Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας - Τσίπρας: Είσαι παράνομος

tsipras-erdogan_main01

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση της Αθήνας με την Άγκυρα για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, αλλά και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι απειλές του Τούρκου προέδρου και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών - ΝΔ: Ολισθηρός ο δρόμος που έχει επιλέξει η Άγκυρα

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία, που μαίνεται από την στιγμή που ο απελθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Το βαρύ κλίμα έρχονται, δε, να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας, καθώς βλέπει να απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα των ενεργειακών.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Aναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της «Νότιας Κύπρου», όπως κατονόμασε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είπε μάλιστα ο Ερντογάν, Ελλάδα και Κύπρος έχουν και την υποστήριξη κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο αυτή η συμπεριφορά θα αποβεί σε βάρος τους. «Θα απειλήσει τους ίδιους» ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Koινοβουλευτική Oμάδα του κόμματός του, είπε ότι «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Διεθνές Δίκαιο -με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται και το ερμηνεύει η Άγκυρα- λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο σε διαφορές για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Προσέθεσε, δε, ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Η απάντηση της Αθήνας δεν άργησε. «Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε έπειτα από έγκριση του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα.

Με ξεκάθαρο τρόπο, η ελληνική διπλωματία στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της».

«Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση» καταλήγει η ανακοίνωση, με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις προφορικές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν:

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

Κουμουτσάκος: Ολισθηρός ο δρόμος που έχει επιλέξει η Άγκυρα

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Άγκυρας αγνοούν το διεθνές Δίκαιο και συνιστούν άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνουν έτσι, ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αβεβαιότητας, αστάθειας και έντασης στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει στο Twitter ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με λόγια και πράξεις, η Τουρκία αναδεικνύεται ως εμπόδιο στις θετικές εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο ολισθηρός δρόμος που έχει επιλέξει, την οδηγεί έτσι σε περιφερειακή απομόνωση. Η Τουρκία οδηγείται επίσης σε συνεχή απομάκρυνσή της από την Ευρώπη, αλλά και την Ατλαντική Συμμαχία, που, και οι δύο, αποδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

«Στο πλαίσιο αυτό, η αντίδραση στην πολιτική αυτή της Άγκυρας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ευρύτερα τα κράτη της περιοχής, εταίρους και συμμάχους» καταλήγει.
Σοβαρές απειλές του Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Παράνομος αλλα Ισχυρότερος.

τον ΕΝΦΙΑ θα τον γλυτώναμε αν ο μη γενοιτο... ? Η Πόπη ξέρει κάτι ?

Funny Erdogan

Η επέκταση θα γίνει και θα πεις ένα τραγούδι Ερντογανακο. Ξέχασες τις μαγκιές που έκανες με την Ιταλική Ενι και την σύγκρουση του Τουρκικού πολεμικού πάνω στο Ελληνικό τι έγινε στο χρηματιστήριο. Ακόμα το φυσάτε και δεν κρυώνει ε? χαχαχα. Αφορμή ζητάνε Ερντογανακο. Αυτά που ήξερε θα τα ξεχάσεις και πρόσεχε γιατι θα χασεις και τα κατεχώμενα. Σου μιλάει ο Νοστράδαμος. Η επέκταση θα γίνει και θα χορέψεις και τσάμικο.

Θα σε κρεμάσουμε στο

Σύνταγμα!

ξευτιλα!!!!!!!

δεν φτανει που ειχαμε εναν αχρηστο πρωθυπουργο, αποκτησαμε και εναν ασχετο υπουργο εξωτερικων για να μας δουλευει ο ερντογαν και να κανει παρτυ!!!!!!!!!!!!!

Ευρωλαγνος

Η χώρα πρέπει να ετοιμάζεται για πόλεμο.Γιατι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει.Οποιος δε το βλέπει ζει σε παράλληλο σύμπαν.Ξυπνηστε ρεεεεεεεεεεε!!!!!!!Οι αριστερές κουνιστρες να μας αδειάζουν τη γωνιά.Δεν τους θέλουμε στα πόδια μας.

