Πούτιν-Τσίπρας για ρωσικό φυσικό αέριο, S-400 και συμφωνία των Πρεσπών

poutin_arthro33

Πούτιν: Σαχλαμάρες ότι η Ρωσία έχει συνωμοτήσει κατά της Ελλάδας - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών - Μήνυμα στη Μόσχα να μην πουλήσει τους S-400 στην Τουρκία λόγω του casus belli εναντίον της Ελλάδας, έστειλε εμμέσως ο πρωθυπουργός - Η Ρωσία προμηθεύει την Ελλάδα με το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου της, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Αιχμές, διαφωνίες, αλλά και «αλληλοκαρφώματα» αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας της Μόσχας κατά της Αθήνας και διαφώνησε με τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον αμερικανικό παράγοντα.

«Η Ελλάδα δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών» απάντησε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε τη Ρωσία να μην πουλήσει S-400 στην Άγκυρα, την εποχή που διατηρεί το casus belli.

Διαφοροποίηση υπήρξε και ως προς τα ενεργειακά. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει «ανοιχτά την πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας προς την ΕΕ. Η αρχή αυτή σημαίνει πολλαπλασιασμό των πηγών κι όχι αποκλεισμό», υιοθετώντας τις πάγιες αμερικανικές θέσεις, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία προμηθεύει το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ελλάδα.  Πούτιν: Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων καθώς και τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν.

Βασικός προμηθευτής ενέργειας η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα.

«Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε.Ανάπτυξη του τουρισμού

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να επισκέπτονται οι Έλληνες τα αξιοθέατα της χώρας μας», ανέφερε ο πρέοδρος Πούτιν, που αναφέρθηκε στα έργα που κάνει η κυβέρνησή του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία καινούριων θέρετρων στην Κριμαία

Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του γίνεται «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 ετών από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Κρεμλίνο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρώτη επίσκεψή του είχε γίνει σε μια δύσκολη περίοδο, «τότε που η πολιτική βούληση ήταν να ξαναχτίσουμε τις διμερείς σχέσεις έπειτα από μια 5ετία αδράνειας στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της Ε και του ΝΑΤΟ αλλά υλοποιεί ένα μοντέλο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αλλαγή που υπάρχει στη χώρα μας. «Τριάμισι χρόνια μετά η Ελλάδα άντεξε, η ελληνική οικονομία άντεξε, έχει ξεφύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε.


«Ο διάλογος Ελλάδας – Ρωσίας δεν είναι εύκολος»

«Ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος. Ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις στις σταθερές ράγες μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ανησυχία της Αθήνας για τα νέα εξοπλιστικά στην Τουρκία

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας την εποχή που διατηρεί το casus belli».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανακηρύξουν το 2019 ως έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, έτος γλώσσας και λογοτεχνίας.

20425766


Για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι για την διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά», λέγοντας όμως ότι δεν έχει ενοχλήσει τη σχέση των δύο κρατών.

«Μια βροχερή μέρα στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλοκαίρι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

«Θα χαρούμε εάν η Ελλάδα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες»

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι η Ελλάδα «περνά μια δύσκολη περίοδο στην ιστορία της. Ευχόμαστε οι δυσκολίες να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατόν».

Παράλληλα,ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε και στην επένδυση 400 εκατ. $ σε κατασκευαστικό έργο στη χώρα μας, λέγοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αν κι άλλοι μετάσχουν στην οικονομική δραστηριότητα.

Τσίπρας για Ρωσοκυπριακές σχέσεις

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, λέγοντας ότι η Κύπρος, δεδομένης της κρίσιμης γεωστρατηγικής της σχέσης παρέχει πάντα διευκολύνσεις και πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη -επικοινώνησα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη- για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού», ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η Λευκωσία παρέχει «μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού προς όλες τις φίλιες δυνάμεις της, άρα και προς τη Ρωσία».

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και παράλληλα ένας αξιόπιστος εταίρος και πιστεύω ότι οι σχέσεις αυτές έχουν τις δικές τους βαθιές ρίζες και δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μια αξιόπιστη σύμμαχος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά και σταθερή, έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», ανέφερε.

Ο ίδιος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της ασφάλειας και της σταθερότητας. Με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε και γι' αυτό πιστεύουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι και εταίροι».

20425467


Διαφορετικές θέσεις Τσίπρα - Πούτιν στα ενεργειακά

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εντός του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει ανοιχτά την πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας προς την ΕΕ. Η αρχή αυτή σημαίνει πολλαπλασιασμό των πηγών κι όχι αποκλεισμό», ανέφερε, συγκλίνοντας πάντως στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις πάγιες αμερικανικές θέσεις.

«Θεωρώ ότι μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που είναι υπέρ της ανάπτυξης και της συνεργασίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι ο αγωγός σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και θα ενώσει την Ελλάδα και την Ιταλία, προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να δούμε με τι προϊόν θα στηριχθεί».

«Τη γραβάτα την έβαλα αλλά βγήκε γρήγορα»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πάντως και από Ρώσο δημοσιογράφο για το πότε θα φορέσει γραβάτα, λέγοντας γελώντας: «Δεν θα χετε παρακολουθήσει!.Το στοίχημα το κέρδισα, έβαλα τη γραβάτα, αλλά η γραβάτα βγήκε γρήγορα γιατί βγήκε και μια θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού».
ΣΧΟΛΙΑ (54)

ZZ

Αναρωτιέμαι τι κατασκόπευαν οι Ρώσσοι στην ΕΛΛΑΔΑ , αφού η απόφαση τους για το βέτο στο Σκοπιανό ήταν ολοφάνερη εξ αρχής , άρα η παραγγελία του Παιατ πήγε στράφι . Η ΕΛΛΑΔΑ πάντα κινιότανε με γνώμονα τρίτων , η αυτοί ήταν από τις Βρυξέλλες η από Ουάσιγκτον , και εδώ φάουλ κάναμε λέγοντας το παραμύθι . S-400 , δεν στέλνεις μήνυμα όταν γνωρίζεις ότι θα υλοποιηθεί το ντιλ , απλά ζητάς από τον κατασκευαστή να αναβαθμίσει τα δικά σου S-300 στο επίπεδο των S-400 με χρηματοδότηση της Ρωσσίας και αποπληρωμή με αγροτικά προϊόντα , αυτό είναι μήνυμα , το άλλο λέγεται παρακάλια άνευ ουσίας , ούτε ενδιαφέρει της Ρωσσίας το casus belli κατά ΕΛΛΑΔΟΣ από Τουρκία , μη ξεχνάμε από πού πετάνε στην Μαύρη Θάλασσα τα ΝΤΡΟΝ των ΗΠΑ . Όλα τα λεφτά είναι η αλήθεια των συνομιλιών που κρύβεται στα λεγόμενα του ΠΟΥΤΙΝ , <<<Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία>>> . Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα . Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας . Αμ δεν είμαστε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας αφού δημιουργήσαμε με το ΣΚΟΠΙΑΝΟ μελλοντικό πρόβλημα στα Βαλκάνια και γιατί όχι Ευρώπη . Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συνομιλείς με χώρα που έχει βαριά χαρτιά στα χέρια της , ενώ εσύ έχεις εντολές τρίτων . Τα εξοπλιστικά της Τουρκιάς δεν αφορούν την Ρωσσία , αφορούν εμάς άλλα η Ρωσσία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ΕΕ που τόσο διαφημίζει ο Αλέξης κάθε λίγο και λιγάκι . Και να ξεπεράσει της δυσκολίες η ΕΛΛΑΔΑ δεν αλλάζει κάτι , όποτε οι ευχές έχουν καθαρά ευχητήρια αξία , η αλλιώς από ευγένεια το είπε ο Βλαδίμηρος . Η Ρωσσία έπαιξε έξυπνα το χαρτί του ΤΑΣΣ , δεν είπε στην Κύπρο κάνατε συμφωνία , είπε εάν αυτά αληθεύουν θα λάβουμε τα μέτρα μας ,όσοι παρακολουθούν από κοντά το ΚΥΠΡΙΑΚΟ γνωρίζουν την θετική προσφορά της ΕΣΣΔ και μετέπειτα Ρωσσίας στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ . Η Ρωσσία έχει γέφυρες στην κεντρική Ευρώπη με την ΕΕ , η γέφυρα είναι το Βερολίνο , δηλαδή η ταΐστρα μας . Ενεργειακά , η Ρωσσία ποτέ δεν είπε θέλω μονοπώλιο , πάντα λέει εμπόριο με κανόνες ,και όχι αποκλεισμούς όπως απαιτούν μερικοί από την ΕΕ και ΗΠΑ ,κατάλαβες κυρ Τσιπρας ! ΚΑΙ τώρα μπορείς να μασήσεις την γραβάτα σου σαν τον Σαακασβιλη το 2008 .

