Σκόπια: Δημοψήφισμα-ναυάγιο με συμμετοχή μόλις 36,79%

zaevmainnew

Πώς ο Ζάεφ προσπαθεί να υπερβεί το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία - Σε ποια περίπτωση ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει πρόωρες εκλογές και τι είπε για τη στάση της αντιπολίτευσης του VMRO

Να υπερβεί το ναυάγιο με την πολύ χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπακούοντας στις παροτρύνσεις του πρόεδρου της FYROM Ιβανόφ αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες για να δηλώσουν με την ψήφο τους αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μετονομασία της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία, και την επισημοποίηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας προκειμένου η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μισή ώρα πριν κλείσον οι κάλπες είχε ψηφίσει μόλις το 34,09% του εκλογικού σώματος- ήταν πολύ χαμηλή, τέτοια που ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί σαν αποδοκιμασία της προτεινόμενης συμφωνίας. Επί των ψηφισάντων, το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών επικράτησε με συντριπτική διαφορά και ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Ακόμη και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, επισημαίνει την αντίφαση της μεγάλης αποχής των Σκοπιανών πολιτών με την παράλληλη συντριπτική υπεροχή του «ναι» μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να ψηφίσουν νομιμοποιώντας το δημοψήφισμα.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα

Άκυρη θεωρεί πλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς σε μια πρώτη αντίδρασή του μετά το πέρας της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα απέτυχε και ότι  το 68% των πολιτών της ΠΓΔΜ ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμμένος σημείωσε:

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση». Δείτε την ανάρτησή του:


Ζάεφ: Εκλογές αν...

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προσπάθησε να αντιπαρέλθει τη μεγάλη αποχή.
«Αν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσουν «ναι», τότε η βούλησή τους θα πρέπει να υλοποηθεί από το κοινοβούλιο. Σε άλλη περίπτωση, θα προγραμματιστούν πρόωρες εκλογές» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Και εξήγησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός: «Αν, όπως αναμένεται, υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του «ναι» απ' όσους ψήφισαν, τότε το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Η ψήφος των βουλευτών θα πρέπει να ευνοήσει την επιτάχυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Περιμένουμε από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE (σσ. κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) να σεβαστούν τη δημοκρατική απόφαση. Σεάλλη περίπτωση θα πρέπει ν χρησιμοποιήσουμε το άλλο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, τις πρόωρες εκλογές».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι ..Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυρίαρχιας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι

Αλι Αχμέτι: Να συνεχίσουμε με τη Συμφωνία - Όχι σε πρόωρες εκλογές  

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (150)

Ηττα της Δύσης το δημοψήφισμα στα Σκόπια: Το βλέπουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ εκτός από ΗΠΑ-ΕΕ

Όπως είναι φυσικό μετά από μια μεγάλη ήττα έρχεται η καταστρατήγηση της κοινής λογικής και ισχυρά κτυπήματα στην Αλήθεια: Κοινώς οι ηττημένοι που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα αρνούνται την ήττα τους και επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως νίκη. Όμως ο «θόρυβος» της Αλήθειας είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να σιωπήσει και έτσι όλα τα Διεθνή ΜΜΕ είδαν το αυτονόητο, την αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια

ΜΠΕΝ ΤΕΝ

Σλαβοσκοπιανοι είναι οχι σλαβομακεδόνες

Καλά ρε

Αυτοί (Τσίπρας και Ζάεφ) δεν μας είχαν φάει τα αυτιά για το πόσο καταπληκτική συμφωνία πέτυχαν? Τόσο καταπληκτική που το 70% και των δυο χωρών δεν το δέχθηκε... Τελικά αυτοί οι δεν έχουν λαούς που πρέπει να εκπροσωπήσουν; Κάνουν ο,τι γουστάρουν;

Απορία

Εγώ να κάνω μια ερώτηση? Αφού η συμφωνία ήταν τόσο κακή για μας και τόσο καλή για τους γείτονες, αφού η κυβέρνηση ξεπουληθηκε και τους τα έδωσε όλα, γιατί δεν δέχτηκαν την συμφωνία στα Σκόπια?

λλ

Ποιος σου είπε ότι δεν την δέχτηκαν; Το 90% όσων ψήφισαν είπαν ΝΑΙ... Και οι υπόλοιποι απλά δεν τους ενδιέφερε είτε έτσι ή αλλιώς, ή το θεώρησαν σίγουρο ότι θα επικρατήσει το ΝΑΙ... Αλλιώς θα είχαν πάει να ψηφίσουν ΟΧΙ

123

Αλέκος, Τρελοκομείο, Δήμος, Βασίλειος, CR, κλπ είναι μερικά από τα τρολάκια που βγήκαν παγανιά. Χαλαρώστε παλικάρια, μην κλάψετε κιόλας. Ξυδάκι ΤΟΠ για όλα τα βάσανα.

Δήμος

Εσύ να αφήνεις άλλους να ψηφίζουν για σένα και μετά να τους σιχτιριζεις για την κατάντια σου.

Δήμος

Αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν προφανώς δεν τους ενδιέφερε το αποτέλεσμα όποιο και να ήταν. Διαφορετικά ας πήγαιναν στις κάλπες να ρίξουν το ΟΧΙ και σήμερα τα αποτελέσματα θα ήταν (ΝΑΙ 35% - ΟΧΙ 65%). ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΟΜΩΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Αποτελέσματα βγάζουν όσοι ψηφίζουν, όλοι οι άλλοι νίπτουν τας χείρας τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

...

Έτσι συμφέρει να λες, αυτό λες, τρολάκι της κακιάς ώρας.

Πρώτη φορά νονός

7 στους 10 σκοπιανούς αδιαφορούν για το όνομά τους. Μόνο οι δικοί "μας" αριστερο-φιλελέ σφίγγονται για τα βαφτίσια τους.

ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

TΩΡΑ Ο ΖΑΕΦ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟ ΓΚΕΜΠΕΛΟΕΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΦΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΣΕ ....ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ .

Πωπω ενα μακακα εχουνε

Ένα ζωντοβολο έχει η κουμουνδουρου να γράφει με 30 ψευδονυμα «μα τους λένε Μακεδονία» 😝. Λέγε τους όπως θες άπλυτε . ΕΚΤΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ , ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ . Στα @@ ΜΑΣ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΣΤΟΝ ΤΕΚΕ ΣΟΥ . 25 χρόνια ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΜΕ . Τίποτα δεν θα πάθουμε και αλλά 25 μέχρι να βάλουνε μυαλό Η ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΤΟ «ΒΟΡΕΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ . ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΣΟΙ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΡΑ ( Μερκελοσκροφα κλπ.) . Το ότι και αυτοί ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ , ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ . ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΣΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ . ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ...

Απετυχες στο τεστ

Ενώ να λες ότι σε «πιέζουνε» καλε οι «κακοί» αμερικανοί καΙ ΟΙ «κακοί» ΓΕρΜανοΙ γΙΑ ΛΥΣΗ καΙ ταΥτοχρονα Να κλαψουρίζεις που οι Σκοπιανοί τορπίλισαν τη λύση για την οποία σε «πίεσαν» βγάζει νόημα 😆

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης