Ανατολική Μεσόγειος: Συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων η Άγκυρα με «όπλο» το Barbaros

Ανατολική Μεσόγειος: Συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων η Άγκυρα με «όπλο» το Barbaros

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο εισήλθε εχθές στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία - Την ίδια ώρα, τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει πως «οι Έλληνες δεν πλησιάζουν στα Ίμια» εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Τσαβούς

barbaros
Η Τουρκία δεν λέει να ρίξει τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο. Μην τολμώντας να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή έχει αρχίσει τις έρευνες στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, επιλέγει να συνεχίσει το παιχνίδι των προκλήσεων.

Το ερευνητικό σκάφος Barbaros εισήλθε στο θαλασσοτεμάχιο 4, εκεί όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να “γκριζάρει” την περιοχή. Λίγο μετά αποχώρησε και κατευθύνθηκε βόρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς έχει καταστεί σαφής η πρόθεση του καθεστώτος Ερντογάν να υπογραμμίσει την παρουσία της στην περιοχή. Από την άλλη, όχι μόνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά προανήγγειλε την αποστολή και άλλου γεωτρύπανου στην περιοχή.

Εξάλλου, η Άγκυρα συντηρεί την ένταση στην περιοχή, τόσο με την παρουσία του Barbaros, όσο και με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που εκτοξεύουν απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος διαμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα δείξει καμία ανοχή σε μονομερείς ενέργειες και επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο. «Το επόμενο πλοίο μας ξεκινάει να έρθει σε μία εβδομάδα. Όταν το φέρουμε και αυτό, σχεδιάζουμε το κάθε ένα από τα δύο πλοία μας να κάνει τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις το χρόνο».

Με την έκδοση Navtex, η Λευκωσία δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή της ΑΟΖ της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για τη διεξαγωγή πολυεθνικής άσκησης. Η περιοχή που δεσμεύει η Κύπρος περιλαμβάνει μάλιστα και το σημείο που πραγματοποιείται η γεώτρηση της ExxonMobil στο θαλασσοτεμάχιο 10. «Η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την είσοδο του Barbaros στο θαλασσοτεμάχιο 4, σημείωσε ότι «η επιθετική στάση της Τουρκίας, αυτές οι ρητορικές εξάρσεις ή οι εξάρσεις σε επίπεδο πρακτικών, δεν συμβάλλουν, δεν βοηθούν, δεν δημιουργούν όρους καλής γειτονίας».

Από την άλλη, τίτλος τουρκικού δημοσιεύματος, που αναπαράχθηκε από πολλά Μίντια υποστήριζε πως «οι Έλληνες δεν πλησιάζουν στα Ίμια». «Εδώ και 25 χρόνια Έλληνες και Τούρκοι ερίζουν στα Ίμια, κάτι που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο ελληνικός στρατός επί 25 χρόνια παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, χάρη στη στρατιωτική βάση που χτίστηκε στο Τσαβούς, 1,5 μίλι από τα Ίμια, οι Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούν να πλησιάσουν», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης