Κοτζιάς: Μηνύματα σε Τσίπρα, επίθεση σε Πάνο Καμμένο

Κοτζιάς: Μηνύματα σε Τσίπρα, επίθεση σε Πάνο Καμμένο

Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς - Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή - Κανείς δεν μπορεί να μου κλείσει το στόμα - Oύτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι - Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, καιρός για άλλες συμμαχίες

kotzias_arthro
Την αδυναμία του στην κλασική μουσική, στο μπαλέτο αλλά και στις… ζεϊμπεκιές αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κρήτη, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση, μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Χαρακτήρισε το Βαλς αρ. 2 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς ως την πιο ωραία μουσική, το μπαλέτο «σπουδαία τέχνη, αρμονίας κίνησης και μουσικής» και τις ζεϊμπεκιές μεγάλη του αδυναμία, καθώς «μπορεί να κινείται από τα σαλόνια στα αλώνια». Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι ο ίδιος προτίθεται να επιβάλει σκληρό ροκ στην πολιτική αρένα, καθώς αποδεικνύει ότι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει «λήξαν» το θέμα Κοτζιά, δύσκολα θα στεφθεί με επιτυχία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μίλησε από το Ηράκλειο της Κρήτης, επιχειρώντας να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερους πολιτικούς κλυδωνισμούς. Δεν θα σταματήσει, όμως, εδώ, καθώς έχει προγραμματισμένες δύο ακόμα δημόσιες παρεμβάσεις (στις 25/10 στην Κομοτηνή και στις 5/11 στην Αθήνα). Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι  εκτός από το να σφυροκοπάει την κυβέρνηση μπορεί και να διοχετεύσει σε ΜΜΕ την επιστολή παραίτησης που ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δείτε την ομιλία:
"Η Ελλάδα σε ένα κόσμο που αλλάζει"



Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του. Είπε ότι η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα καθώς σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής.

Κλείσιμο
«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε και πρόσθεσε: 

«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κυπριακό: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της».

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι' αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία... Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι - και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα - ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

Θέλουμε ο γείτονας μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό της και να πάει η μισή στην Τουρκία και η άλλη μισή στην Αλβανία; Πρέπει να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα».

Ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η Αθήνα παραχωρεί την γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς,  λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για Μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είπε επίσης ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομα τους από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία» και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους. 

«Δεν είναι όλη η Μακεδονία Ελληνική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. «Με τη συνθήκη του 1913 μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια» είπε και τόνισε ότι απαιτείται η χώρα να επενδύσει στη γνώση και την Παιδεία».

Πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Για τη Συνταγματική Αλλαγή είπε ότι στο «Πράττω» είμαστε ενάντια στην ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου. Η Ελλάδα έχει κακή πείρα από διαδικές εξουσίες σημείωσε. 

Το δικό μου στόμα δεν κλείνει

Το Πράττω θα απαιτήσει όπως υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία» είπε για το επίμαχο θέμα των μυστικών κονδυλίων που οδήγησε στην παραίτηση του. 

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κων/πολη είναι εγκληματίες» είπε και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο πρόσθεσε:  

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στον εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν.. 

Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news...

Το δικό μου στόμα και το στόμα του «Πράττω» δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι.

Θέλουμε ενα πολιτικό σύστημα ενάντια στη διαφθορά και τους εκβιαστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το «εμείς»

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της παραίτησης του, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ευθέως στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι υπονόμευσε την εξωτερική πολιτική με την στάση του.

«Υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια την δική μου και της κυβέρνησης. Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς. Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή».

Εγω αποποιήθηκα την περιουσία της οικογένειας μου

Φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι είναι καθαρός άνθρωπος, καθαρό παιδί, όπως χαρακτηριστικά είπε και αριστερός που αποποιήθηκε την περιουσία του πατέρα του, της μητέρας του και του θείου του, όταν στην επιχείρηση της οικογένειας του δούλευε και ο Κώστας Σημίτης και ως εκπαιδευόμενος ο Σωκράτης Κόκκαλης και άλλοι. «Εγώ ζω, ανέφερε από το μισθό το δικό μου και της συζύγου μου που είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου και είμαι περήφανος για αυτό. Δεν με αγγίζει τίποτα γιατί είμαι καθαρός», είπε μέσα σε έντονο φορτισμένο κλίμα, δηλώνοντας αρκετές φορές ότι στην περίοδο που βρέθηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών υπερασπίστηκε τόσο την αξιοπρέπεια τη δική του όσο και της κυβέρνησης.

...Είμαι 55 χρόνια στην Αριστερά και είπα στον Τζαννακόπουλο ότι αυτά που είπαν μετά το υπουργικό συμβούλιο είναι γραμμιτζίδικα.

«Η επιστολή μου βοηθά την κυβέρνηση. Εγώ προσπαθώ να είμαι σοβαρός άνθρωπος, λέω λίγα πράγματα. Όποιος ρίχνει λάσπη έχει ήδη βρώμικα τα χέρια του. Δεν κάνουν καλά να παίζουν με αυτά τα θέματα (σ.σ. τα μυστικά κονδύλια). Δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει μυστικά κονδύλια.

«Με έφτυναν στο δρόμο...»

Αναφερθείς στην παραίτησή του, επεσήμανε: «Οταν βλέπω ότι υπονομεύεται η κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική, κατά τη γνώμη μου, παίρνω τις ευθύνες μου και στέκομαι απέναντι. Οταν έγινε η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τον Μητσοτάκη με έφτυναν επί μήνες στο δρόμο. Ξέρετε τί έχω περάσει εγώ; Και με λένε και καρεκλάκια. Ο Χαρίλαος Φλωράκης μου είπε «πού πας ρε Νίκο; Σε έχουμε έτοιμο για υπουργό». Και του είπα ότι εγώ δεν μπήκα στην Αριστερά για να συγκυβερνήσω με τον Μητσοτάκη».

Για την επιστολή παραίτησης

Ως προς την επιστολή παραίτησής του ο Ν. Κοτζιάς τόνισε: «Εγώ δεν θα είχα πει καν ότι υπάρχει επιστολή. Ομως την περασμένη Πέμπτη, βγαίνοντας από την Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ, μαθαίνω ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η παραίτηση Κοτζιά είναι ακατανόητη όπως και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης –ένα πολύ έξυπνο παιδί – ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε το ίδιο. Και όταν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι απάντησα πως αν με προκαλούν δημοσίως ότι δεν έχω λόγο να παραιτηθώ, διαβάστε την επιστολή μου. Στην ουσία τους είπα πως “αφού δεν την έχετε διαβάσει πώς ξέρετε ότι δεν έχει πολιτική αιτιολόγηση;”» επεσήμανε τέως υπουργός Εξωτερικών.

Ο εκβιασμός γινόταν από το Γκρούεφσκι

«Αν δεν πέρναγε η συμφωνία, ο Ζάεφ θα πήγαινε σε εκλογές και θα έπαιρνε τα 2/3 του Κοινοβουλίου» Οι πιέσεις δεν ήταν σε βάρος της αντιπολίτευσης. Οι εκβιασμοί γίνονταν από το βαθύ κράτος του Γκρούεφσκι. Αν γινόταν μυστική ψηφοφορία πολλοί περισσότεροι βουλευτές θα ψήφιζαν την συμφωνία».

Δεν έπρεπε να μπλέξει η Ρωσία

«Όταν έγινα ΥΠΕΞ με είπαν πράκτορα των Ρώσων... Η Ρωσία σήμερα είναι υπερτεντωμένη. Για τη FYROM δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έμπλεξε ανάμεσα στα δικά μας εθνικά συμφέροντα και στο τι θέλει η ίδια για το ΝΑΤΟ. Εμείς το όνομα Βόρεια Μακεδονία δεν το δίνουμε για να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ αλλα για να λυθεί το πρόβλημα» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με την επισήμανση πως έκανε την διαπραγματεύση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν ακολούθησε το παράδειγμα με τον Γρυλλάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης