Spiegel: Σε έναν στόχο απέτυχε ο Τσίπρας, η Μέρκελ δεν εκφράστηκε κατά του Κυριάκου

merkel_kyriakos

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η Μέρκελ επισκέφθηκε την Ελλάδα σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες - «Σε ένα στόχο απέτυχε ο Τσίπρας. Η Μέρκελ δεν εκφράστηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Απολογισμό της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα επιχειρούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στις διαδικτυακές τους σελίδες. Με λιγότερη κριτική διάθεση αλλά με συγκεκριμένες, σημειολογικές καμιά φορά επισημάνσεις, ορισμένοι αρθρογράφοι ρίχνουν το βάρος τους σε θέματα, όπως π.χ. στις επανορθώσεις που ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόνιμο αίτημα των Ελλήνων αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η στήριξή της για τη συμφωνία με τα Σκόπια ήταν σαφής»

Ως απόδειξη της απόλυτης αρμονίας, ο ανταποκριτής του Spiegel στην Αθήνα περιγράφει την φωτογραφία που έβγαλε στο Instagram ο Αλέξης Τσίπρας, στην οποία δείχνει στην υψηλή προσκεκλημένη του τη «μαγευτική θέα» από την Καστέλα, όπου δείπνησαν οι δύο ηγέτες με ψάρι και ελληνικές σπεσιαλιτέ και με ελάχιστους προσκεκλημένους. Δηλώσεις στο Spiegel έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, παρών στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, στις οποίες επισημαίνει τη στήριξη της καγκελαρίου στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η στήριξή της για τη συμφωνία μας με τα Σκόπια ήταν σαφής. Η Μέρκελ μας έδωσε το μήνυμα ότι η Ελλάδα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας».

Ο αρθρογράφος συνοψίζει ως εξής τα βασικά σημεία της επίσκεψης «ήταν μια απόλυτη επιτυχία από την σκοπιά του Τσίπρα… Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία, αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, υποστήριξε το ντιλ ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι 'είμαι ευγνώμων στον Τρίπρα και τον Ζάεφ'. Σε ένα στόχο απέτυχε ο Τσίπρας. Η Μέρκελ δεν εκφράστηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Οι Έλληνες έχασαν κάθε ελπίδα»

Αναφορές στις επανορθώσεις κάνει η Bild. «Οι αξιώσεις των Ελλήνων για αποζημιώσεις για την περίοδο της Κατοχής παραμένουν εν ισχύ και πρέπει να διευκρινιστούν ενώπιον αρμοδίου νομικού φόρουμ, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη σύντομη συνάντησή του με την καγκελάριο, και εκείνη απάντησε, ότι η Γερμανία γνωρίζει πόσα δεινά προκάλεσε η ναζιστική περίοδος στην Ελλάδα και ότι θα κάνει το παν για καλές σχέσεις με την Ελλάδα και για αμοιβαία στήριξη για το κοινό συμφέρον. Πιο συγκεκριμένη ωστόσο δεν έγινε». Για τους αναγνώστες της, η εφημερίδα κάνει αναδρομή στο επίμαχο θέμα, υπενθυμίζοντας τη συγγνώμη που ζήτησε το 2014 για πρώτη φορά ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ σε επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η Neues Deutschland, όργανο του πρώην κομουνιστικού κόμματος Γερμανίας, παρατηρεί: «Οι καιροί που μια επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα συνοδεύονταν από διαδηλώσεις και σκίτσα της καγκελαρίου με ναζιστική στολή έχουν παρέλθει. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί η καγκελάριος έχει γίνεται περισσότερο αποδεκτή στη χώρα αλλά γιατί οι περισσότεροι Έλληνες έχασαν κάθε ελπίδα και έχουν κουραστεί πλέον να διαδηλώνουν. Μετά από ένα αναγκαστικό πρόγραμμα λιτότητας οι επικριτές της Μέρκελ έχουν χάσει πεδίο για τις επιθέσεις τους».

Τέλος, η TAZ επιγράφει την ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τον τίτλο «Ένας φίλος, ένας καλός φίλος» που είναι και ο τίτλος γνωστού γερμανικού τραγουδιού. Ο αρθρογράφος υπονοώντας τις τεταμένες σχέσεις του πρωθυπουργού με τον εταίρο του Πάνο Καμμένο παρατηρεί: «Καμιά φορά ένας αντίπαλος βρίσκεται πιο κοντά από ότι ένας κυβερνητικός εταίρος. Πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε την Άγκελα Μέρκελ με έκδηλη φιλία. Η όψιμη συμμαχία τους υπηρετεί το κοινό συμφέρον».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Όταν σε φτύνουν και παριστάνεις ότι ψιχαλίζει

Το μεγαλύτερο μάθημα που έδωσε η κυρία Μέρκελ στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι η ευθεία διάψευση ότι η κυβέρνηση «αντάλλαξε» την συμφωνία των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων. Είναι μια άλλη φράση της, που πέρασε μάλλον απαρατήρητη: «Υπάρχει ένας καλός κανόνας: ακόμα και σε περιόδους αντιπολίτευσης και κυβέρνησης -και η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο στις Δημοκρατίες- σε θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί μία κοινή θέση». H Γερμανίδα καγκελάριος είπε δηλαδή στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός έχουν όρια και ότι σε κρίσιμα θέματα πρέπει να προέχει το εθνικό συμφέρον. Έδωσε επίσης για την Ελλάδα και την μεταμνημονιακή της πορεία μια τελείως διαφορετική εικόνα από το 4ο μνημόνιο, για το οποίο μιλούσε μέχρι πρόσφατα η ΝΔ- και το οποίο επίσης λησμόνησε να αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση μαζί της, μιλώντας για κάποια «προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει ίσως προηγούμενο στη παγκόσμια διπλωματική ιστορία, ένας ξένος ηγέτης να διαψεύδει τόσο πανηγυρικά έναν πολιτικό, με τον οποίο ανήκουν μάλιστα στο ίδιο κόμμα. Απέναντι στο δήθεν παζάρεμα, το 4ο μνημόνιο και την προτεραιότητα των εθνικών θεμάτων, τι βρήκε να απαντήσει η ΝΔ; δήλωσε ικανοποιημένη από τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ! Χρειάζονται πράγματι μεγάλες ικανότητες για να σε φτύνουν και να παριστάνεις ότι ψιχαλίζει.

Ελεος

Ακριβώς κ εσένα σε φτύνει ο Αλέξης χρόνια τώρα κ νομίζεις ότι ψυχαλιζει.. Κα καλά σε κάνει.. Όταν θα νιώσεις το κακό που έχει κάνει στα Εθνικά Θέματα θα είναι αργά.. Σε εξαγόρασε με 670 €...

Καγιαλές

@΄Οταν σε φτύνουν ....Δόγμα Θουκυδίδη:"Δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι ούτε αιώνιοι εχθροί αυτά που είναι μόνιμα και διαχρονικά είναι τα συμφέροντα και αυτά οφείλουν να υπηρετούν οι πολιτείες,για την ευημερία των πολιτών σας.Οι δε σύμμαχοι χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση".Τούτου δοθέντος η κα Μέρκελ έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει το έκτρωμα των Πρεσπών δεδομένου ότι δεν είναι τα ιμάτια της πατρίδος της που μοιράζονται στους μαχαλάδες των Βαλκανίων.Επίσης είναι ευχαριστημένη από τους ΑΝΕΛΟΣΥΡΙΖΑ που έσωσαν την κυβέρνηση της,η οποία είχε φθάσει στο χείλος του γκρεμού,λόγω του μεταναστευτικού,αφού κράτησε τους πρόσφυγες στις σκουπιδοχωματερές των ελληνικών νησιών,αποτρέποντας τους να "λιάζονται" στις πλατείες των γερμανικών πόλεων και να εκτοξεύουν τα ποσοστά του AfD στα ύψη.Παράλληλα όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά γνωρίζουν ότι οι γερμανικές εταιρείες θα κάνουν πάρτυ στις παραποτάμιες κλπ.μπίζνες που θα προκύψουν στα Βαλκάνια.Επομένως η κα Μέρκελ εικόνισμα θα κάνει τον κ.Τσίπρα που θα ξαναβρεί τέτοιο χρήσιμο ηλίθιο.Τρίτο και σημαντικώτερο ίσως είναι το ότι η χώρας μας συμβάλλει στην επιδίωξη της "Ιμπεριαλιστικής ληστοσυμμορίας τους ΝΑΤΟ" (όπως έλεγε η κυβέρνηση)να εκδιώξει την Ρωσία από την περιοχή,χωρίς κανένα εθνικό συμφέρον,την στιγμή μάλιστα που οσονούπω έπονται εξελίξεις στην Ν.Α.Μεσόγειο,στις οποίες εκ των πραγμάτων θα πρωταγωνιστήσει και η Ρωσία και οι οποίες άπτονται άμεσα των συμφερόντων της πατρίδος μας....Τα υπόλοιπα είναι κουτόχορτο για σανοφάγους...

Εννοειs…

οπωs εψαχνε ο Τσιπραs για συμβιβασμο σε θεματα γιγαντιαιαs σημασιαs για τη xωρα οπωs η οικονομια και οπωs ηταν ο Τσιπραs κατα του λαικισμου οταν ηταν στην αντιπολιτευση; Πσσσσ, και βασιλιαs του λαικισμου ηταν και εσπερνε μονο διxονοια αναμεσα στου πολιτεs, παρακινονταs τουs να καινε την Αθηνα προκειμενου να μην πληρωνουν ΕΝΦΙΑ (και εσυ μαλλον ησουν ενα απο τουs αναρxικου κουκουλοφορουs που δουλευαν γι αυτον πριν σου δωσει προαγωγη και σε κανει εμμισθο συριζοτρολ). Και τελικα προτιμησε να κανει τη xωρα ανω κατω σε ολουs τουs τομει μονο και μονο για να ικανοποιησει τιs φιλοδοξιεs του και την τοξικη του ακροαριστερη ιδεολογια αντι να ψαxνει για...πωs το ειπεs ..συμβιβασμο και τολμαs να προσπαθειs να ασκησειs κριτικη στον Κυριακο; Εδω γελανε (για εκατομμυριστη φορα)Κοντοs ψαλμοs αλληλουγια συριζοτρολακι, η Μερκελ απλα γνωριζει πολυ καλα πωs ο Τσιπραs εxει ημερομηνια ληξεωs και οπωs καθε ικανοs πολιτικοs, η Μερκελ δεν κοιμοταν οταν διδασκαν διπλωματια, σε αντιθεση με τον Τσιπρα που κοιμοταν σε ολα τα μαθηματα, ειδικα στο μαθημα τηs οικονομιαs (αν πατησε καν στη ταξη. Και μαλλον δεν εxει καταλαβει ακομα οτι εσαs φτυνουν και παριστανειs οτι ψιξαλιζει. Γιατι να τον στηριξει ο Κυριακοs και οποισδηποτε αλλοs; Ο Tσιπραs δεν στηριξε την προηγουμενη κυβερνηση οταν προσπαθουσε να περασει απαραιτητα (και πιο ηπια) μετρα για να σωθει η xωρα.Και η τακτικη του Τσιπρα ειναι να ζηταει την στηριξη αλλων κομματων για να κρυφτει μετα πισω τουs και να πει οτι δε φταιει αυτοs και οι αλλοι τον αναγκασαν. Αs τα βγαλει λοιπον μονοs του περα στο δικαστηριο για εθνικη προδοσια.

Αυτό

πού είπε η Μέρκελ έχει πολλούς αποδέκτες, μαζί καί τόν Τσίπρα με την αντιπολίτευση πού έκανε.

Dum Spiro Spero

οταν ανελαβε ο Τσιπρας ειχα πει οτι η περιπέτεια της χώρας θα ειναι μεγαλη και θα λήξει με ενα μεγαλο κακό. Τι ποιο μεγαλο κακό απο το να παραδώσεις ιερα κ οσια της πατρίδας? Οπως ειπε κ ο Ζουράρις "οποιος παραχωρει ονομα,παραχωρεί εδαφος". Αυτο ειναι προδοσία και προδοτες οσοι την υποστηριζουν.

Efstathios Vita22

Η Αγγέλω δεν ασχολείτε με κανέναν άλλον. Έχει το τεφαρύκι θα ασχοληθεί με τον γκαντέμη?

Κάλπικη λίρα

Η λίρα τελικά είναι κάλπικη!!! Κρίμα!!!! Την πάτησε!!!

Κούλης ο καρπαζοεισπράκτορας

Σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, για τα όσα είχε ισχυριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. περί ανταλλαγών στις συζητήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα θέματα της οικονομίας η καγκελάριος τόνισε «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ως προς το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Αντίστοιχο άδειασμα έφαγε και από σύσσωμο το λαϊκό κόμμα , πλην Ορμπάν. Τελικά δεν μπορεί ο Κούλης τις γουστάρει τις καρπαζιές.

Άγγελος Α.

Εχεις το θρασος και μιλας. Αντε ρε Τσιπρα. Αντι να λεμε Εφιαλτης θα λεμε Τσιπρας.

danaos

Ποια στήριξη,βρε παιδιά? Τις ευχαριστίες της εξέφρασε η κυρία Μέρκελ,γιατί τα υπάκουα της Ελλάδος παιδιά υπέγραψαν ό,τι τους υπαγόρευσε,για να μην πω ό,τι τους επέβαλε. Οι, δήθεν, διαπραγματεύσεις Κοτζιά-Δημητρόφ και Τσίπρα-Ζάεφ είναι ανάλογες εκείνων του 2015 μεταξύ Τσίπρα-Θεσμών,που υπέγραψε τα πάντα και γύρισε θριαμβευτής!

Ερινύα

Με λίγα λόγια : Μας φτύνουνε κανονικά και εμείς λέμε "Ψιχαλίζει" ! "Δυστυχία σου Ελλάς με τα τέκνα που γεννάς" ( Γ. Σουρής).

κα

Γερμανίδα δημοσιογράφος, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ρητορική της ΝΔ περί συμψηφισμού δήθεν προεκλογικών παροχών και Μακεδονίας, έθεσε σχετικό ερώτημα και η Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της για το λόγο για τον οποίο πρέπει να απαντήσει σε τέτοια ερώτηση! Εάν αυτό δεν είναι έμμεση μομφή προς τους εθνολαϊκιστές της ΝΔ, τι είναι;

Merkel

Ναι ,προφανώς έγινε αυτή η συναλλαγή .Αυτό περίμενες να ακούσεις?

Μέρκελ

Και τί θα απαντούσε η Μέρκελ ρε γίδι; Του έδωσα τίς συντάξεις, για να πάρω το Μακεδονικό; Λέγονται αυτά τα πράγματα; Τί δεν καταλαβαίνεις;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

5623_252863_120446

Ο Κύπριος πρόεδρος ετοιμάζει ήδη την απαντητική επιστολή στην οποία θα σημειώνει ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση επί του θέματος αυτού, και πως η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους υδρογονάνθρακες - Τη λύπη του εκφράζει ο ηγέτης του ψευδοκράτους