Ελβετικός Τύπος: Νεποτισμός και πελατειακό κράτος επιβίωσαν στην Ελλάδα

greece_nepotism

«Το ταξίδι για την Ιθάκη δεν ξεκίνησε ποτέ για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Neue Zürcher Zeitung - Διορισμοί συγγενών από Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά

Ένας τεράστιος αγώνας ήταν απαραίτητος από το 2010 και πέρα για να κρατηθεί η Ελλάδα που πνίγονταν στα χρέη, στην ευρωζώνη. Παρά το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας δεν επετεύχθη η μεταρρύθμιση του δυσλειτουργικού κράτους και της προβληματικής οικονομίας, γράφει σε άρθρο της η Neue Zürcher Zeitung με τίτλο: «Το ταξίδι προς την Ιθάκη δεν ξεκίνησε ποτέ – Επιβίωσε το παλαιό σύστημα στην Ελλάδα». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Όταν γινόταν λόγος για ταξίδι προς την Ιθάκη το ζητούμενο δεν θα μπορούσε να ήταν αποκλειστικά και μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και βαθιές και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και την οικονομία. Διότι τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό ήταν συνέπεια διαρθρωτικών αδυναμιών στο δημόσιο, την οικονομία και την κοινωνία. Ο στόχος της εξυγίανσης επιτεύχθηκε με μεγάλες φορολογικές αυξήσεις και ακόμα πιο άνισο καταμερισμό των φορολογικών βαρών. Κυβέρνηση και φορολογικές υπηρεσίες αποδείχθηκαν απρόθυμες και ανίκανες να κινηθούν κατά της φοροδιαφυγής, αν εξαιρέσουμε κάποιες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα.

Από το ξεκίνημα της κρίσης μια σταθερά της κυβερνητικής πολιτικής ήταν μια επιεικής πολιτική έναντι των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παρά τις περικοπές στους μισθούς δεν υπήρξαν επί της ουσίας απολύσεις, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τη δουλειά τους. Στο μεταξύ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει πλέον τα επίπεδα του 2010, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας έγινε αποδοτικότερος. Απόδειξη η φωτιά στο Μάτι, Αττικής όπου χάθηκαν 100 ανθρώπινες ζωές επειδή η κρατική μηχανή δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Νεποτισμός και πελατειακό κράτος δεν εξαλείφτηκαν, αντίθετα εφαρμόζονται ακόμα πιο απροκάλυπτα από ότι στο παρελθόν. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε κυβερνητικό πόστο σε ξάδελφό του και ο υπουργός και έμπιστος του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς διόρισε τον πατέρα του πρόεδρο του ΟΑΣΘ.

Το παλαιό σύστημα επομένως επέζησε, γεγονός που είναι πιθανότατα και συνέπεια των προγραμμάτων προσαρμογής. Το βασικό κίνητρο για την σωτηρία της Ελλάδας ήταν η παραμονή του στο ευρώ και όχι η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ένα ταξίδι προς την Ιθάκη».

Η διένεξη Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό δείχνει πόσο άδικα, αλλά και πόσο διαφορετικά η Κομισιόν αντιμετωπίσει τις χώρες-μέλη, σημειώνει η εφημερίδα taz επιγράφοντας άρθρο της «Η λιτότητα δεν βοηθά»: Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «τη στιγμή που η Κομισιόν απειλεί τη Ρώμη με κυρώσεις για το υπερβολικό έλλειμμα, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν προβλέπει έλλειμμα πάνω από 3% για το 2019, ενώ το Βέλγιο γύρω στο 6%. Η Κομισιόν όμως επιμένει ότι οι Ιταλοί αποτελούν διαφορετική περίπτωση λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους και ζητά από τη Ρώμη περικοπές δαπανών. Όμως οι Ιταλοί εφαρμόζουν λιτότητα εδώ και σχεδόν 30χρόνια, χωρίς να καταφέρουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το πρόβλημα της ιταλικής οικονομίας δεν είναι οι δαπάνες, αλλά τα δημόσια έσοδα. Εδώ και δύο δεκαετίες η ιταλική οικονομία παραμένει στάσιμη.

Σε πολλές χώρες-μέλη της ευρωζώνης επικρατεί η εντύπωση ότι η οικονομική κρίση στην Ιταλία οφείλεται αποκλειστικά σε εσωτερικές παθογένειες. Η χώρα όμως είναι και θύμα της ευρωκρίσης. Για παράδειγμα: από την 21η Ιουλίου του 2011 όταν ξεκινούσε η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν. Η Ιταλία δεν είναι βέβαια Ελλάδα, όμως το γεγονός αυτό δεν ενδιέφερε τους επενδυτές. Ένα ολόκληρο χρόνο χρειάστηκε η ΕΚΤ για να σταματήσει τον δημοσιονομικό πανικό. Ήταν όμως πολύ αργά για την Ιταλία, η οποία διολίσθησε σε βαριά οικονομική κρίση, από την οποία δεν έχει ακόμα συνέλθει».

Πηγή: www.dw.com

ΣΧΟΛΙΑ (18)

TG

Είναι ανώφελο να κατηγορείς αριστερές, κεντρώες ή δεξιές κυβερνήσεις για ένα σάπιο πελατειακό καθεστώς το οποίο έθρεψαν όλες οι μεταπολεμικές γενιές νεοελλήνων, απαιτώντας ως ψηφοφόροι, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, βόλεμα στο δημόσιο. Όσοι (λίγοστοί) πολιτικοί τόλμησαν να αρνηθούν ρουσφέτια ή υποσχέσεις για ρουσφέτια είδαν μαύρο στις επόμενες εκλογές. Εγώ προσωπικά, κατά την περίοδο του ευδαιμονισμού πριν από την κρίση, όταν τα παιδιά μου σπούδαζαν, τα είχα προειδοποιήσει ότι ούτε γνωρίζω πολιτικούς, ούτε πρόκειται να παρακαλέσω οποιονδήποτε για βόλεμα και ρουσφέτι. Η συμβουλή μου ήταν να φύγουν στο εξωτερικό και να στήσουν τη ζωή τους με την αξία τους. Τώρα, ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είναι οικονομικά ανεξάρτητα και βλέποντας την κατάσταση στην σημερινή Ελλάδα, μακαρίζουν τη στιγμή που αποφάσισαν να ξενιτευτούν.

Ναι καλά

Κανείς δεν ψήφιζε την ΝΔ ΠΑΣΟΚ με 48% τελικά χαχα

@Ναι καλά

Aν δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, καλύτερα να σωπαίνεις παρά να χαχανίζεις.

Έλα τώρα μην ντρέπεσαι

@@Ναι καλά. Για να δούμε αν σε κατάλαβα: Εσύ ψήφιζες ΝΔΠΑΣΟΚ 48% ΝΑΙ ή ΟΧΙ; χαχαχα

mm

το προβλημα ήτανε και στο ΜΜΕ που καλύπτανε την πραγματική κατάσταση και ο κόσμος δεν είχε αληθινή ενημέρωση. Ήτανε δύσκολο να καταλάβει την κατρακύλα όταν δεν του την έλεγε κανείς. Ητανε δουλειά των δημοσιογράφων να γράφουν ειδικά στο οικονομικο ρεπορτάζ ότι πάμε κατά διαόλου. Γιατί αμα το έλεγε ένας πολιτικός τον έλεγαν τρελό και κακό και τον έδιωχναν με ελαφρα και κόμμα και κοινωνία γιατί τους χαλούσε την πιάτσα.

Καρανικας

καλεεεεεε ψέματαααααα. Με αξιοκρατικά κομμάτια κριτήρια μας διόρισαν

Είναι η Ελ-πήδα μας

Στην χώρα με κυβέρνηση της Αριστεράς οι οχτάμηνες καθαρίστριες (που δεν δούλεψαν ποτέ) σε μια νύχτα γίνονται υφυπουργοί και υποψήφιοι δήμαρχοι, σερβιτόροι γίνονται στελέχη πολλαπλών εταιριών, μπαφοκαπνισμένοι γίνονται στρατηγικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και κοινωνιοπαθή τρολλ διορίζονται στην δημόσια τηλεόραση. Μα δεν βλέπουν οι Ελβετόψυχοι ότι με τον Αλέξη στο τιμόνι "ξεμπερδεύουμε με το παλιό"; Χαχαχα

Μαρία

Τι να κάνουμε τώρα, εσένα η μαμά σου σε έκανε Πορφυρογέννητο. Πώς να καταδεχτείς η μεγαλειότητα σου να ασχοληθεί με την μοίρα των απλών ανθρώπων που μοχθούν για να είναι καθαρή η γειτονιά σου, το σχολείο που στέλνεις τα παιδιά σου, που αγωνιούν για την ασφάλεια της χώρας κοκ. Μείνε εκεί στον φοροπαράδεισο σου που ζουν άνθρωποι καθαροί και προπάντων... υπεράνω υποψίας.

Καρτελακιας

Κατσε ρε μαρακι...ειπε κανενα ψεμμα ο ανθρωπος? Τι τομπαιρνεις απ τα μουτρα?

Μαρία τα 0,60 ευρώ μην ξεχάσεις

0,60 ευρώ και άμεσα στο συριζοΤρολ

Μαρία

@Μαρία τα 0,60 ευρώ μην ξεχάσεις. Μόνο εδώ μπορείς να υπάρξεις και πίσω από την ανωνυμία. Εκεί έξω και απέναντι σε κάποιον με επιχειρήματα είσαι το παλιό γνωστό φασιστάκι. Φτου σου.

Άγγελος

Ξουράφι το Μαράκι.

Donald

Το δείξατε αυτό το άρθρο στον Κούλη που θέλει να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες του εξωτερικού; χαχαχαχχχχα

ολαος

...και βεβαια το πελατιακο κρατος ειναι εδω..με την ανοχη του διοικητηριου[γερμανια και σια...και αμερικη απο κοντα βεβαια] γιατι ξερουν οτι ομαδα που κερδιζει δεν αλλαζει...με το πελατιακο κρατος...ελενχουν το εκλογικο σωμα ...και απλα το μονο που κανουν ειναι να βρησκουν ενα "γιες μεν"για προθυπουργο...τοσο απλα...τωρα θα μου πειτε και με τα χρεη τι γινεται???..αυτο που γινεται και τωρα μας γεμιζουν φορους...και για να ξαναξεκινησει το συστημα ...μας χαριζουν κατι τι...[θα δειτε τι θα γινει αμα...λεω αμα περασει το σκοπιανο απο το κοινοβουλειο..οτι αυτοματα το χρεος θα γινει βιωσημο] περνουν οτι θελουν γεωπολιτικα[σκοπιανο] και οχι μονο[γιατι για το ισραηλ..που ειναι πισω απο τα διοικητηρια αυτο ειναι το ζητουμενο] ...και ξανα προς την δοξα τραβαμε...

Sotos

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΕΛΛΑΔΑΡΑ!

Αφού κι αυτοί που ήρθαν φροντίζουν να κάνουν τα ίδια και χειρότερα

Συντηρούν και διαιωνίζουν το ίδιο σάπιο και σαθρό καθεστώς...που βρωμάει από όπου και αν το πιάσεις.

Τριτοκοσμική Μπανανία!

Δεν κατάλαβες μεγάλε! Κάποια λαμόγια βαλκανοαπατεώνες τους ψήφισαν και αυτούς, δεν βγήκαν με πραξικόπημα! Ο ρωμιός θέλει μόνο το βόλεμά του στο σάπιο Δημόσιο!

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Ο κόσμος που ψηφίζει αξίζει άραγε τίποτα καλύτερο,αφού αυτός είναι που ψηφίζει την εκάστοτε κυβέρνηση; Και μη μου πείτε μα μου,γιατί θα ασς πω για την περίπτωση Γιαννίτση που έφερε το 2001 το ν/σ για το Ασφαλιστικό,και οι κουμούνες μαζί με το συνασπισμό και το μεγαλύτερο κομμάτι του πασοκ,κατέβασαν τον κόσμο στους δρόμους,με αποτέλεσμα και το ν/σ να αποσυρθεί,και ο Γιαννίτσης να πάει σπίτι του... Ετσι πτωχεύσαμε,αφού το Ασφαλιστικό είναι η πληγή που μας ματώνει συνεχώς.Αλλά βέβαια,μυαλό δε βάλαμε και γι' αυτό βγάλαμε τον τσίπρα να μας...νοικοκυρέψει. Κι αυτό έκανε... Αν δεν αλλάξουμε μυαλά λοιπόν,η κανονική ,η άτακτη πτώχευση είναι προ των πυλών,με το που θα τελειώσει το μαξιλάρι των 25 Δις.Και τότε θα δείτε τι εστί βερίκοκο...

Στράτος

Βρήκατε ένα Γιαννίτση και ξεχάσατε το πάρτι, νεοδημοκράτες της χρεοκοπίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_arnaoutoglu_art

Συνέντευξη έξω από τα συνηθισμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: Οι καθημερινές του συνήθειες, οι σπουδές και η δουλειά στο εξωτερικό, η μεγάλη κρίση στο γάμο του με τη Μαρέβα - Οι σχέσεις του με τους γονείς του: Ο θαυμασμός για τη μητέρα του Μαρίκα και η ενόχληση για το «γρουσούζης» για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

5
omer_tselik

«Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ

6
Screenshot_1

«Κανείς δεν μπορεί να απειλεί σήμερα την Ελλάδα» είπε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ο πρωθυπουργός - Επίθεση στη Φώφη Γεννηματά, αλλά και στο ΚΚΕ - Προσανατολίζεται σε διακαναλική, επαναλαμβάνοντας ότι τα κανάλια μπορούν να επιλέξουν όποιον δημοσιογράφο θέλουν

43