Σχολή Χιλλ

Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι . Παράτυπος εννοούσε ο μπέης του Γιουνανιστάν απευθυνόμενος στον Σουλτάνο .

...

Σωστά του λέει ο Τσίπρας, ο Έρντι είναι παράνομος γιατί η θάλασσα δεν έχει σύνορα, έτσι αστέρι μου; Έτσι καμάρι μου; Έτσι τουρκαλβανοτσολιά μου;;;;

Πανος Κ.

Καλά,κάτσε να βρω το κινητό που μου έχει πάρει ο μικρος,να διαλεξω και στολη (Batman,Superman η Spiderman)και θα κάνω μια δήλωση....μα τι δήλωση.

@

Ετσι και χειροτερα με την Πιπη τη φακιδομυτη

Ο Ερτογάν μιλάει και οι Ελληνες σφυρίζουν.....

Η Τουρκία εξοπλίζεται τα τελευταία χρόνια πυρετωδώς και ετοιμάζεται για πόλεμο. Είναι προφανές οτι έχει σχέδιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου. Επομένως ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας ( κατάληψη της Κριμαίας) δηλ. κατάληψη της Νοτίας Κύπρου ή θα καταλάβει το Καστελόριζο και ενδεχομένως κάποιο απο τα νησιά (Ρόδος, Κάρπαθος , Κάσος) ή όποιο συνδυασμό των παραπάνω. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ενίσχυση του Ελληνικού στρατού (κυρίως με πολεμικό υλικό άμεσα παραδοτέο), αν χρειαστεί και σε μερική επιστράτευση, σε εντατικοποίηση της εκπαιδευσής και να τεθεί σε πλήρη επιφυλακή. Η αντίληψη οτι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να εμπλακεί σε πόλεμο με την Ελλάδα και την Κύπρο (Χώρες ΕΕ) είναι εντελώς εσφαλμένη και ελπίζω να το αντιληφθούμε έγκαιρα. Αντί επομένως να μοιράζονται επιδόματα για ψήφους, ας θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας. Γιατι διαφορετικά δεν θα υπαρχει χώρα για να γίνουν εκλογές.

κκ

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ!!

κωστας αιρετικος κυνικος 51

Εαν θελεις ειρηνη καλυτερα ειναι να εισαι προετοιμασμενος ΚΑΛΑ για πολεμο!!!!!!!!!!!Εχετε δικιο αυτη η ΚΟΥΤΗ δοξασια οτι οι τουρκοι δεν θα επιτεθουν σε χωρα μελος της ΕΕ και του νατο πρεπει να σταματησει.Ειναι εξαιρετικα ευμεταβλητο το περιβαλλον και για οικονομικες αλλα και για στρατιωτικες συμμαχιες.Το ιδιο ευμεταβλητη ειναι και η πολιτικη της αγκυρας!!!!!!Οταν βγαινουν οι γαλλοι μεσω μακρον και μιλουν για ευρωπαικο στρατο και τσιναει ο αμερικανος το χει λιγο να αμολυσει το σκυλο του αφου γνωριζει απο το παρελθον οτι οι ευρωπαιοι δεν θα διστασουν να αφησουν την ελλαδα μονη???????

LOATKI

Αλεξουλακι,πάμε πόλεμο;Τι χρώμα γόβες ειναι φετος της μοδας;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

barbaros_main02

Δείτε χάρτη με τις τουρκικές αξιώσεις - Βγάζουν το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και το γεωτρύπανο «Πορθητής» - Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται σε απόφαση για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους

9
4783900

«Η ευρωκάλπη είναι το πρώτο ημίχρονο και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέτοιο που να μην έχει κανείς αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Στις 26 Μαΐου ψηφίζετε για Δήμαρχο όποιον θέλετε» - Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Από Κουρουμπλή, Κουντουρά και Κόκκαλη, ένας Τζουμάκας δρόμος»

90
tsipras_omilia_art

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

15