Θεόδωρος Πελαγίδης (με αρμοδιότητα τα μακροοικονομικά).

politik2
Οι «γαλάζιοι» αξιωματούχοι καλούν σε εκδηλώσεις του κόμματος πρόσωπα με κεντρώες προσεγγίσεις, όπως ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης


Οι εκτός των τειχών

Πέραν αυτών, συχνά πυκνά οι «γαλάζιοι» αξιωματούχοι καλούν σε εκδηλώσεις του κόμματός τους πρόσωπα με κεντρώες προσεγγίσεις, όπως ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο γενικός διευθυντής του ίδιου Ινστιτούτου Θάνος Ντόκος, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, που διετέλεσε παλαιότερα εκπρόσωπος της χώρας μας στο EuroWorking Group, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που είναι πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Βάσω Κιντή και άλλοι.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι στην κυβέρνηση την οποία σχεδιάζει να σχηματίσει είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει και πρόσωπα που κινούνται έξω από τα κομματικά τείχη της Νέας Δημοκρατίας. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουν ακουστεί ως πιθανοί επόμενοι υπουργοί στελέχη από τις τάξεις της πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αν και ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ενταχθεί στο Κίνημα Αλλαγής και ο ίδιος δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ότι προτίθεται να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτιά του, στην πολιτική πιάτσα παραμένουν οι φήμες που τον θέλουν να αποτελεί την πρώτη επιλογή της Πειραιώς για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στάση αναμονής τηρούν, από την πλευρά τους, ο κ. Φλωρίδης και η κυρία Διαμαντοπούλου, οι οποίοι με κοινό τους άρθρο τις προηγούμενες ημέρες (στον ιστότοπο Liberal.gr) επεσήμαιναν ότι «ο κόσμος του κοινωνικού κέντρου, απογοητευμένος από την κυβερνητική χρεοκοπία ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χωρίς έκφραση από μια αυτόνομη κεντρώα ανασυγκρότηση, αισθάνεται πλήρως αποδεσμευμένος. Βρίσκεται εκτός κομματικών τειχών και τελεί υπό πολιτική αναζήτηση».

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι «το λεγόμενο ιστορικό κέντρο της αντιδεξιάς πολιτικής και της κρατικιστικής και δημαγωγικής νοοτροπίας, στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, βαίνει συνεχώς μειούμενο, εκφράζοντας προηγούμενες γενιές». Αντιθέτως, προσθέτει ο ίδιος, «το σύγχρονο Κέντρο του 21ου αιώνα, που κατακτά την πλειοψηφία, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, είναι εκείνο που πιστεύει και επιδιώκει τον θεσμικό και πολιτικό μεταρρυθμισμό, εκφράζει τον πατριωτικό ρεαλισμό και την αξιοπρέπεια».

Ο ίδιος πιστεύει ότι για τη διεκδίκηση του τελευταίου «απαιτούνται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες που όποιος τις αναλάβει θα είναι και εκείνος που θα αναδειχθεί νικητής τόσο στις κάλπες όσο και στο πεδίο των ιδεών που θα επικρατήσουν και θα καθορίσουν αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα μείνει πίσω».

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Ζίγδη μου εσύ

Κυριάκο, συνταξιούχος είμαι και εγώ, με γνωρίζουν και τα γερόντια στο χωριό μου. Μήπως να περάσω απο την Πειραιώς για υποβολή βιογραφικού?

ass

Ετσι γουρλομάτη κάνε το κόμμα νέο πασόκ,ήδη εδώ και χρόνια ψάχνεται την ψήφο μας,σε γλεντάει κανονικά η αριστερά και το πασόκ,λάχανο θα σε φάνε εντός κόμματος οι πασοκζήδες που θα φέρεις,ρεζίλα.

κοινος νους

μπραβο κουλη!!!!καλα το πας...μεχρι την επομενη εβδομαδα θα εχει μηδενιστει το +2% προβαδισμα που εχετε....την φωφη και τον μπεντζι μην ξεχασεις καθως και τον συντροφο λαλιωτη

Νεοδημοκράτης #metonkyriako κεντροαριστερός τσατσοπουλικός

Το μέλλον του κόμματός μας είναι κεvτροαριστερό τσατσoπουλικό!

ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Τριχες κατσαρες ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Θα στο πω απλα..Εισαι λιγος. Και θα ψηφισουμε Ν.Δ για 2 λογους στις εθνικες εκλογες ετσι γιατι στις ευρωεκλογες, ξερεις τι θα ψηφισουμε. 1) Για να φυγουν τα ξεφτιλισμενα αναρχοκομμουνια που καταστρεφουν καθε τι Ελληνικο και 2) ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ και ειδικα ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΑ ΑΔΩΝΙ. Αν δεν υπηρχαν αυτοι οι 2 ΠΟΤΑΜΑΚΙ θα ειχες καταντησει τη Ν.Δ τους φιλους σου του ανυπαρκτου ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗ. Αλλα θα σε προσεχουμε μετα τις εκλογες. Να εισαι σιγουρος.

Λίγη υπομονή εσείς τα ΝΔουλια. Τώρα μας σώζουν οι μαδούροι, σε 7 μήνες θα μας σώσετε εσείς, ξανά.

Δένει το ζαβό τα κορδόνια του μπροστά στο άγημα που του αποδίδει τιμές μα θέλει να σώσει την Ελλάδα...

η Συνταξιούχος Μιλένα Αποστολάκη(Σε πρόωρη σύνταξη από την Ολυμπιακή) και το Άσυλο ρεντίκολο

"Οι Έλληνες Βουλευτές αρνήθηκαν να αφαιρέσουν τη Βουλευτική Ασυλία από την Μιλένα προκειμένου να δικαστεί γιατί αθέτησε τη συμφωνία να βλέπει ο πρώην συζυγός της τα παιδιά του"...Μαζεψε πραμα κουλη, μην αφησεις ουτε ενα ρετ(μ)αλι εκτος.

Βαγγέλης

Φέρε και τον Λαλιώτη. Μπράβο Μητσοτάκη. Κάνεις ο,τι μπορείς για να χάσεις ψήφους.

To ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν πεθαίνει!

Μια ζωή θα λαχανιάζετε να μας φτάσετε! Τώρα παίρνετε και όλα τα ορφανά μας! Το ΠΑΣΟΚ θα ξαναμεγαλώσει και θα σας κάνει μια χαψιά!

XXX

Δυνατα εργαλεια, ετοιμα ξεπλυμενα να υπηρετησουν την πατριδα.

μια φορα ηταν ενας βλακας υπουργος

ο υπουργος ηταν τοσο βλακας που δε διστασε να πει, οτι υπεγραψε την εκποιηση της χωρας, χωρις ομως να διαβασει τους ορους του συμβολαιου...μην αναρωτιεστε τι απεγινε...ο κυριος κουλης, εξετίμησε την προσφορα του , οποτε θα τον ξαναφαμε στη μαπα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πρόκειται για το ίδιο στρατηγικό σφάλμα που διαπράττει η Νέα Δημοκρατία εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, όταν (επί Λούλη, αν δεν απατώμαι) υιοθέτησε τον στόχο του κέντρου. Η συγκεκριμένη στόχευση είναι ηττοπαθής και, ως εκ τούτου καταδικασμένη. Με ένα ανάλαφρο κεντρώο προφίλ, μπορεί να κερδίσεις τις επόμενες εκλογές, δεν αντιμετωπίζεις όμως το πρόβλημα στην ουσία του, που είναι η ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς στην μεταπολίτευση. Η διεθνής εμπειρία (Σαλβίνι, Όρμπαν, Ερντοάν, Πούτιν, Τραμπ) αποδεικνύει ότι οι πολίτες δεν θέλουν νερόβραστους κεντρώους, αλλά στοιβαρούς ηγέτες, με σαφές ιδεολογικό στίγμα. Όταν οι αντίπαλός σου προτάσσει ιδεολογία και εσύ το παίζεις 'κεντρώος', τότε είναι σαν να παραδέχεσαι την ένδεια των ιδεών σου. Πολύ περισσότερο που η ιδεολογία θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας της ΝΑ, εφ' όσον τα κομμουνιστικά συστήματα συνδέθηκαν με την απόλυτη πτώχεια και καταπίεση, όπου εφαρμόσθηκαν. Η ΝΔ οφείλει να κατέβει με 'σκληρή ατζέντα' στα θέματα ασφάλειας, οικονομικού φιλελευθερισμού και ανακατάληψης των σχολείων/πανεπιστημίων από τους μαρξιστές. Αν δεν το πράξει, σε ένα-δυο χρόνια ο Αλέξης θα έχει πάλι περάσει μπροστά. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος όπου δεν υπάρχει δεξιά (εξαιρουμένης της χρυσής αυγής, η οποία όμως κινείται στην σφαίρα του γραφικού και ως εκ τούτου αυτο-περιθωριοποιείται), μόνο αριστερά και κέντρο. Επίσης, είναι και η μόνη χώρα που είναι διαχρονικά χρεωκοπημένη. Τυχαίο; Σίγουρα όχι. Ο σοσιαλισμός πληρώνεται, το έχουν καταλάβει όλοι εκτός από εμάς.

Μάριος

Με έχεις καλύψει 100% φίλε μου...

Εξαιρετικό σχόλιο

Ας μου επιτραπεί να εστιασω στο γεγονός ότι η ΝΔ παγιως θεωρεί τους δεξιούς ψηφοφόρους μαντρωμενους. Δεν βλέπει ότι οι πιο ακραίοι εξ αυτών έφυγαν, ενδεχομένως ανεπιστρεπτί για ΧΑ, άλλοι πήγαν προς Καμμενο και δεν επιστρέφουν κλπ. Η ΝΔ δεν ήταν κόμμα του 28%. Ήταν κόμμα με βάση το 36%. Νομίζει ότι η απέχθεια για τη λαίλαπα Τσιπρα και η ύπαρξη του Αδωνι θα κρατήσουν στο μαντρί τους δεξιούς. Η γλυκανάλατη στάση ωστόσο στο Σκοπιανό, συν τους συναγελασμους τέτοιας μορφής με το σημιτικο ΠΑΣΟΚ, είναι άκρως απωθητικη για το συνεπή δεξιό ψηφοφόρο. Το τι εκλογικές συνέπειες θα έχει αυτό, θα φανεί σε λίγους μήνες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naupaktos_ar

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ΠτΔ κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Έκανε λόγο για αυθαιρεσίες της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή που δεν θα γίνουν ανεκτές από την ΕΕ

73
cem

Ο «γκουρού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλά στο protothema.gr για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και για το πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» - Στο «στόχαστρο» της Άγκυρας 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο

66