Thessaloniki Summit: «Η Ρουμανία είναι και θα παραμείνει ισχυρός εταίρος για τις χώρες των Βαλκανίων»

Thessaloniki Summit: «Η Ρουμανία είναι και θα παραμείνει ισχυρός εταίρος για τις χώρες των Βαλκανίων»

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άννα Μπιρτσάλ υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε. (1.1.2019) το ζήτημα της προώθησης της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών

4622167
«Η Ρουμανία είναι και θα παραμείνει ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος για τις χώρες των Βαλκανίων» τόνισε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άννα Μπιρτσάλ στην ομιλία της στο «Thessaloniki Summit 2018».

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε. (1.1.2019) το ζήτημα της προώθησης της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, αλλά και η ενίσχυση των προοπτικών διεύρυνσης της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Για τη χώρα μου, το να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ασφαλή και σταθερή Ν.Α. Ευρώπη ενταγμένη στο ΝΑΤΟ είναι στρατηγικής σημασίας» είπε η κ. Μπιρτσάλ.

«Είναι σημαντικό κατά την προεδρία μας να ασχοληθούμε με το Brexit και να εστιάσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια, στα ενεργειακά, στην κυβερνοασφάλεια» συνέχισε η κ. Μπιρτσάλ. Εξέφρασε την ελπίδα το κλίμα να παραμείνει καλό και μετά το Brexit.

Η κ. Μπιρτσάλ υπογράμμισε ότι το θέμα της προοπτικής διεύρυνσης της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ψηλά και στις προεδρίες της Βουλγαρίας και της Αυστρίας και πρόσθεσε: «Η Ρουμανία θα διατηρήσει αυτήν την πολιτική και θα δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτή την περιοχή και σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη». «Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και συμφιλίωσης» πρόσθεσε.

Η κ. Μπιρτσάλ τόνισε ότι για τις χώρες αυτές, η προοπτική ένταξης τους στην Ε.Ε., είναι «ισχυρό κίνητρο» για να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Κλείσιμο
«Είμαστε περήφανοι, που η Ρουμανία μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής πάντοτε, μα πάντοτε προωθούσαν τη διαδικασία διεύρυνσης, ακόμη και όταν η διεύρυνση δεν ήταν απαραίτητη, δεν ήταν τόσο της …μόδας για να διατηρηθεί στην ατζέντα» είπε η κ. Μπιρτσάλ και συνέχισε : «Παραμένουμε δεσμευμένοι στο ευρωπαϊκό έργο της διεύρυνσης, γιατί αυτό θα συμβάλει στο κλίμα ευημερίας και ανάπτυξης, γενικά».

«Πιστεύω πράγματι ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε πάντοτε να προχωρήσουμε και να προωθήσουμε, όχι μόνο τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα μας, που επίσης μοιραζόμαστε» είπε η κ. Μπιρτσαλ, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «ισχυρό επενδυτικό κλίμα, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας» και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικές οι συνέργειες, συνεργασίες σε τομείς όπως η οικονομία, τα δίκτυα, για έργα υποδομών, δράσεις για τη νεολαία, κ.α

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας απευθύνθηκε ιδιαίτερα στον κ. Τσίπρα, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες του σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Εκτιμούμε τη φιλία σας και τη δέσμευσή σας να αναπτύξετε και να ενδυναμώσετε, όχι μόνο με τη διμερή συνεργασία με τη Ρουμανία, αλλά και όλη αυτή την όμορφη περιοχή» είπε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία να σας συγχαρώ κ. πρωθυπουργέ, κ. Τσίπρα για τα πρόσφατα επιτεύγματά που πετύχατε, και που έχουν θετική επίδραση σε περιφερειακό επίπεδο. Αναφέρομαι και στο θέμα του ονόματος (της #πΓΔΜ) και πως επηρεάζει τον οικονομικό τομέα».

Τέλος ανέφερε ότι στη Ρουμανία ο τελευταίος δείκτης ανάπτυξης ήταν στο 6,9 % και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης μας. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την κοινωνική προστασία με τη διασφάλιση ενός καλού οικονομικού κλίματος για τις επενδύσεις, όπως εσείς. Η Ρουμανία είναι μια καλή χώρα για επενδύσεις, έχει αποδειχθεί πάντοτε σταθερός, αξιόπιστος εταίρος» είπε η κ. Μπιρτσάλ. Επεσήμανε, ότι και από τις δύο πλευρές και από την Ελλάδα και από τη Ρουμανία υπάρχει πολύ καλό κλίμα, ώστε να ενισχυθούν ακόμη περαιτέρω οι διμερείς συνεργασίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης