LIVE

Κορωνοϊός

Live η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

kyyriakos-vbouli1

Με έτοιμη την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή ο Μητσοτάκης - Στόχος να παρεμποδιστεί η κύρωση της Συμφωνίας που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και 154 ψήφους

Στην τελική και, ως εκ τούτου, στην πιο αποφασιστική φάση της εισέρχεται η διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ενώπιος ενωπίω με τη συνείδησή του, καθένας από τους «300» της Βουλής των Ελλήνων καλείται με τον λόγο του και με την ψήφο του να πει το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» σε μια Συμφωνία η οποία δίχασε τον ελληνικό λαό, προκάλεσε ισχυρά διαλυτικά φαινόμενα στην πολιτική ζωή του τόπου και δύο στους τρεις Έλληνες θέλουν να τη δουν να καταψηφίζεται.Ασυγκράτητη, ωστόσο, η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται να αδιαφορεί για τη λαϊκή οργή που προκαλούν οι εθνικές υποχωρήσεις τις οποίες έκανε, αφενός, υπό το κράτος των ιδεοληπτικών εμμονών που διακατέχουν την πλειονότητα των κυβερνητικών αξιωματούχων, και, αφετέρου, υπό την πίεση του ξένου παράγοντα που επιθυμεί και προωθεί την πάση θυσία ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ.

Ευελπιστεί, μάλιστα, η κυβέρνηση Τσίπρα να διευρύνει έτι περαιτέρω την «παρδαλή» πλειοφηφία η οποία την περασμένη εβδομάδα τής έδωσε την ανανεωμένη ψήφο εμπιστοσύνης με το οριακό 151. Μετά και τη διάλυση του Ποταμιού, το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου θέλουν να συγκεντρώσουν 154 «ναι» στις Πρέσπες κατά την ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί αργά τη νύχτα της Πέμπτης.

Οι δύο προϋποθέσεις της ΝΔ

Ο χρόνος συζήτησης, όμως, όπως και η τελική ψηφοφορία δεν πλήρως αποσαφηνισμένος, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει έτοιμη προς κατάθεση πρόταση δυσπιστίας, η υποβολή της οποίας θα εξαρτηθεί από την πορεία της συζήτησης. Αξιωματούχοι της ΝΔ, ήδη από την προκαταρκτική συζήτηση που έγινε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έθεσαν δύο προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που είναι:

*Πρώτον, να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης, και
*Δεύτερον, να δημοσιοποιηθεί η πολυσέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο και τις βαριές καταγγελίες για χρηματισμούς που είχε κάνει ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απορία του για τη στάση της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος, αντί του τροποποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, έδωσε στους βουλευτές το κείμενο του ισχύοντος καταστατικού χάρτη της γείτονος που «κατέβασε» από την ιστοσελίδα, γεγονός που μαρτυρά ότι δεν κοινοποιήθηκε με τη ρηματική διακοίνωση για την οποία πανηγύριζαν στην ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα .

«Σκόπιμη παραπλάνηση» λόγω αλυτρωτικών αναφορών

Γαλάζιοι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι αυτό γίνεται με «διάθεση σκόπιμης παραπλάνησης» και προκειμένου να μη γίνει γνωστό στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν έχουν καν υλοποιηθεί οι προβλέψεις της –ούτως ή άλλως- κακής Συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο στις Πρέσπες. Γίνεται, ειδικότερα, λόγος για το προοίμιο του Συντάγματος στο οποίο έχουν παραμείνει αλυτρωτικές αναφορές που αν γίνουν τώρα γνωστές θα φέρουν σε ακόμη δυσκολότερη θέση κάποιους από τους «πρόθυμους» προμάχους της Συμφωνίας.

«Όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους -και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία- για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν», δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μια κακή συμφωνία», είπε και επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας, με αυτόν τον τρόπο, μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει».

Η πρόταση δυσπιστίας και οι συσχετισμοί

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι το κόμμα του «θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία».

Και, προαναγγέλλοντας εμμέσως την πρόταση δυσπιστίας (μομφή) που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα την έχει έτοιμη στο φάκελο με τον οποίο θα προσέλθει στη Βουλή, δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της πρότασης δυσπιστίας, η οποία, εφόσον, εν τέλει, αποφασιστεί θα κατατεθεί λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης. Με στόχο, εκτός των άλλων, να παραταθεί το πολιτικό σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για δύο ή τρεις ακόμη ημέρες, αφού, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, διακόπτονται οι κοινοβουλευτικές εργασίες και μεσολαβήσει η συζήτηση για τη «μομφή».
Στα «υπέρ» της μομφής είναι ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δείξει πως εννοεί αυτά που λέει όταν δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία.

Στα «κατά» προσμετράται το γεγονός ότι οι αριθμητικοί συσχετισμοί της κοινοβουλευτικής σύνθεσης είναι δεδομένοι και στις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν, ακόμη και αν αυτή τη φορά η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί από τον Πάνο Καμμένο και τους όποιους βουλευτές τον ακολουθούν ακόμη.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται να συγκεντρώσει απαρεγκλίτως 151 ψήφους, κάτι που δεν θεωρείται πολύ πιθανό, πολύ περισσότερο που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες και ορισμένοι βουλευτές δεν θελήσουν ενδεχομένως να συνδράμουν υπό το πρόσχημα να μην κινδυνέψει η ψήφιση της Συμφωνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Xr

Ο Κατρούγκαλος παραδέχτηκε χτες το πρωί από βήματος, ότι στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, υπήρξε ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ, από Ελληνικής πλευράς που δεν υπενθύμισε ότι διαφωνεί για την ονομασία της γλώσσας. Βέβαια, αυτό δεν παρήγαγε αποτελέσματα γιατί έως τώρα ούτε η Ελλάδα, ούτε η Βουλγαρία έχουν αναγνωρίσει "μακεδονική γλώσσα". Και μάλιστα, όπως ο ίδιος ο Κατρούγκαλος διευκρίνισε, τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Επόμενως, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κατρούγκαλου στη Βουλή, ουδέποτε υπήρξε "εθνική θέση" η αναγνώριση "μακεδονικής γλώσσας" από την Ελλάδα, και ουδέποτε είχε το δικαίωμα ένα κράτος να αναγνωρίσει γλώσσα. Αυτά όλα έγιναν με την Συμφωνία των Πρεσπών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την "εθνική θέση" των Σκοπίων, και παραδόθηκε άνευ όρων. Κι είναι και περήφανος γι αυτό! Τί ζούμε; Και μετά, αν τους πεις προδότες, είσαι ακραίος....... Ενώ, οι ίδιοι από βήματος Βουλής το παραδέχονται.

Καραβισιος

Δεν ξερω αν η προταση δισπιστιας εχει νοημα, αυτο που βλεπω ειναι οτι Η ΝΔ περιοριζεται να κανει αντιπολιτευση στη Βουλη και θυμιζει παλαιους πολιτικους και παλαια συστηματα. Δεν εκμεταλλευονται την τεχνολογια και δεν επικοινωνουν με τον λαο ουτε γνωριζουν τους ψηφοφορους τους με προσωπικη επαφη, λογω, προφανως, οκνηριας. Γι αυτο και τα ποσοστα στις δημοσκοπησεις ειναι πενιχρα σε συγκριση

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΣΟ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΔΕ ΠΗΓΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΣΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ,ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΦΩΦΗ,ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΕΚΑΤΣΕ,ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

kostasv

Η αμηχανία να είσαι ο Κυριάκος !!!

Λεονταρισμοί νιάου νιάου...

Κούλης ο ....λεοντόκαρδος ! Φαντασιώνεται ότι δίνει πατριωτικές μάχες στη Βουλή ενώ το μόνο που αληθινά θα ήθελε είναι να ήταν αυτός στην θέση του Τσίπρα για να εισπράξει αυτός τα οφέλη από την εύνοια του διεθνούς παράγοντα που θέλει την συμφωνία και με την οποία κατά βάθος δεν διαφωνει. Ο φόβος να μην χάσει...ψηφαλάκια εν όψει εκλογών τον κάνει να μην λέει ανοικτά και δημόσια πως τουλάχιστον με την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό συμφωνεί αφού είναι πάγια θέση της Ν.Δ. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ λέγεται αυτό !

Μπαλωθιά με ...άσφαιρα !

Μεγάλη εξυπνάδα να κάνει πρόταση μομφής ενώ γνωρίζει ότι θα πέσει στο κενό και θα την χάσει !

παραιτηθειτε

ριξτε την ψευτικη παρανομη κυβερνηση. παραιτηθειτε. αυτο σημαινει 'θα κανουμε οτι μπορουμε'. οτι μπορειτε και δεν μπορειτε να κανετε. αλλιως αυτος μεχρι τον οκτωβρη θα πουλησει και το αιγαιο και θα ετοιμαζεται για την ηπειρο. και θα βγαινουν οι ευστροφοι δημοκρατες κατα τ'αλλα πολιτες να λενε οτι δεχομαστε πιεσεις και δε γινεται αλλιως. εγω σε αυτην την Ελλαδα αυτων των πολιτων δηθεν Ελληνων δε θα ζησω. προτιμω να γινω αμερικανος -περισσοτεροι Ελληνες εχουν μεινει εκει αλλωστε. καταστροφικη η γενια του 50'-60' ακομα μας τυραννα

sx77

Κυριακο δειξε οτι δεν εχεις καμια σχεση με την αδερφη σου.Τωρα ειναι η ευκαιρια σου

Θεσσαλονίκη

Κυριάκο μπορείς να γίνεις α ηγέτης του 80% των Ελλήνων!! Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ

Μεγάλη ιδέα έχεις για τον ...Κούλη!

ι περιμένει άραγε και ο Κούλης για να καταθέσει αυτή την περισπούδαστη πρόταση μομφής? Να υπερψηφιστεί(!) πρώτα η Προδοσία των Πρεσπών από τους Ανθέλληνες αριστερούς??????

Κυριάκο πρόσεξε μην κάνεις το λάθος

Όπως είδες Κυριάκο, ο πατέρας σου έκανε μεγάλο λάθος όταν έλεγε το 1993 ότι “το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια”. Πρόσεξε τώρα κι εσύ, να μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι με δηλώσεις του τύπου “κάναμε ότι μπορέσαμε αλλά τώρα ψηφίστηκε και πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία γιατί είναι διεθνής συνθήκη” θα ξεγελάσεις τους Έλληνες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης