Ο Καλογήρου καταργεί (και) την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση του Κοντονή

kalo_01

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η προαιρετική διαμεσολάβηση, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου

Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή «παγώνει» ο διάδοχός τους Μιχάλης Καλογήρου.

Αυτή τη φορά ο κ. Καλογήρου αναστέλλει μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2019 την έναρξη ισχύος του άρθρου 182 του νόμου 4512/2018, για στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τροπολογία με την οποία αναστέλλεται μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2019 η έναρξη ισχύος του άρθρου 182 του ν. 4512/2018, το οποίο αφορά αποκλειστικά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Η αναστολή εφαρμογής του εν λόγω άρθρου κρίθηκε επιβεβλημένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη γνωμοδότησης 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Ειδικότερα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό. Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο (17η Ιανουαρίου).

Επίσης, η αναστολή δόθηκε επιπρόσθετα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η προαιρετική διαμεσολάβηση του νόμου 4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους.

Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει, ότι ενεργεί «με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και οι δικαστικές Ενώσεις είχαν αντιδράσει στο θεσμό της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

α

ο υπουργος ....πρωην δικηγορος τρομοκρατη.ηθικον πλεονεκτημα

Για πρωϊνό

Α ρε Κοντονή που σε κατάντησε ο διάδοχός σου. Σιγά-σιγά ξηλώνει όλο το έργο σου στο υπουργείο. Και συ το δέχεσαι αδιαμαρτύρητα, μουγκός...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4656046

«Αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση» επανέλαβε, προσθέτοντας ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας - Τόνισε ότι, αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, «ήρθε η ώρα να πάρει θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» - Αν η η Συμφωνία υποκρύπτει αλυτρωτισμό, τότε «να μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών»

17
kls02

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους Έλληνες του εξωτερικού να «πάρουν μια τολμηρή απόφαση» και «να αφήσουν τη ζωή την οποία έχουν δημιουργήσει εκτός Ελλάδας, και να γυρίσουν στη χώρα μας» - Τι είπε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

42