Το χρηματιστήριο δοκιμάζει το αριστερό success story του Τσίπρα

Το χρηματιστήριο δοκιμάζει το αριστερό success story του Τσίπρα

Limit up στην κυβερνητική ανησυχία προκαλεί το limit down των τραπεζικών μετοχών - Αγωνία για το Χρηματιστήριο και το επιτόκιο του δεκαετούς, παρά τις καθησυχαστικές παραινέσεις από ΥΠΟΙΚ και τις ερμηνείες Μαξίμου περί κερδοσκοπικών παιχνιδιών

tsipras-ypoik1
Το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου δοκιμάζεται άγρια αυτές τις ημέρες, φέροντας τον Αλέξη Τσίπρα αντιμέτωπο με τις πραγματικές καταστάσεις και συμπεριφορές των αγορών, με φόντο την αδύναμη, ουσιαστικά, ελληνική οικονομία.

Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και κατ’ επέκταση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μόνο καλός οιωνός δεν θεωρείται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους επενδυτές και τα διεθνή κεφάλαια να προτιμήσουν την Ελλάδα ως έναν «επενδυτικό παράδεισο».

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι για πρώτη φορά αντιμέτωπο με μία τέτοια κρίση, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστικά πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών το 2016. Το πρόβλημα θα ήταν όντως περιορισμένο και θα σχετιζόταν με κερδοσκοπικά παιχνίδια, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αν στο μεταξύ δεν συνδεόταν με ενδεχόμενη αδυναμία ελληνικών συστημικών τραπεζών να πείσουν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να διαψεύσουν τις φήμες ότι έως το τέλος του χρόνου θα χρειαστούν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι πληροφορίες επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε τον Αλέκο Φλαμπουράρη στη θέση του υπεύθυνου εκ μέρους της κυβέρνησης για τις τράπεζες (αντί του Γιάννη Δραγασάκη) προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο ακόμη και για (επανα)κρατικοποίηση όποιας τράπεζας δεν αντέξει και δεν βρει στην αγορά τα κεφάλαια που ίσως χρειαστεί, πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου αντίδραση στις αγορές.

Ουσιαστικά η όλη ιστορία στο (κόκκινο από την πτώση χθες) ταμπλό του χρηματιστηρίου, απέδειξε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει φύλο και φτερό στις άγριες καταιγίδες, που φέρνουν οι αγορές, κάτι που σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα, διαμορφώνει μία αρνητική εικόνα, εντελώς άσχετη με τις κυβερνητικές αφηγήσεις και διαβεβαιώσεις.

Και αποδεικνύει ότι η μεταμνημονιακή εποχή δεν στρωμένη με ροδοπέταλα, ούτε έχει σημάνει μία έξοδο της χώρας από την κρίση. Μία αναβίωση της τραπεζικής κρίσης μπορεί να φέρει στασιμότητα και να επιβραδύνει σοβαρά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόβλημα γίνεται πολιτικό, (εξ ου και η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου χθες βράδυ, υπό τον πρωθυπουργό), καθώς είναι πιθανό να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για μία σειρά από θέματα – ακόμη και για τις συντάξεις.

Κλείσιμο
Γι’ αυτό και η σημερινή ημέρα κρίνεται αρκετά κρίσιμη και από οικονομικής και από πολιτικής άποψης, με τους κυβερνώντες να περιμένουν με αγωνία πώς θα ανοίξει το χρηματιστήριο, αλλά και πού θα κινηθεί το ελληνικό δεκαετές ομόλογο.

Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκαν χθες καθησυχαστικά, με το πρωθυπουργικό γραφείο να μιλά για κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά ουδείς πείθεται ότι πρόκειται για μία υπόθεση χωρίς βαθύτερα αίτια και επιπτώσεις.

Η κυβερνητική σύσκεψη κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών. Επικαλέστηκε προς τούτο την ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο, τους δημοσιευμένους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, την αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση και τη σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Το Μαξίμου σημείωσε ότι «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Πάντως η σχετική ανακοίνωση κατέληγε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης