Παυλόπουλος: Να αποδεχτεί η Αλβανία το εγκληματικό ναζιστικό παρελθόν των Τσάμηδων

paramithia

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς που εκτελέστηκαν από τους Ναζί σε συνεργασία με τους Αλβανο-τσάμηδες, στις 29 Σεπτέμβρη του 1943

Αυστηρή προειδοποίηση στην Αλβανία, "να αποδεχτεί την τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια, του εγκληματικού ναζιστικού παρελθόντος των Τσάμηδων", εάν θέλει την ελληνική στήριξη στη ευρωπαϊκή της προοπτική, έστειλε από την Παραμυθιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί σε συνεργασία με τους Αλβανο-τσάμηδες, στις 29 Σεπτέμβρη του 1943.

"Οφείλει η γειτονική μας χώρα, η Αλβανία, για την οποία τρέφουμε φιλικά αισθήματα, αλλά ως προς την οποία θα είμαστε πάντοτε ειλικρινείς, (να γνωρίζει ότι) όλα περνούν από τον σεβασμό της αλήθειας και της ιστορίας.. Πρέπει να ξέρει λοιπόν, πως το λεγόμενο Τσάμικο είναι ζήτημα γιατί έγιναν συνεργάτες των Ναζί. Και όσο το στηρίζει, είναι σαν να υπερασπίζεται τους εγκληματίες εκείνους που αιματοκύλησαν όλη την Ευρώπη και να μην υπολογίζει, ότι η Ευρώπη στην οποία προσδοκά να μπει, είναι το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά τα εγκλήματα, αυτή την θηριωδία. Της λέμε απόλυτα ειλικρινά. Εάν θέλει την φιλία μας και την καλή γειτονία, τη στήριξη μας για την ευρωπαϊκή της πορεία που είναι απαραίτητη άλλωστε, οφείλει αμέσως να αποδεχτεί την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια του εγκληματικού ναζιστικού παρελθόντος των Τσάμηδων και να μην το αναφέρει ποτέ ξανά στις μεταξύ μας σχέσεις. Κάθε φορά που το αναφέρει, είναι ζήτημα τιμής για μας. Όχι πια, ποτέ ξανά. Ας το καταλάβουν. Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Είναι θέμα δικαιοσύνης, το οφείλουμε στις ψυχές όλων εκείνων, που σήμερα είναι κοντά μας".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αναφορά στα γεγονότα της θηριωδίας, είπε πως οι Τσάμηδες, συμπεριφέρθηκαν ως κατακτητές και συνεργάτες των Ναζί, και επισήμανε, πως δεν μπορεί ιστορικά να αμφισβητηθεί η ολέθρια εγκληματική τους δράση τότε. Παραφράζοντας τον Έλιοτ, θα μπορούσα να πω ότι εκείνος ο Σεπτέμβρης του 1943 ήταν και παραμένει, ο πιο σκληρός μήνας στην ιστορία τούτης της περιοχής, της Παραμυθιάς. Ο τόπος γνώρισε μια ανείπωτη θηριωδία των Ναζί και των «συμμάχων τους της εποχής εκείνης Τσάμηδων. Με αυτήν την αναφορά, δεν σκοπεύω, δεν είναι ο ρόλος μου, δεν είναι ο χαρακτήρας μου, να προκαλέσω διχασμούς, αλλά οφείλω, είναι στοιχειώδες χρέος μου, γιαυτό να αποκαταστήσω την ιστορία, ως έχει, λέγοντας στους γείτονες, τι είναι εκείνο που μπορεί να μας κάνει να πορευτούμε μαζί, αλλά και τι είναι εκείνο το οποίο αδιαπραγμάτευτα θα αρνηθούμε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή οικογένεια».

paramithia-2


Παράλληλα τόνισε πως από την Θεσπρωτία, δεν έφυγαν κυνηγημένοι, όπως θέλουν να ισχυρίζονται, «αλλά για να μην δικαστούν ως συνεργάτες των Ναζί, γιατί έπρεπε να δικαστούν, γιατί έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, πως τα ζητήματα που θέτουν οι αυτοαποκαλούμενοι Τσάμηδες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τότε την περιοχή για να μην λογοδοτήσουν στα Δικαστήρια δοσίλογων, προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων και επηρεάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε: «..ακόμη και σήμερα, παρουσιάζουν τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Υποστηρίζουν ότι, δήθεν, αγωνίσθηκαν κατά των Γερμανών και ότι δεν υπήρξαν συνεργάτες τους. Πρόκειται για κατάφωρη και προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, που προσβάλλει βάναυσα την μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής της Παραμυθιάς», ενώ διεμήνυσε στη γείτονα χώρα: «Επαναλαμβάνω ότι οιαδήποτε στήριξη της διαστρέβλωσης αυτής, από την γείτονα Αλβανία, επηρεάζει, και μάλιστα καθοριστικώς, τις μεταξύ μας σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε στη συνέχεια, πως σ' ένα πλαίσιο Ιερής Μνήμης των θυμάτων αυτής της θηριωδίας και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, εντάσσονται και οι έναντι της Γερμανίας απαιτήσεις της χώρας μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, ενώ σημείωσε πως είναι θέμα δικαιοσύνης και νομικού πολιτισμού της Ευρώπης.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι σαφές, με νομικά επιχειρήματα πως οι αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές, δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής, και είναι δικαστικώς επιδιώξιμες. Μάλιστα ανέφερε, πως δεν υπήρξε ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που να απεμπόλησε αυτό το ιερό δικαίωμα και απευθυνόμενος «στην φίλη Γερμανία», ζήτησε με βάση τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να αποδεχτεί το αυτονόητο, και συνέχισε: «Πρέπει να βρεθεί ένα αρμόδιο, κατάλληλο Δικαστικό Forum, να εκθέσουμε τις απόψεις μας και εκείνο να αποφασίσει».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, με αφορμή την θηριωδία των ναζί στην Παραμυθιά, όπως είπε, θέλησε για ακόμη μια φορά να τονίσει «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει ν' αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο Κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων, που είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος για τον άνθρωπό, την Δημοκρατία για όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Να σταματήσει η δράση τους εδώ και τώρα. Οφείλουμε ως Ευρωπαίοι, εν ονόματι της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού μας, να αλλάξουμε τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες δημιουργούν ανισότητες, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος. Όταν αποδώσουμε κοινωνική δικαιοσύνη του λαού μας αυτοί δεν έχουν θέση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σύντομα, για λόγους εθνικής μνήμης, και επίσημα θα ανακηρυχθεί η περιοχή σε μαρτυρικό τόπο, με την δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος.Στις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ παρέστησαν κάτοικοι που έζησαν τη θηριωδία, πλήθος κόσμου καθώς και οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλειος Γιόγιακας (ΝΔ), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κκ Τίτου. Το χρονικό της θηριωδίας παρουσίασε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, Γιώργος Λαζουράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, epiruspost.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Λέω

Την μισή αλήθεια λέει ο Πακης, και όχι μόνο όλοι η πολιτική , δεν λένε στον λαό γιατί αυτοί η ανθρώπινη πήγα με τους Ναζι, κατι προηγήθηκε πριν, δεν ξύπνησαν μια μέρα, και είπαν τι να κάνουμε πάμε με τους Ναζι για να σκοτώσουμε τους ελληνες, όλη την αλήθεια να πούνε και όχι μισές αλήθειες, ψέματα. Γιατί έχουν δημιουργήσει γύρω γύρω από την χώρα εχθρούς.

nick

then how you explain woman and kids being killed woman where hang a stabbed two death you Greeks are a joke thats what the Nazi did two the Jews same thing you dumb Greeks gypsy

Ρε συ

Πακη,πλάκα μας κάνεις;Εδώ έχουν τσάμη πορδηπουργο και τσάμη χοιρινό για υπουργό εξωτερικων που εβαλαν πρόεδρο έναν αχυρανθρωπο.ΕΣΕΝΑ!!!

Όλα όσα λες

για τους Τσάμηδες, σωστά είναι και καλώς τα λες.... Για το θέμα όμως των Σκοπίων που αφορά τη Μακεδονία μας κύριε πρόεδρε δεν ακούσαμε να έχεις κάνει κάποια δήλωση!

Σφάλματα γενικεύσεων

Κάποιοι τσάμηδες μπορεί να ήταν φιλοναζιστές, κάποιοι μπορεί να μην ήταν. Και τα μικρά παιδιά τους σίγουρα δεν ήταν ναζιστές. Τι άσχετες και ρατσιστικές γενικεύσεις είναι αυτές; Δηλαδή, επειδή υπάρχουν πολλοί ή αρκετοί Έλληνες που ψηφίζουν φιλοσταλινικά ή νεοναζιστικά κόμματα, σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες είναι οπαδοί του ολοκληρωτισμού; Oι κλασικοί μας φιλόσοφοι δίδαξαν τα σφάλματα λογικής. Τα σφάλματα γενικεύσεων είναι ένα από αυτά.

ΣΕΡΡΑΙΟΣ-ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥΦΕΚΙΣΜΕΝΟΥ

Το θέμα είναι ότι όλοι οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν απροκάλυπτα με τους ιταλογερμανούς, ο ενήλικος ανδρικός πληθυσμός τους οπλίστηκε, οργανώθηκε σε τάγματα (όπως έπραξαν στο Κόσσοβο και στη Βοσνία οι μουσουλμάνοι) και κατέστρεψε συμπολίτες τους Έλληνες. Όταν ήλθε η ώρα της κρίσεως (Ζέρβας) την κοπάνησαν οικογενειακώς για την Αλβανία όπου έτυχαν υποδοχής ηρώων από τον Χότζα, όπως και όσοι σλαβόφωνοι - Έλληνες υπήκοοι της Αν. Μακεδονίας - Θράκης (εδώ η ελάχιστη μειοψηφία του εν λόγω πληθυσμού και όχι το σύνολο όπως στην Ήπειρο), που συνέπραξαν με τους Βουλγάρους στις σφαγές της Δράμας, του Δοξάτου και των λοιπών χωριών της περιοχής (15.000 εκτελεσμένοι σε μια εβδομάδα στους Νομούς Δράμας-Σερρών-Καβάλας-Ξάνθης και Ροδόπης). Η πλειοψηφία αυτών των εγκληματιών ακολούθησε οικογενειακώς τους Βούλγαρους και στην κομμουνιστική πλέον Βουλγαρία απόλαυσαν το βίο τους μέχρι τα θαλερά γεράματα ως ήρωες. Σημειώνω ότι όσους απ' αυτούς πρόλαβαν οι ίδιοι οι σλαβόφωνοι Έλληνες που είχαν πιάσει τα βουνά με την είσοδο των Βουλγάρων (καπετάν Ντάσκας από το Παγονέρι Δράμας), τους ανταπέδωσαν τα ίσα.

@

Aργεί να μιλήσει αλλά όταν το κάνει δεν παίζει.. Έτσι,τριξε τα δόντια..

CALLIOPE

... ΚΑΙ ΠΛΕΚΑΝΕ ΠΟΥΛΟΒΕΡ...

FRAU

ΑΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΥΛΟΦ !! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ .

Κarletos

κε Προεδρε....... Τα πολλα λογια......και οι "ειδικες αναφορες" σε αυτες τις περιπτωσεις.....μαλλον εμπλοκες εγκυμωνουν ! "ΓΛΩΤΤΑΝ ΑΡΧΕ"

;

Μην είσαι τόσο αυστηρός θα σε πιστεψουμε...όπως σε πιστέψαμε για τις προειδοποιήσεις στα Σκόπια..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης