«Τρέχουν» Τσίπρας-Σκουρλέτης για τον δήμο Αθηναίων: Στόχος να κλείσει το θέμα το Σαββατοκύριακο

«Τρέχουν» Τσίπρας-Σκουρλέτης για τον δήμο Αθηναίων: Στόχος να κλείσει το θέμα το Σαββατοκύριακο

«Ψήνουν» την Κατερίνα Νοτοπούλου για τη Θεσσαλονίκη, με επιδίωξη  να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο με αυτοδιοικητικούς από την παράταξη Μπουτάρη

tsipras-skourl1
Να κλείσει τα «στόματα» περί δυστοκίας στην εύρεση υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξερχόμενος, χθες, από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου είπε στους δημοσιογράφους πως έχουν κλείσει όλα.

«Εχετε αγωνία βλέπω...τα κλείσαμε όλα», είπε, χαμογελώντας, και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να λήξει το θέμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου και συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Την υπόθεση έχει αναλάβει ο ίδιος μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, πραγματοποιώντας τα επόμενα 24ωρα διαβουλεύσεις με στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή πόλη».

Παρά το μήνυμα αισιοδοξίας, είναι εμφανές πως το κυβερνών κόμμα δυσκολεύεται να βρει μια υποψηφιότητα που να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το Δήμο και η δυστοκία εύρεσης προσωπικότητας, κόντρα στον Κώστα Μπακογιάννη, έχει προκαλέσει γκρίνια στο κόμμα και το θέμα τείνει να γίνει ανέκδοτο.

Για τη Θεσσαλονίκη, μετά την απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Κατερίνα Νοτοπούλου. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, που ταυτόχρονα γνωρίζει και παλεύει για τα προβλήματα της πόλης και σημειώνουν ότι είναι «υποψηφιότητα νίκης για τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της πόλης κόντρα στο μπλοκ της συντήρησης».

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υιοθετήθηκε «το κλίμα της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «Ανοιχτή Πόλη», για να διαμορφωθούν όροι ευρύτερης συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης της Θεσσαλονίκης με υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε την προσπάθεια της δημοτικής παράταξης να διαμορφωθούν όροι προγραμματικής σύγκλισης με την παράταξη ''Πρωτοβουλία'' του Γιάννη Μπουτάρη, την παράταξη των Οικολόγων, καθώς και ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά στελέχη». Διόλου τυχαία και η σημερινή ανάρτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου που έδωσε κλίμα για την κάθοδό της στην κούρσα για το δήμο Θεσσαλονίκης: Η Θεσσαλονίκη, για τούτο εργάζεται εντατικά η κυβέρνηση και η διοίκηση του δήμου, δεν είναι πια η συμπρωτεύουσα της παρακμής. Γίνεται ηγέτιδα στα Βαλκάνια, μητρόπολη της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ρήξεις με πολιτικά κατεστημένα. Απαιτεί αναθεώρηση του τρόπου ζωής στην πόλη.

Ως προς τον δήμο του Πειραιά, η πολιτική γραμματεία αποφάσισε την υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα, που θα τεθεί προς έγκριση στην κεντρική επιτροπή, όπως θα συμβεί για όλους τους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.

Κομματικές πηγές τονίζουν ότι είναι μια εξαιρετική και δυναμική υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με όραμα και σχέδιο για τον Πειραιά, γέννημα-θρέμμα της πόλης και των κινημάτων της. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που «μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις πέραν της αριστεράς σε μια μεγάλη μάχη απέναντι σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της πόλης, ώστε να κερδίσει τον Δήμο».

«Διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς»

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα της κεντρικής επιτροπής θα είναι οι ευρωεκλογές και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, ιδιαιτέρως αν προηγηθούν των εθνικών, αφού θα πρέπει να καταγραφεί επίσημα η δυναμική που ισχυρίζεται ότι έχει η κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Κατά την περίπου τετράωρη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, έγινε μεγάλη συζήτηση, τόσο για τη ρευστότητα στο διεθνές σκηνικό και τη θέση της Ευρώπης σε αυτό, όσο και για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη νέα εποχή. «Βασικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Αριστεράς, είναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, μέσω και συμμαχιών με τους Πράσινους αλλά και με το κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που έχουν αποδεσμευτεί από τις αντικοινωνικές και συντηρητικές πολιτικές και έχει κάνει στροφή προς την αριστερά», σημειώνουν.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δομή και την αρχιτεκτονική της ΕΕ, που θα δίνουν απάντηση στο δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ, το οποίο και κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να αισθάνονται απομακρυσμένοι από τα κέντρα των αποφάσεων και θα δώσει απαντήσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ενίσχυσης της δημοκρατίας. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινείται η εισήγηση της πολιτικής γραμματείας προς την κεντρική επιτροπή και η συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης