Ο Κοτζιάς διαφωνεί με Τσίπρα και καταθέτει δική του πρόταση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

kotzias-696x392

«Αν τα παίρνει πίσω ο Καμμένος για τον Σόρος, χαρά μου» είπε σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας

Σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή μίλησε απόψε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς.

Προσερχόμενος στο χώρο της ομιλίας και κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, ότι ουδέποτε ανέφερε πως η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Σόρος, ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με το inkomotini.news, απάντησε με νόημα: «Τον κ. Καμμένο ρωτήστε. Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου».

Ο πρώην υπουργός μίλησε σε εκδήλωση της πολιτικής Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» με θέμα: «Ελλάδα – Θράκη.. Δημοκρατία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Συνταγματική Αναθεώρηση επισημαίνοντας την διαφωνία του με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και την ενίσχυση του ρόλου του.

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε με έμφαση ότι όσες φορές είχαμε δυϊσμό στην πολιτική ιστορία του τόπου δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι το «Πράττω» θα καταθέσει δική του πρόταση. 

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Αυτό το σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά στη Λατινική Αμερική, αυτό το σύστημα που λειτουργεί μέτρια σε ορισμένες χώρες, όποτε λειτούργησε στη χώρα μας δεν είχε καλά αποτελέσματα. Διότι στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς εξειδικεύοντας την πρότασή του τόνισε πως «για αυτό εμείς κάναμε μια διαφορετική πρόταση, όπως στη Γερμανία να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% - 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα. Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό - γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να αξιοποιήσουμε την παράδοση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή, ή να διαλύεται η Βουλή».

Τα μυστικά κονδύλια

Για τις συνταγματικές αλλαγές, ο κ, Κοτζιάς τόνισε επίσης ότι «πρέπει επιτέλους οι μυστικές υπηρεσίες να τεθούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα πρέπει να μην υπάρχει κανείς ανεξέλεγκτος από αυτό» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, αναφέροντας την υπαγωγή των σχετικών δαπανών του ΥΠΕΞ, στη δική του θητεία, σε κοινοβουλευτική έγκριση και συνέχισε: «Και το ίδιο πιστεύω, ότι πρέπει να γίνει και για όλα τα άλλα».

«Η χώρα έχει ανάγκη ηθικής στην πολιτική, η χώρα έχει ανάγκη δημοκρατίας στην πολιτική, έχει ανάγκη να κάνει μια εξωτερική πολιτική που να την αναβαθμίζει διεθνώς και να τη διευκολύνει στο εσωτερικό της» πρόσθεσε ο πρόεδρος του «Πράττω».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που οφείλει να προασπίζεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων, και ιδιαίτερα όσων είναι θρησκευτική μειονότητα», αλλά να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα επιμέρους ομάδων εντός αυτής, «όπως είναι οι Ρομά και οι Πομάκοι».

Βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό

Ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε την εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ, κυρίως σε ότι αφορά την ενίσχυση εξωτερικών συμμαχιών με μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, που, όπως είπε, «οι καρποί τους θα φανούν τώρα», καθώς και τις προσπάθειες διεθνούς αναβάθμισης της χώρας, αλλά και την επίλυση επιμέρους προβλημάτων, όπως το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα έχει διαφορετική αντίληψη για τη χώρα αυτή, από άλλες χώρες με βλέψεις απέναντι της.

«Είμαστε οι μόνοι, που μπορούμε να αναπτύξουμε με τέτοιο τρόπο τη σχέση μας, που να ωφελεί και τη Μακεδονία μας και τους κατοίκους της γείτονος. Και τι άλλο; Αφήσαμε απ' έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων, που, στρατηγικά και γεωστρατηγικά, δε συμφέρουν τη χώρα. Και τι άλλο; Βάλαμε τέρμα στον αλυτρωτισμό. Για πρώτη φορά, η ίδια η χώρα αυτή των Σκοπίων ομολογεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο - το γράφει μέσα η συμφωνία- καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνισμό, ότι δε διεκδικεί πια τη συνέχεια του» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

«Αυτό που πέτυχε η Συμφωνία μας είναι να διευκρινιστεί, ότι αυτός ο λαός εκεί δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα, με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ότι είναι Σλάβοι και η γλώσσα τους, που την έχει αποδεχθεί δυστυχώς η Ελλάδα από το 1977, είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική».

«Ταυτόχρονα, τείναμε και τείνουμε χείρα φιλίας στον τουρκικό λαό, αλλά όχι ως δείγμα αδυναμίας, αλλά ως δείγμα ισχύος και ευθύνης. Θέλουμε μια ενεργητική δημοκρατική, εξωτερική πολιτική, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές στον κόσμο» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

«Για πρώτη φορά βάλαμε δημόσια στο διεθνές σύστημα, απλώς ειπώθηκε και στην Ελλάδα, το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε : «Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι άλλο πράγμα από την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ, όταν την επεκτείνεις μέχρι τα διακόσια μίλια, έχεις δικαιώματα. Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι κυριαρχία. Είναι έδαφος, θαλάσσιο, της ελληνικής επικράτειας». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην προετοιμασία και την επιστημονική τεκμηρίωση που έγινε για αυτό το θέμα την τελευταία διετία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Κινηματογράφος REX)

Δείτε την ομιλία του

ΣΧΟΛΙΑ (15)

θανος ξενιδης

ο κοτζιας και ο βαρουφακης συνεπικουρουμενοι με τον αργηγο της εγκληματικης οργανωσης των τσιπρακαμμενων εκαναν την βρωμικη δουλεια και εγιναν ή θα γινουν τα εξιλαστηρια θυματα.Η συμφωνια του διατρητη και οι σλαυβοαλβανοι επιμενουν στο αλυτρωτισμο και στο νεο συνταγμα. οι προθυμοι συναλλασομενοι βουλευτες που θα ψηφισουν το εκτρωμα του τι λενε,δεν ειδα καμια παρεμβαση τσιπρακαμμενου ή περιμενουν να ακυρωση τις πρεσπες το συμβουλιο επικρατειας (μακεδονικο εθνος)ή ο ΟΗΕ(οχι ισοτιμες διαδικασιες μεταξυ των 2 κρατων,παρεμβαση ρωσιας,κινας)?

βασω

ολοι δικαιωματα εκτος απο τους ελληνε...αυτοι μονο υποχρεωσεις.....

Μακεδόνας

Ο Κοτζιας θα πουλησει και τη θεση του Προεδρου της δημοκρατιας μετα την μάνα του

Aplyte go home

Και διερεύνηση όλων των υπολοίπων από το ειδικό δικαστήριο

Ποιός θα πάρει την δόξα της Πρέσπας

Έπαρση και ξερολισμός. Προ ολίγων μηνών έλεγε εμετικά και γλοιώδικα στην τηλεόραση "ο κ Τσίπρας, ο πρωθυπουργός μας", με το γνωστό ημιχαμόγελο του τόσο σίγουρος όπως πάντα ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Άν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπορευόταν.

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Καραβισιος

Αυτο που αρεσε ειναι τα περι εκλογης προεδρου με διαφορες μανουβρες και λιγη κληρωση για να φτιαξουμε το εκλογικο σωμα!!! Με τετια σαινια τι χρειαζονται οι Διπλοματες, οι Νομικοι και οι Συνταγματολογοι?

μακιςςς

Πρώτα πρέπει να αποκτήσουμε εγκεφαλική διαύγεια. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε στον ιστορικό υλισμό που θεωρεί τους ηθικούς κανόνες μέρος της κυρίαρχης ιδεολογίας και μετά να λέμε ότι "χρειάζεται ηθική". Δεν βγάζει νόημα σόρρυ.

Είναι

Ανθρωπάριο

Μαλιστα

Αυτό το ελλαδα-θρακη προφητικό ακούγεται..κάτι θα ξερει, ήταν υπεξ όταν δίναμε τους μουφτήδες αλλωστε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

9
theod0

H υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύμπλευση με ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Kαι πόλεμος ανακοινώσεων για την «πιρουέτα» της Κουμουνδούρου

22
yriakos

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

11