«Απασφάλισε» ο Καμμένος και το... παίζει σκληρή αντιπολίτευση

«Απασφάλισε» ο Καμμένος και το... παίζει σκληρή αντιπολίτευση

Το τελεσίγραφο στον Τσίπρα και οι καταγγελίες περί κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, ώστε να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών

kammenos_anel
Απασφάλισε και απειλεί ο Πάνος Καμμένος, επιχειρώντας να πείσει ότι από τις καρέκλες τις εξουσίας πέρασε στην... σκληρή αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έστειλε τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα για την άμεση απομάκρυνση από την κυβέρνηση των μελών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (Ελ. Κουντουρά, Τ. Κουίκ, Β. Κόκκαλη και Μ. Χρυσοβελώνη), καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα «μπλοκάρει» όλα τα νομοσχέδια του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ίδιος, δε, χαρακτήρισε την παραμονή των τεσσάρων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα ως «casus belli».

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να διατηρεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άρα και στους τέσσερις υπουργούς που αποτελούν, δήθεν, «κόκκινο πανί». Την ίδια ώρα, καταγγέλλει και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με αντικαταστάσεις βουλευτών από το Ποτάμι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που θα δεχθεί την Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφία προθύμων.

«Αν ο Τσίπρας δεν απομακρύνει τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, όπως Κουίκ και Χρυσοβελώνη, που κατέχουν υπουργικές θέσεις, έστω κι αν δεν έχουν ανταλλάξει τις θέσεις τους, η ΚΟ μας θα του μπλοκάρει όλα τα νομοσχέδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΣΚΑΙ. «Ο Κουίκ πριν έρθει στους ΑΝΕΛ πολεμούσε με κάθε τρόπο τον Τσίπρα, ενώ η Χρυσοβελώνη παρακαλούσε όλο το καλοκαίρι να τη διορίσουμε υπουργό» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε πως «Κουντουρά και Κόκκαλης αντάλλαξαν επίσημα τη θέση τους στην κυβέρνηση με τη συνείδησή τους. Γι' αυτό έχει ξεκάθαρα ευθύνη ο Τσίπρας. Η Κουντουρά και ο Κόκκαλης, ενώ είχαν ταχθεί δημόσια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κόκκαλης μού έλεγε ότι είναι υποχρέωσή μου να ρίξω την κυβέρνηση. Με τον Παπαχριστόπουλο διαφωνώ, αλλά είναι προς τιμήν του ότι παραδίδει την έδρα του… Θα τον διαγράψω, αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος ενέπλεξε στην όψιμη ρητορική κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν υπογράψει ο Προκόπης Παυλόπουλος τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν πρώτα δεν την έχει υπογράψει ο πρόεδρος των Σκοπίων, θα συμμετέχει στη συνταγματική εκτροπή» είπε, για να προσθέσει: «Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε στην ΠΓΔΜ διά συνταγματικής εκτροπής… Όταν διαφωνεί ο πρόεδρος της άλλης χώρας, δεν μπορείς να υπογράψεις μια διεθνή συνθήκη»

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ποτάμι, έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος.

Σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Τώρα αντικαθιστά το Ποτάμι τον Ψαριανό με Μαυρωτά στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία. Μόνη λύση να μπλοκαριστεί, Αμυράς και Ψαριανός να φύγουν από ΚΟ ποταμιού για να μην εκπροσωπείται. ΩΡΑ 0».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόπειρα κοινοβουλευτικού «πραξικοπήματος» από την πλευρά της κυβέρνησης έχει καταγγελθεί από πολλές πτέρυγες της αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες.. Μετά τις 151 ψήφους που έλαβε η κυβέρνηση στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και τη «συμπίεση» τριών κομμάτων, είναι επιβεβλημένη η ανασύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, για να αποτυπωθούν οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων.

Κατ' επέκταση, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνει η νέα κατανομή βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, που θα κληθεί να επεξεργαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση δεν θα έχει «κλειδωμένη» την πλειοψηφία. Και αυτό, καθώς στα 56 μέλη που έχει θα έχει η επίμαχη επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει 27 βουλευτές, που θα γίνουν 28 με την συμμετοχή του κ. Σπύρου Δανέλλη.

Υπο αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας όμως την αναλογικότητα που προβλέπει ο Κανονισμός ή να αυξήσει τα μέλη της ΚΟ, με προσαρτήσεις ανεξάρτητων.

Ήδη, χθες, ο Γρηγόρης Ψαριανός κατήγγειλε μέσω Twitter ότι επιχειρείται να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με τον Γιώργο Μαυρωτά να αντικαθιστά τον Γρηγόρη Ψαριανό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης