Ξεζούμιζε και τα νοσοκομεία η Siemens
Ξεζούμιζε και τα νοσοκομεία η Siemens
Πανάκριβα μηχανήματα που αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων φέρουν την υπογραφή της γερμανικής εταιρείας
Νέο υλικό έφτασε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο Siemens από τον κ. Μ. Σαμπατακάκη, γενικό επιθεωρητή Υγείας που περιλαμβάνει πορίσματα για 22 νοσοκομεία τα οποία σύναψαν συμβάσεις με την Siemens.
Από το σύνολο του υλικού, συμπεριλαμβανομένου και των παλαιότερων πορισμάτων που αφορούσαν σε συμβάσεις της γερμανικής εταιρείας με άλλα 50 νοσοκομεία, προκύπτει ουσιαστικά πως η Siemens αποτελεί βασικό προμηθευτή της δημόσιας υγείας.
Αξονικοί τομογράφοι, υπερηχοτομογράφοι, αναισθησιολογικά μηχανήματα, συστήματα ακτινοθεραπείας και άλλα πανάκριβα μηχανήματα, τα οποία αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων φέρουν την υπογραφή της γερμανικής εταιρείας ενώ πολλές από τις συμβάσεις έχουν υπογραφεί σε ημερομηνίες που το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens μεσουρανεί.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Γ.Ν. Αγ. Νικολάου Κρήτης. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης υπογράφει σύμβαση με την Siemens στις 25.06.2002 για αγορά αξονικού τομογράφου Somaton Emotion αξίας 436.331,62 ευρώ ο οποίος αποστέλλεται στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.
Όμως, στο πόρισμά τους οι ελεγκτές αναφέρουν «παρόμοιο αξονικό τομογράφο Somaton Emotion αγόρασαν με έρανο πολίτες της Σητείας τον οποίο τον δώρισαν στο Γ.Ν. – Κέντρο Υγείας Σητείας η δε τιμή αγοράς του ανήλθε σε 240.000 ευρώ και αποπληρώθηκε σε πέντε (5) δόσεις ενώ αυτό του Αγίου Νικολάου σε 436.331,62 ευρώ τοις μετρητοίς»!
Επιπλέον, οι ελεγκτές εξέτασαν και τις συμβάσεις της Siemens με τα νοσοκομεία Ερρίκος Ντυνάν, Ωνάσειο και Παπαγεωργίου αλλά δεν κατάφεραν να βγάλουν ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς – όπως αναφέρουν – οι διοικήσεις των νοσοκομείων έδειξαν απροθυμία για συνεργασία.
Αναλυτικά για το Ε. Ντυνάν αναφέρεται πως Η Siemens είχε αναλάβει συντήρηση μηχανημάτων και εξοπλισμού του νοσοκομείου για το διάστημα από 1.4.2002 έως 31.3.2006.
Μετά οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν λόγω υψηλού κόστους και τη συντήρηση ανέλαβαν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου. Ενώ από τα στοιχεία που δόθηκαν δεν είναι εφικτό να εξαχθούν συμπεράσματα για τη διαδικασία επιλογής προμηθευτή και την εκτέλεση συμβάσεων.
Για το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ αναφέρεται πως οι συμβάσεις χαρακτηρίζονται από 1) Έλλειψη ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό τιμών από ανάδοχο εταιρία 2) έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας νοσοκομείου 3)ασαφής εικόνα ως προς την επίτευξη ή μη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.
Τέλος, για το ΩΝΑΣΕΙΟ αναφέρεται πως ζητήθηκε να ελεγχθούν συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας. Από το 1994 μέχρι και το 2000 έχουν συναφθεί 17 συμβάσεις μεταξύ Ωνάσειου και Siemens για προμήθεια εξοπλισμού.
Την τελευταία δεκαετία έχουν συναφθεί 13 συμβάσεις για αγορές-δωρεές. Επισημαίνεται ότι στους ελεγκτές δεν δόθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενώ άλλα δεν ήταν επαρκή.
Για το διάστημα 1995-2000 στις περισσότερες συμβάσεις με αποφάσεις του Δ.Σ δεν διενεργήθηκαν διαγωνισμοί. Στις περιπτώσεις που έγινε διαγωνισμός δεν ήταν δυνατό να ελεγχθούν οι διαδικασίες, ελλείψει στοιχείων. Μετά το 2000 το Ωνάσειο δεν έχει συνάψει καμία σύμβαση με Siemens.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα