Βίντεο: Προκαλεί ο Τσαβούσογλου με το «αδιευκρίνιστο καθεστώς στα Ίμια»

tsavousoglou_main01

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται επακριβώς στις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων - Επισημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα - «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας για τις γεωτρήσεις» δήλωσε για την Ανατολική Μεσόγειο

Αίσθηση προκάλεσαν οι εκ νέου εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία de facto αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου», ενώ προειδοποίησε όσους κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο ζήτημα βλάπτουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Όπως γράφει η Hurriyet ο Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τόνισε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό».

«Δεν υπάρχει αλλαγή στο παρόν καθεστώς αυτών των νησίδων του Αιγαίου μετά την κρίση των Ιμίων το 1995 (προφανώς εννοεί το 1996). Συνεπώς, υπάρχει ένα πεδίο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και δεν είναι σωστό, να κατηγορείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εκείνη την περίοδο και μετά την κρίση, ο Ισμαήλ Τζεμ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα ζητήματα είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Εάν τώρα προσπαθείτε να "στριμώξετε" στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας. Αυτός που δεν πρέπει να ζημιωθεί ή να ζημιωθεί στο ελάχιστο είναι το Κόμμα. Τόσο το Γενικό Επιτελείο μας, όσο και το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Και κατέληξε: «Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Αν η βουλή επιθυμεί να ενημερωθεί σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί μετά χαράς».

Ο Τσαβούσογλου προκαλεί: Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα με τα πλοία μας για τις γεωτρήσεις«Λαμβάνουμε τα μέτρα μας για τις γεωτρήσεις»

Όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως υπενθυμίζει «σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στη Κύπρο, να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ».

Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

Χουλουσί Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας.

Ωστόσο, προέβη και πάλι στις γνωστές προειδοποιήσεις για Κύπρο, Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Στην ανατολικήΜεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά», τόνισε ο Ακάρ.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ερντογάν

Πότε θα ξανάρθει ο Σουλτάνος Ερντογάν με τη χανούμισα του Εμινέ καμιά βόλτα από Αθήνα να τον φιλοξενήσουμε να τον κεράσουμε αλλά και να τον μαλώσουμε λίγο γιατί πάλι μας τα πρήζει

Ευρωπαίος φορολογούμενος

Ο Τούρκος δεν απειλεί. Απλώς παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Η Ελλάδα υπέστει συντριπτική ήττα στη Κύπρο , τότε που όλες οι αναλογίες ήταν καλύτερες. Η σημερινή κατάσταση είναι η εξής: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει εκφυλιστεί μη αναστρέψιμα από όλες τις απόψεις: δημογραφικά, ηθικά, οικονομικά, στρατιωτικά, υποδομές, ιδεολογία, εσωτερική ασφάλεια, παιδεία. Η κατασταση θυμίζει Ρωσία στις αρχές του '90 δίχως όμως το ειδικό βάρος και τις φυσικές ύλες, πολιτισμό και ομορφιά της Ρωσίας. Θεμα χρόνου είναι να αντιμετωπίσουν οι γηρασμένες ελληνικές πόλεις διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Ενδεικτικό είναι οτι 10 κωλόπαιδα κλείνουν και καίνε την πρωτεύουσά σας, νάνοι οπως τα Σκόπια και η Αλβανία πλέον σας παίζουν στα ίσα. Οπότε το δίλημμα του Τούρκου είναι απλώς να περιμένει και άλλο ή να χτυπήσει τώρα, καθώς η συντριπτική ισχύς του είναι δεδομένη σε όλα τα επίπεδα. Από την άποψη του Ευρωπαίου φορολογούμενου η μόνη λογική λύση είναι η ειρηνική συγχώνευση του Αθηνοκεντρικού κρατιδίου στη Τουρκία εκτός Ε.Ε., ώστε να γλιτώσουμε από το ελληνικό χρέος και να δούμε πραγματική αλλαγή και μεταρρύθμιση στη νότια Βαλκανική. Η Τουρκία ανακτά ζωτικό χώρο για τον δυναμικό αυξανόμενο πληθυσμό της και η Ελλάδα ανακτά ζωτικό νέκταρ ώστε να ανακάμψει.

Σταυρος

Πριν γραψεις ξανα εδω, μην ξεχασεις παλι να παρεις τα ψυχοφαρμακα σου.

ούτε να τρολάρεις είσαι ικανός

ένας τελευταίος είσαι που δε σε θέλουν ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Έλληνες. Γι'αυτούς είσαι άραβας και για εμάς γύφτος. Αδιάφορος.

zorlamasinlar

στα μεζεα μας τι λέει η κάθε Hurriyet και ο κάθε τσετσενομύτης μογγολότουρκος.

Καθε μερα...

και κατι καινούργιο. Αλλα θέματα δεν εχουν ν'ασχοληθούν? Και τέλος πάντων, αν πράγματι είναι έτσι, οι αρμόδιοί μας γιατί δεν καταγγέλουν αυτές τις καθημερινές απειλές στους διεθνείς οργανισμούς?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsao5

Συναντήσεις με Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ζόραν Ζάεφ και Νίκο Αναστασιάδη - Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στις ΗΠΑ  στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα

13
MAKS53

Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων - Η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πώς θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα

65
Tsipras

Κατά την παρέμβασή του, στο φεστιβάλ του σχηματισμού  Articolo Uno, που μετέχει στη νέα ιταλική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, όπως η ακροδεξιά και το Brexit

55