Γιώργος

Αλέκση, σε είπανε σαχλαμάρα. Το κατάλαβες;

0 εις το πηλικο (αναμενομενο)

Απορω τι πηγε να κανει...

Νικος

Μπραβο ρε Τσιπρα! Εισαι ενα υπακουο αβουλο πλασμα. Να σε χαιρονται οι Αμερικανοι που σε κατεχουν. Ζητω η ξεφτιλα! ΖΗΤΩ!

Σωτήρες

Το 2010 μας είχατε ζαλίσει όλοι τα αυτιά και λέγατε Ότι ο Παπανδρέου είναι προδότης επειδή δεν παίρνει τα λεφτά του Πούτιν για να μην μπούμε στο μνημόνιο. Από τότε κυβέρνησαν και Νέα Δημοκρατία και ΣυΡιζΑ που είναι ρε συντροφιά τα ρούβλια του Πούτιν που θα μας έσωζαν;ότι ανοησία ακούσετε την υιοθετείτε. Εσείς ήσασταν οι πατριώτες και ο Παπανδρέου μέσα στο μυαλό σας προδότης.στα λόγια όλοι καλοι είμαστε...

Ελλαδίτης

Πάψε βρε τσυπραίε εσύ που έχεις και άποψη απο τη γιαγιά σου. Άντε τράβα στη γωνιά σου, ξέρουμε εμείς τι θα κάνουμε με αυτό το βούρλο που το παίζει πρωθυπουργός

Τσίπρας πράκτορας των ΗΠΑ

πιο μεγάλο ρετάλι και πράκτορα των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ. Αυτός δεν είναι αριστερός είναι ρουφιάνος τον ΗΠΑ και κατακάθι. Ζητάει από τον Πούτιν να μην πουλήσει στην Τουρκία s400 με πρόσχημα δήθεν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Καλά του είπε ο Πούτιν ότι είναι σαχλαμάρας. Η επιθετικότητα της Τουρκίας υπάρχει γιατί την υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και όχι γιατί θα αγοράσει S400 ένα ουσιαστικό αμυντικό όπλο. Αν αγόραζαν οι Τούρκοι πάτριοτ θα πήγαινε στις ΗΠΑ και θα τους παρακαλούσε να μην πουλήσουν πάτριοτ στην Τουρκία; Όχι φυσικά. Εδώ δεν το έκανε για το f35 που η προμήθεια του από την Τουρκία αλλάζει άρδην την Ισορροπία στο Αιγαίο, το οποίο σε περίπτωση σύγκρουσης, με τα χαρακτηριστικά stealth, θα αποτελέσει το πρώτο επιθετικό όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει όλες τις υποδομές της Ελλάδας. Άρα τι έκανε το καθίκι στην Ρωσία. Πήγε να υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλειας της Ελλάδας.

Ρε παιδια

Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι η Ελλάδα δεν έχει φίλους ή συμμάχους πάρα μονάχα εχθρούς. Ολοι μας δουλεύουν και μας κάνουν ότι θέλουν μόνο και μόνο για να αποσπάσουν τα συμφέροντα μας. Όντας μια χώρα σε γεωστρατηγικο σημείο, με πηγές πετρελαίου και σταυροδρόμι ανατολής δύσης και 3 ηπείρων, είμαστε οι πλέον αδύναμοι κρίκοι για να μας εκμεταλλευονται όλοι. Μη ξεχνάμε ότι ήδη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους φρόντισαν να μας καταχρεωσουν για να μας ελέγχουν με οικονομικό πόλεμο.. Αλλιώς η Ελλάδα τώρα θα βρισκόταν σε μεγαλεία..

Σημειωσατε Χ

Ρε φίλε έζησα για να δω το σταλινικό παραγωγό του ΚΚΕ κ έπειτα του ΚΚΕ ες. Να πηγαίνει Ρωσία να στηρίξει ΝΑΤΟ ! Αυτός που παρότρυνε τον κόσμο στον δρόμο να τρώει ξύλο με το σλόγκαν «αμερικανοί δολοφόνοι των λαών « Ωχ Θεέ μου τι άλλο θα δω;;

ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Στην ελληνική τηλέοραση παρακολουθούμε με οργή, εκπομπές που στηρίζουν την απόσχιση της Μακεδονίας και της Θράκης από την Ελλάδα, και εξυμνούν τους εκπροσώπους του ψευδομακεδονισμού που σήμερα απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης