LIVE

Κορωνοϊός

Νίκος Φίλης: Να καταργηθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας

filis12

«Το Σύνταγμα θεμελιώνεται στη λαϊκή κυριαρχία, στο όνομα του λαού, δεν χρειάζεται το "Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς"», ανέφερε

Σαφέστατα υπέρ της κατάργησης του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αντί μίας ερμηνευτικής προσθήκης για την επικρατούσα θρησκεία που «καλύπτει την Εκκλησία ... δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό», τάχθηκε το μέλος το μέλος της ΚΕ και του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Θέλουμε το Σύνταγμα να αντικρούει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αντίθετα με τις προσπάθειες πανευρωπαϊκής "συνταγματοποίησής" τους όπως με το Ευρωσύνταγμα, υπογράμμισε.

«Βγαίνοντας από μία σκληρή περίοδο μνημονιακών καταναγκασμών, είναι ανάγκη να εμφυσήσουμε στην κοινωνία δημοκρατικές αξίες και σταθερή υποστήριξη των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων ... με την βελτίωση και αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος», είπε ο κ. Φίλης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

Όπως είπε, «πρέπει να είμαστε τολμηροί» και τόνισε ότι δεν μπορεί «να δημιουργείται δεύτερο συμβολικό θεμέλιο δίπλα στη λαϊκή κυριαρχία. Το Σύνταγμα θεμελιώνεται στη λαϊκή κυριαρχία, στο όνομα του λαού, δεν χρειάζεται το «Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς». Αυτή η συμβολική διατύπωση παράγει αποτελέσματα, συνδυάζεται με την «επικρατούσα θρησκεία» του άρ. 3 ... όπως στην πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ ότι το Σύνταγμα δεν διαπιστώνει πλειοψηφούσα αλλά αποδέχεται επικρατούσα θρησκεία έναντι των υπολοίπων. Αυτά δεν λύνονται με μεσοβέζικες λύσεις, γιατί ξανά πάμε σε δικαστήρια, εκεί λειτουργεί η «μακριά χειρ» της Εκκλησίας, λαμβάνονται αποφάσεις ... πρέπει το Σύνταγμα να κρίνει το θέμα καθαρά, με βάση και την κοινωνική ωρίμανση επί του θέματος».

Απέρριψε μία λύση όπου ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα θα διευκρίνιζε ότι «όταν λέμε ότι υπάρχει αυτό το καθεστώς στην Ελλάδα δεν εννοούμε εις βάρος άλλων», χαρακτηρίζοντάς την «λύση που καλύπτει την Εκκλησία, γιατί δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό, που είναι ουσιαστικός και αφορά την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας».

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης, «σαφέστατα» πρέπει να καταργηθεί το άρ. 3, «αυτό αντανακλά και στην δημοκρατική συνείδηση της κοινωνίας, διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα. Είναι από τα λίγα θέματα που υπήρχε πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις, ότι πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα αυτό. Δεν βλάπτει τον απλό, θρησκευόμενο πολίτη, αντιθέτως κατοχυρώνει το δικαίωμά του».

Από την άλλη, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα οικονομικά είναι ένα μεγάλο θέμα»...

Το άρθρο 3 ορίζει:

1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.


Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλα μείζονα θέματα που θα περιληφθούν στην συζήτηση είναι μεταξύ άλλων:

- ευθύνη υπουργών: Δεν μπορεί να υπάρχει προθεσμία με την οποία διασώζονται υπουργοί αν έχουν διαπράξει αδικήματα
- ασυλία βουλευτών: Πρέπει να αφορά πράξεις που σχετίζονται με την πολιτική δραστηριότητα, όχι εκτός αυτής
- συγκρότηση του πολιτεύματος
- θητείες των βουλευτών
- πολύ περιορισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
- να μην διαλύεται η Βουλή όταν δεν μπορεί να εκλέξει ΠτΔ

Τέλος, υπάρχουν θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το δικαίωμα των πολιτών στην ενέργεια, στην ύδρευση, στα κοινά αγαθά, και η υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει τα δίκτυα μέσα από τα οποία παρέχονται. Επίσης, τα εργασιακά, συνολικά μία αντίληψη αποτροπής νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης, «ο κίνδυνος (και στην Ευρώπη και στη χώρα μας) με το Ευρωσύνταγμα είναι η συνταγματοποίηση φιλελεύθερων πολιτικών. Εμείς θέλουμε ένα Σύνταγμα που να αποτρέπει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να τις αντικρούει».

Αποδιοργανώνεται το αφήγημα της «Ισχυρής Ελλάδας» του Σημίτη

Για την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου και ειδικά την «υπεράσπιση» που φαίνεται να παρέχουν πολλά ΜΜΕ στον πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, ο κ. Φίλης είπε ότι «ο Σημίτης δεν είναι εύκολο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς δύο κορυφαίοι υπουργοί του, επί της Άμυνας (Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου) πιάστηκαν και παραπέμφθηκαν για μεγάλες υποθέσεις, μίζες, κτλ., στα εξοπλιστικά. Δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτε. Δεν γνώριζε; Εντάξει, αλλά η ευθύνη υπάρχει», ενώ «αυτή η κατάσταση είναι προφανές ότι αποδιοργανώνει ακόμη περισσότερο το αφήγημα της «ισχυρής Ελλάδας» που είχε φτιάξει η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Σημίτη».

«Αποδιοργανώνει επίσης και άλλα πρότυτπα, όπως το ότι ήταν απαραίτητοι οι εξοπλισμοί για την εθνική άμυνα και την πατρίδα ... πρέπει να ξέρουμε ότι οι εξοπλισμοί πρέπει να συμβαδίζουν και με διαφάνεια και με την δυνατότητα της χώρας, αλλιώς βουλιάζουμε όλοι μαζί», προσέθεσε.

Για τα περί παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη, τα οποία χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού», σημείωσε ότι «προφυλακίζουμε κάποιον εάν κριθεί ότι μπορεί να κάνει και άλλες απάτες ή μπορεί να φύγει στο εξωτερικό ... ο κ. Παπαντωνίου έχει να αντιμετωπίσει δύο μείζονα θέματα. Πρώτον, έχει μπροστά του και άλλες ανοιχτές υποθέσεις, δεν είναι μεμονωμένη υπόθεση διαφθοράς αλλά σύμπλεγμα περιπτώσεων. Δεύτερον, δεν μπορεί μετά από 15 χρόνια που διερευνάται μία υπόθεση, με εμπόδια στην έρευνα (μυστηριωδώς βγήκαν μαρτυρίες εις βάρος του από τον φάκελο), να πέφτει στα μαλακά, χωρίς ένα μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η Δικαιοσύνη θα την ψάξει με τον πιο σαφή τρόπο».

Επιτροπές για όλα τα μυστικά κονδύλια

Για την «ιστορία με τον Κοτζιά και τον Καμμένο, προκύπτει ένα θέμα ελέγχου όλων των μυστικών κονδυλίων ... διαχρονικά υπάρχει θέμα αυθαιρεσίας. Περίπου οκτώ υπουργεία έχουν μυστικά κονδύλια, δεν είναι δυνατόν να μην είναι σε γνώση Επιτροπής στη Βουλή (έχει συγκροτηθεί για το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να συγκροτηθεί για όλα τα υπουργεία). Πρέπει η Επιτροπή να ελέγχει κάτι περισσότερο από κωδικούς, να είναι διαβαθμισμένη», είπε ο κ. Φίλης «καθώς τα μυστικά κονδύλια είναι μία ιστορία όχι μόνο φαυλότητας αλλά και επικίνδυνων πολιτικών παιχνιδιών, μπορεί και εις βάρος της Δημοκρατίας. Μία κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει με θεσμικό τρόπο τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων και όχι μόνο στο ΥΠΕΞ». Από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας ... θα νομοθετήσουμε τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό ... έχει όμως σημασία αυτό να μην γίνεται μέσα σε κλίμα που παρενοχλεί πολιτικά την κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (106)

mykonos

ΟΙ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΘΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΛΗΤΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ! ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΛΙΟΠΡΟΔΟΤΕΣ . ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ Η ΜΑΝΑ ΣΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΝΤΡΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ! ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ PRIDE ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ !@

Που το είδες

Το κράτος ρε παχύδερμο;

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΤΥΝΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ, ΣΥΡΙΖΑ: «ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ Κ. ΦΙΛΗ»

Ο Φιλης ειναι για τα μπάζα

Ο σαπιοκοιλιάς ειναι άχρηστος και σε λίγο ολος ο συριζα θα εξαφανισθεί. Το Αρθρο 3 όσο και να το μισει ο άθεος βλάξ Φιλης, ουδείς θα το αλλάξει ποτέ.

Γιάννης Α.

Ο Φιλης ειναι απο τους πιό άθεους και ηλίθιους του συριζα, στόκος στο μυαλό και σταλίνας του κερατά. Ολη η κυβερνηση ειναι φασιστική. Ολοι οι χριστιανοί στις εκλογές να τους δείξουμε τι σημαίνει Ελλάδα. Μαυρο σε όλους τους άθεους αριστερούς φασίστες, που διέλυσαν την χωρα και μας έκαψαν και μας ζημίωσαν και με 200 δις απο πάνω! Δεν θα συνεχίσουν για πολύ να μας καταστρέφουν!

θεσπρωτος

Δημοψηφισμα , διαχωρισμος εκκλησιας - κρατους .......για να δειτε την αγαπη , τον σεβασμο και την εκτιμηση των Ελληνων , στην ορθοδοξια .

ΕΛΛΗΝ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΕΣΑΕΙ - ΕΞΩ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΘΕΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΪΤ - ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΘΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ, ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΣ - ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ - ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ - ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ , ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΡΛΟΎΜΠΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ

@ΕΛΛΗΝ

++++++++++++++++++++++

Κοκός

@14:41, άλλο το (δόγμα) ορθόδοξοι, και άλλο χριστιανοί. Οι ορθόδοξοι δεν είναι χριστιανοί. πόσο πιο απλά πρέπει να το πω για να το κατανοήσεις! (ούτε τα άλλα δόγματα, εννοείται είναι χριστιανικά). είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Και ο θεσπρωτός αυτό θέλει να σας πει, αλλά εσείς είστε τόσο "ραντισμένοι" και τυφλωμένοι που δεν κατανοείτε τίποτα. Η μόνη θρησκεία της ειρήνης, είναι η ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ. Ουδείς άνθρωπος είναι άθεος! ακόμη και όταν δεν είναι ορθόδοξος. Αυτό το αυτονόητο είσαι σε θέση να κατανοήσεις;;;

Κοκός

Σχόλιο για νοήμονες: Θρησκεία = αντι-θεϊσμός, = οικονομική εκμετάλλευση του ανόητου στο όνομα της ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ προς τους ανθρώπους Θε'ι'κής ουσίας. Θρησκεία = εξουσία και αθέμιτος πλουτισμός των εκπροσώπων (της θρησκείας), φανατισμός, εθνικισμός, πόλεμοι, αιματοχυσίες, μαγείες, κατασκευή θαυμάτων, ανόητες προβλέψεις, αναισθησία, σκοταδισμός, άβυσσος! Σωτηρία = αμφισβήτηση των πάντων (θεολόγων, παπάδων, φανατικών οπαδών κλπ), εφαρμογή λόγου Χριστού, σεβασμός στα έργα του Δημιουργού των πάντων, έρευνα περί Θεού (με ταπεινότητα), αποφυγή προβλέψεων, αποφυγή ζήτησης "θαυμάτων", συνετός, λιτός, και τίμιος τρόπος ζωής.

θεσπρωτος

Ζητώ ταπεινά συγγνώμη.....!!!!!! για όσα έχω γράψει πιο κάτω .....!!!! και για τόσα άλλα στο παρελθόν....!!!! εναντίον του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και των Χριστιανών γενικά.......!!!!!! Πολλές φορές ξεχνούσα να πάρω τη φαρμακευτική αγωγή... ..!!!!! που μου έγραψε ο ψυχίατρος μου...... !!!!!! άλλες φορές πάλι έπαιρνα ληγμένα χάπια κατα λάθος...... !!!!!!!!. Αν ξανασυμβεί......!!!!!!! απλά μη με λαμβάνετε υπόψη (δεν πιστεύω ότι το κάνατε μέχρι τώρα anyway)........!!!!!!! Καλή σας......!!!!!! μέρα...... !!!!!!!

Κοκός

@θεσπρωτός-μα'ι'μού: εδώ και μόνο φαίνεστε πόσο ανόητοι είστε οι περισσότεροι φανατικοί ορθόδοξοι. ούτε μια απλή απομίμηση δεν σε κόβει να κάνεις.. γελοίε!

θεσπρωτος

Αδικα προσπαθεις να πεισεις τους αναγνωστες .... με ειρωνικα σχολια , και υβρεις , και υποτιθεμενες .... μετανοιες !!!! προσπιουμενος τον θεσπρωτο .....!!!!! Ο θεσπρωτος ξερει πολυ καλα .....τι γραφει , δεν ειναι απο αυτους ( σαν εσενα ..) που τους ραντιζουν οι παπαδες , για να αγιασουν ....ουτε απο αυτους , που φιλανε τα χερια που τους κλεβουν ( των παπαδων ....) με ταματα , παγγαρια και εικονες ..., που βαζουν τα κλαματα οταν βλεπουν τα παγγαρια αδεια .....ουτε απο τους αλλους που πανε με τα τεσσερα στην παναγια της τηνου .....ξυπνα καημενε ....!!!!! ο Homo erectus περπατουσε με τα δυο ποδια ....πριν 2 εκατ. περιπου χρονια ...και ο χριστιανισμος το 2018 βγαζει βολτα ...το ποιμνιο με τα τεσσερα ....να προσκυνησουν ...( να ζητιανεψουν ) δωσε μου θεουλη μου κανε μου θεουλη μου , βοηθα με θεουλη μου ....ξυνπα κακομοιρη ξυπνα ....

----------

αφου εισαι αθεος χοντρε για αυτο δεν θες την αγια τριαδα και την ορθοδοξια. τοτε αφου θες να καταργηθουν τα ιερα της ορθοδοξιας μας τοτε προτεινω να γκρεμιστουν ολα τα τζαμια που προσευχεστε και οι φιλοι σας. που κουβαλησατε πως σου φαινεται;

Γεωργιος Διαμαντοπουλος

Δεν λέει να μην πάμε στην Εκκλησία άλλα όπως είπε και ο Χριστός τα του Καίσαρος(κράτος). του Καισαρη άρα να μην ανακατεύετε το κράτος στα της Εκκλησίας και το αντίθετο

Κarletos

κε πρωην υπουργε θα σας συνιστουσα να μην ασχολειστε με θεματα που ουτε γνωριζετε...αλλα ουτε και θα γνωρισετε.... Αρκετα με τις ημιμαθειες τοσο τις δικες σας...οσο και των υπολοιπων.... ομοιων σας !!! Καλη ορεξη.....& Καλη χωνεψη....

Amer

Φιλη, μήπως σας ενοχλεί και θέλετε να καταργήσουμε και τον Σταυρό απο την σημαία μας? Για δοκιμάστε ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης