Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας - Τσίπρας: Είσαι παράνομος

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας - Τσίπρας: Είσαι παράνομος

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση της Αθήνας με την Άγκυρα για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, αλλά και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι απειλές του Τούρκου προέδρου και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών - ΝΔ: Ολισθηρός ο δρόμος που έχει επιλέξει η Άγκυρα

tsipras-erdogan_main01
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία, που μαίνεται από την στιγμή που ο απελθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Το βαρύ κλίμα έρχονται, δε, να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας, καθώς βλέπει να απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα των ενεργειακών.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Aναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της «Νότιας Κύπρου», όπως κατονόμασε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είπε μάλιστα ο Ερντογάν, Ελλάδα και Κύπρος έχουν και την υποστήριξη κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο αυτή η συμπεριφορά θα αποβεί σε βάρος τους. «Θα απειλήσει τους ίδιους» ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Koινοβουλευτική Oμάδα του κόμματός του, είπε ότι «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Διεθνές Δίκαιο -με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται και το ερμηνεύει η Άγκυρα- λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο σε διαφορές για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Προσέθεσε, δε, ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Κλείσιμο
Η απάντηση της Αθήνας δεν άργησε. «Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε έπειτα από έγκριση του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα.

Με ξεκάθαρο τρόπο, η ελληνική διπλωματία στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της».

«Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση» καταλήγει η ανακοίνωση, με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις προφορικές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν:

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

Κουμουτσάκος: Ολισθηρός ο δρόμος που έχει επιλέξει η Άγκυρα

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Άγκυρας αγνοούν το διεθνές Δίκαιο και συνιστούν άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνουν έτσι, ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αβεβαιότητας, αστάθειας και έντασης στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει στο Twitter ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με λόγια και πράξεις, η Τουρκία αναδεικνύεται ως εμπόδιο στις θετικές εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο ολισθηρός δρόμος που έχει επιλέξει, την οδηγεί έτσι σε περιφερειακή απομόνωση. Η Τουρκία οδηγείται επίσης σε συνεχή απομάκρυνσή της από την Ευρώπη, αλλά και την Ατλαντική Συμμαχία, που, και οι δύο, αποδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

«Στο πλαίσιο αυτό, η αντίδραση στην πολιτική αυτή της Άγκυρας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ευρύτερα τα κράτη της περιοχής, εταίρους και συμμάχους» καταλήγει.
Σοβαρές απειλές του Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης