Τζανακόπουλος: Mας προβληματίζει η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα των Σκοπίων

Τζανακόπουλος: Mας προβληματίζει η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα των Σκοπίων

«Αναδεικνύεται σκεπτικισμός απέναντι στη Συμφωνία», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

tzanako
«Η μεγάλη υπεροχή του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ αποτελεί θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μας προβληματίζει ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών καθώς αναδεικνύεται σκεπτικισμός απέναντι στη Συμφωνία», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.



Όπως είπε «εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, η συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση. Το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κου Ζάεφ για Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελεσφορήσει».

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κου Ζάεφ με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κλείσιμο
Το κλίμα εθνικισμού & καχυποψίας που συντηρείται & στις δύο πλευρές των συνόρων από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπονομεύει τις δυνατότητες επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας και φιλοδοξεί να συντηρήσει το πολιτικό & ιστορικό αδιέξοδο στα Βαλκάνια», ανέφερε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία, λέγοντας, «βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στη διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας.

Βλέπουμε τη ΝΔ να επιχαίρει για την δήθεν πολιτική επιτυχία όσων στη γειτονική χώρα επιμένουν στην διατήρηση της ονομασίας «Μακεδονία», όσων θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους του Μεγαλέξανδρου & διαδήλωναν χθες στην πόλη των Σκοπίων με σύνθημα: «όχι στην ελληνική γενοκτονία».

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τη συμφωνία εθνικά επιζήμια & επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και το VMRO για αυτά της πΓΔΜ.
Αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα επιζήμια και για την πΓΔΜ και το αντίθετο;

ΝΔ & VMRO είναι αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιάς λογικής & υπό το φόβο του πολιτικού κόστου δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη για να βρεθεί μια δίκαιη &βιώσιμη λύση στην διαφορά μεταξύ των 2 χωρών. Προτιμούν να διατηρούν το αδιέξοδο, να μεταθέτουν το θέμα &να συντηρούν τον εθνικισμό.

Ρωτάμε τη ΝΔ: αν αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και παρόλα αυτά δήθεν απορρίφθηκε από τον γειτονικό λαό ποια κατά τη γνώμη της μπορεί να είναι η λύση; Η απάντηση είναι: καμία.

Ο κος Μητσοτάκης δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το όραμα, ούτε βεβαίως τη δύναμη να συγκρουστεί με τις αντιδραστικές δυνάμεις & ιδεολογίες στο εσωτερικό της ΝΔ &στην ελληνική κοινωνία ώστε να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα φιλίας, συνεργασίας & συνανάπτυξης στην ευρύτερη Βαλκανική.

Ο κος Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση του κου Σαμαρά και των ομοίων του που είναι και οι υπεύθυνοι για όσα σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο λαοί».

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη & αίσθηση εθνικού καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση των 2 χωρών & προς την σταθεροποίηση & την εξασφάλιση φιλίας&συνεργασίας στα Βαλκάνια», τόνισε.

Αναφερόμενος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο θέμα των συντάξεων, είπε «κατατίθεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Προυπολογισμού για το 2019 όπου και θα συζητηθεί ώστε το τελικό σχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.

Έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων.

Έχουμε εξηγήσει -και αυτό θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο- ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ.

Η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τις παρακολουθήσεις από την ασφάλεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Εδώ τα πράγματα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ καθαρά και σαφή. H ελληνική αστυνομία στο πλαίσιο μιας εισαγγελικής παραγγελιάς για την οποία δεν έχει ευθύνη η διοίκηση, αλλά ευθύνη έχει η δικαστική εξουσία και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης κάλεσε σε απολογία τον κύριο Λαφαζάνη.

Δεν θεωρώ ότι είναι και πολύ εύστοχη πάντως η συγκεκριμένη εξέλιξη από την μεριά όσων έχουν την ευθύνη για την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι ουδέποτε η Ελληνική Αστυνομία παρακολούθησε την πολιτική δράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και μάλιστα με τον τρόπο που ισχυρίζεται ο κ. Λαφαζάνης ότι έγινε, με προσπάθεια της πολιτικής του δίωξης.

Θα ήμασταν ανόητοι αν προχωρούσαμε σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Αν θέλει να αυτοηρωποιηθεί είναι δικό του ζήτημα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό.

Εμείς ούτε δώσαμε εντολή ούτε έγινε ποτέ κάποια τέτοιου είδους παρακολούθηση όπως αυτή που ισχυρίζεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαδικασία του αυτοφώρου για αδικήματα δια του Τύπου και την υπόθεση με την σύλληψη δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε, «η Ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα του αυτοφώρου.

Πρέπει να σχολιάσω ότι η διεύθυνση του Φιλελεύθερου προσπάθησε κιόλας να την προκαλέσει αρκετά».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία, απορρίπτοντας σενάρια πρόωρων εκλογών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης