Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Τον Φεβρουάριο θα δούμε με τον Καμμένο την πορεία μας

4545696

«Δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο για την κυβέρνηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εκτιμώ την στάση του Πάνου Καμμένου - Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει μια δυναμική για την χώρα» είπε ο πρωθυπουργός - Εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη


Κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος για την πορεία της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει συζητήσεις μεταξύ του ιδίου και του κυβερνητικού εταίρου, ενόψει της κύρωσης του ονοματολογικού από την ελληνική βουλή. Ο Αλέξης Τσιπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για τη λύση “Βόρεια Μακεδονία” και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο (σ.σ. για την κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει για κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών), τονίζοντας ότι ο κ. Πανος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, παρα τη διαφωνία του. Για την ημερομηνία των εκλογών ανέφερε οτι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών, με βασική επιδίωξη τον Οκτώβριο του 2019, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων».

Αποκάλεσε φίλο τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, λέγοντας από τη ΔΕΘ πως “εύχομαι να κερδίσει το δημοψήφισμα ο φίλος μου ο Ζόραν Ζάεφ, μετά θα έχουμε μια δύσκολη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής και μετά έχουμε τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών «η ρητορική Ζάεφ βρίσκονται εντός συμφωνηθέντων ή παρερμηνεύουν τη συμφωνία;» απάντησε ως εξής: «Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος. Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Αρα δεν φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθές δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους. Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία. Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Β Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης. Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, σας λέω ότι παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας κατανοούμε ότι είναι σε προεκλογική διαδικασία ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια της συμφωνίας και παρακολουθούμε και επισημαίνουμε ότι τα όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα».

“ Το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων».

Σε νέα ερώτηση για το κλίμα της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει κριθεί. Όταν ξεκινήσαμε κάποιο έλεγαν ότι δεν θα προχωρούσαν, έχει προχωρήσει μια χαρά. Υπήρξαν και μια σειρά ζητήματα για τα οποία δεν συμφωνούσαμε. Το συγκυβερνών κόμμα διαφώνησε με μια σειρά νομοθετημάτων που υπερψήφιστηκαν από άλλους βουλευτές. Η συνεργασία δεν είναι ακριβώς ισότιμη με την έννοια ότι το ένα κόμμα έχει 147 βουλευτές και το άλλο 7 αλλά έτσι είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο (σ.σ. για την κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει για κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών). Εύχομαι να κερδίσει το δημοψήφισμα ο φίλος μου ο Ζόραν Ζάεφ, μετά θα έχουμε μια δύσκολη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής και μετά έχουμε τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων».

Για την κύρωση από την ελληνική Βουλή

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας με βάση την ίδια τη συμφωνία και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών» απάντησε σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός.

Για πρόωρες εκλογές

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν ο Καμμένος καταψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια σχολίασε ο κ. Τσίπρας: Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την θέση και στάση Πάνου Καμμένου που είναι στάση αρχής αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει μια δυναμική για την χώρα το βλέπει. Όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής που την έχει εδώ και πολλά χρόνια ότι η όποια λύση να μην εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο οι διεθνείς συσχετισμοί αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάνω από 140 χώρες την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία και οι υπόλοιπες ως ΠΓΔΜ. Να μην έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Αν πάτε στο Google και πληκτρολογήσετε Μακεντόνια βγαίνουν σλαβικά γράμματα. Αυτό θα τελειώσει και σλαβικά γράμματα θα μπαίνει μόνο στο «North». Κατοχυρώνουμε την ιστορία μας τα σύμβολά μας τον Ηλιο της Βεργίνας. Εκτιμώ και σέβομαι την θέση Πάνου Καμμένου. Όμως επειδή τον γνωρίζω καλά σας διαβεβαιώνω ότι ο Κάμμενος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητας της χώρας».

Για Δημοψήφισμα

Στην ερώτηση γιατί δεν γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν τίθεται έλλειμμα δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσιπρας απάντησε ότι «δεν τίθεται θέμα ελλείμματος δημοκρατίας. Θα ήταν πρωτοφανής εξέλιξη ιστορικά για το αν μια χώρα έκανε δημοψήφισμα για το πώς μια γειτονική χώρα θα αλλάξει το όνομά της».

«Ορθώς κάνουν δημοψήφισμα οι γείτονές μας. Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το όνομα ούτε το Σύνταγμά μας ίσα ίσα που κατοχυρώνουμε την ονομασία. Δεν θα είχαμε λόγο να προβούμε σε μια τεέτοια διαδικασία. Όπως κυρώνονται από τη Βουλή όλες οι διεθνείς συνθήκες, έτσι θα κυρωθεί και αυτή». Κάλεσε, δε, όσους θεωρούν ότι είναι πολύ επιζήμια η συμφωνία με τη φράση «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν θα έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 ας εξηγήσουν όσοι διαφωνούν στους εταίρους και το ΝΑΤΟ ότι αν εκλεγούν θα την ακυρώουν».

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: “Ας έρθει εδώ στην Θεσσαλονίκη και να πει το ότι θα ξηλώσει την συμφωνία”

Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Σκοπιανό: «Με την ευκαιρία να κάνω μια κρίση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της. Είμαστε σε ένα παράδοξο. Ο Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διατυμπάνιζε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς όρο Μακεδονία. Ηταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ξαφνικά όχι μόνο αλλάζει στάση και κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική στάση πολιτικού αμοραλισμού που είναι επικίνδυνη γιατί αφορά εθνικά θέματα. Προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει αυτό που λέει ότι είναι επιζήμια η συμφωνία γιατί δεν κάνει το απλό; Αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα καθώς όταν πάει στην Μέρκελ λέει ότι ότι θα την εφαρμόσει την συμφωνία – κοροϊδεύει τους ανθρώπους με ευαισθησίες - . Ας έρθει εδώ στην Θεσσαλονίκη και να πει το απλό ότι θα ξηλώσει την συμφωνία όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Πινοσέτ. Να πει ότι αν βγει πρωθυπουργός θα πάει στο ΝΑΤΟ και θα ακυρώσει την συμφωνία. Είναι επικίνδυνος. Καθαρά πράγματα. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Εμείς θα προχωρήσουμε σταθερά και θα πετύχουμε».

“Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα μη επωφελή για την χώρα δεν θα ενέδιδα».

Σε επόμενη ερώτηση για το αν υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό για τη συμφωνία στο Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίας. Με απολυτη βεβαιότητα σας λέω ότι ουδείς μας πίεσε και μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό γιατί τόσο έγώ όσο και ο Κοτζιάς γι αυτή την επιτυχία – γιατί είναι επιτυχία καθώς μια χώρα αλλάζει όνομα σε συνθήκες ειρήνες δεν υπάρχει προηγούμενο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εθνικιστή στην χώρα αυτή που ήθελε καθημερινά να κλέβει την ελληνική ιστορία και να γεμίζει τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους και βουκεφάλες. Είχαμε μια μοναδικη ευκαιρία καθώς η πολιτική όπως ξέρετε έχει και αλλαγές. Την στιγμή που βγήκε μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία».

«Αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιήσει την διεθνή κοινότητα σας απαντώ, ναι την ικανοποιεί, γιατι είναι μια εξέλιξη προς την ειρήνη τον διάλογο και την συνεργασία. Αυτό είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο διάλογος για τα Βαλκάνια γινόταν με απούσα την Ελλάδα. Χάσαμε επι Σαμαρά τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή την διαδικασία. Με καλεσαν στο Λονδίνο όπου η Ελλάδα έγινε ξανά μέλος του διαλόγου για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και τις πρωτοβουλίας 16+1 για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Αρα γα πράγματα που αποτελούν με ξεκάθαρο τρόπο το εθνικό μας συμφέρον θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα μη επωφελή για την χώρα δεν θα ενέδιδα».

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Τέτοια κυνικότητα πολιτική

και απαξίωση της βούλησης του ελληνικού λαού για το Σκοπιανό από πρωθυπουργό Ελληνα δεν έχω ξαναδεί.Τέτοια κατασυκοφάντηση περί ακραίων στοιχείων στα συλλαλητήρια και περί μη μαζικής συμμετοχής (ρητορική κομματόσκυλου)λες και η πλειοψηφία του λαού συμφωνεί μαζί του δεν έχω ξαναδεί.Τέτοια ωμότητα για τη Μακεδονία και τον όρο της ότι μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιεί για εθνότητα και γλώσσα αποκαλώντας όσους διαφωνούν ακραίους και μη υπερασπιζόμενος τον όρο Μακεδονία και κάθε της έννοια δηλ.τον ελληνισμό με αφήνει άναυδο και μου προκαλεί εμετό.Είναι σαν να ξαναζεις τον Σταλινισμό ή καλύτερα τον νεοσταλινισμό !Ντροπή!

Δημήτρης Κλ.

Ο πρωταθλητής της αλχημείας κ. Τσίπρας, ή δεν καταλαβαίνει γιατί δεν μπορεί ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει, λέγοντας ότι: «Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της». «Εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία». Όχι κύριε! Τον Ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει πώς θα ονομάζονται τα Σκόπια. Τον Ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει όμως, να ΜΗΝ ονομάζονται Μακεδονία. Αυτό θα ήταν το γνήσιο ερώτημα του, οδυνηρού για σας, Δημοψηφίσματος. Αλλά ποια η προσωπική σας δυσκολία, σε ενδεχόμενο ΟΧΙ του Ελληνικού λαού; Εσείς έχετε αποκτήσει πρόσφατα πείρα, και με την ίδια άνεση θα διαστρέφατε το ΟΧΙ και θα το μεταβάλατε σε ΝΑΙ!

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΕΙΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΛΕΞΗ ΕΤΣΙ?

Αλέξης

Πρώτο πρώτο σε έχω για ειδικο δικαστήριο αν στραβώσει κάτι Πάνο μου. Σιγά μην πάω εγώ, είπαμε τώρα, εχω μαθει απ τους καλύτερους. Αλλά δεν τα ξέρεις αυτά εσύ, βάλε τη στολή σου τώρα, έτοιμα και τα κεφτεδάκια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

D42lrcqXoAAaGSM

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αργά το απόγευμα με τον Αμερικανό γερουσιαστή και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο κρατικό ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μενέντεζ έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

man

Ο  αμερικανός γερουσιαστής (των Δημοκρατικών), Μπομπ Μενέντεζ σε συνέντευξή του με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα διατυπώνει φόβους για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο , ενώ για πρώτη φόρα αναφέρεται λεπτομερώς, στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

17
polakis_vouli

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ, ανακύπτει ζήτημα κατεπείγοντος, με δεδομένο «την πρωτοφανή δημόσια επίθεση συναδέλφου κατά συναδέλφου, αλλά και την έκταση που έχει πάρει το θέμα στην ελληνική κοινωνία»

15
mitsweb0

Ο Κυριάκος ύψωσε ένα μέγαλο «όχι» στον λαϊκισμό, είπε ο Βέμπερ - «Ο Τσίπρας λέει ψέματα και τον στοχοποιεί γιατί ο Μάνφρεντ γνωρίζει από πρώτο χέρι τους θλιβερούς χειρισμούς που έκανε το 2015» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ από το Ζάππειο Μέγαρο

40
tsip-pol_main01

Οργή στην Κουμουνδούρου για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που άλλαξε την πολιτική ατζέντα - Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον «αψύ Σφακιανό», όπως τον χαρακτήρισε, μετά την αήθη επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και αμέσως μετά μετέτρεψε την πρόταση μομφής της ΝΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης, για να σταματήσει την γκρίνια από βουλευτές του

106