Πάιατ: Σύμμαχος-κλειδί η Ελλάδα

pyatt

Μιλώντας στη εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Μέρα» - Διοργάνωση-τομή στην ιστορία της θα είναι η φετινή ΔΕΘ, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο Ν. Παππάς

«Θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο-κλειδί, στυλοβάτη της σταθερότητας στην περιοχή» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Μέρα» και στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο μήνυμα το οποίο στέλνει η αμερικανική συμμετοχή στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το ξεκάθαρο, από τη συμμετοχή μας στην Έκθεση είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξετάζουν εκ νέου και σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Όχι μόνο ως αγορά με έντεκα εκατομμύρια πολίτες, αλλά και λόγω του ρόλου της Ελλάδας, κι ειδικά της Θεσσαλονίκης, ως πύλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με τριάντα εκατομμύρια καταναλωτές. Οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή και την Ελλάδα, ως ηγέτη της» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρόσθεσε:

«Χαίρομαι πολύ για την ισχυρή παρουσία μας στην Έκθεση, από τους συνεργάτες μας στο ΑΧΕΠΑ και όλες τις αμερικανοελληνικές οργανώσεις της διασποράς, από τους οποίους πολλοί κατάγονται από τη Β. Ελλάδα, τη Μακεδονία. Θα είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την κληρονομιά».

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ επεσήμανε τη «δέσμευση των ΗΠΑ, του λαού και της κυβέρνησης τους, να στηρίξουν την Ελλάδα στην έξοδο της από την κρίση» και δήλωσε υπερήφανος για την ισχυρή εταιρική παρουσία και για την αντιπροσώπευση της χώρας του, υπό τον υπουργό Εμπορίου κ. Ουίλμπουρ Ρος και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους στη ΔΕΘ.

«Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από την κυβέρνηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ τιμούν τη συμμαχία τους με την Ελλάδα και θέλουν να τη δουν να βγαίνει επιτέλους από μια πολύ δύσκολη οκταετία οικονομικής κρίσης και να γίνει ισχυρός σύμμαχος και στυλοβάτης της σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε, ώστε οι Βόρειοι γείτονες σας στα Δυτικά Βαλκάνια να πλησιάσουν στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, να κινηθούν προς ένταξη στην Ε.Ε. και – εάν το θέλουν οι πολίτες τους – και στο ΝΑΤΟ. Θεωρούμε την Ελλάδα φυσικό μας σύμμαχο στις σχέσεις με την Τουρκία και σημαντικό παράγοντα με πολύ μακρά ιστορία στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η εστίαση της παρουσίας μας φέτος στον τομέα της Ενέργειας» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην διυπουργική συνάντηση της Παρασκευής για την ενέργεια, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, αλλά και στα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα και δίκτυα (TAP, κ.λπ.) στο Αιγαίο και στη Β. Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «πρόοδος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης». «Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για την περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρός συνεργάτης, στρατηγικός συνεργάτης, που έχει την ίδια άποψη με μας για πολλά σημαντικά θέματα της Ευρώπης σήμερα. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Όχι μόνο για την Έκθεση, μα και για τη δημιουργία μιας σταθερής και ευημερούσας περιοχής» κατέληξε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

«Αυτή η διοργάνωση θα είναι διοργάνωση-τομή στην ιστορία της ΔΕΘ, διότι συμπίπτει ακριβώς και με την παρουσία των ΗΠΑ, αλλά και με την έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας, ότι παρατηρείται πλέον «πολύ αυξημένο» αμερικανικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, και για «οικονομική παρουσία».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι φανερό από τη θέση της στο χάρτη ότι μπορεί να διεκδικήσει και να έχει ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι έχει τις δυνατότητες να γίνει «κόμβος μεταφορών, επικοινωνιών, εμπορίου» και τόπος, όπου, η νέα επιχειρηματικότητα, οι ιδέες και η τεχνολογία «ανθίζουν».

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εργάζεται και προωθεί πολιτικές που μπορούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια «από χώρο ανταγωνισμών, εθνικισμών και συγκρούσεων» σε «πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για την παγκόσμια οικονομία» και σε «μια περιοχή ειρήνης», που «πολλαπλασιάζει» τις δυνατότητες των λαών.

«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να εργάζεται για να πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες συνανάπτυξης και ειρήνης στην περιοχή. Αυτό είναι το μέλλον, αυτό επιζητούμε. Οι δυνατότητες συνανάπτυξης και ειρήνης περνούν μέσα και από την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους βόρειους γείτονες μας» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Κάποιες δυνάμεις, ενδεχομένως αυτό να μην το επιθυμούν. Να μην επιθυμούν, δηλαδή, οι βόρειοι γείτονες μας να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας αφορά εμάς. Εμείς υποστηρίζουμε, κοιτάμε και προκρίνουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα οποία ταυτίζονται με τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής».

«Η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει το κέντρο ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Αλλά προϋπόθεση για να γίνει αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι να λυθούν τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονες μας» συνέχισε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το υπουργείο θα βρίσκεται στη ΔΕΘ με το περίπτερο της «Ψηφιακής Ελλάδας», με συμμετοχή καινοτόμων start ups και με πολλές δράσεις. Τέλος, ο κ. Παππάς προανήγγειλε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις οπτικοστικουστικές παραγωγές.

Στην αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ (εξήντα εταιρίες) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, χαρακτηρίζοντας τις την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής επιχειρηματικότητας στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας, κ.λπ. Στην παρουσία των εταιριών τους στη ΔΕΘ αναφέρθηκαν ο γενικός διευθυντής «Σίσκο» Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας Αντώνης Τσιμπούκης και ο διευθύνων σύμβουλος «Pfizer Hellas» Ζαχαρίας Ραγκούσης.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Γιώτα

Αμερική, Ουκρανία, Ελλάς ο πρέσβης με τις πολλές ικανότητες, δημιουργεί πολιτική δεν την παρακολουθεί απλά. Αλίμονο στους λαούς που υφίστανται τους σχεδιασμούς του.

Wtf

Πολύ αστείο οι αμέρικανοι να αποκαλούν τα σκοπια μακεδονια συνεχεια και εδώ να μας τους παρουσιάζει ως βόρειους γείτονες, ( αφού τους κάνετε το χατίρι αυτούς και τους αποκαλείτε συνέχεια μακεδονία, όταν βρίσκεστε εδώ γιατί δε τους αποκαλείτε σκόπια;;; να μας κάνετε και μας κάνα χατιρακι, όχι ότι δε θα φανεί ότι μας κοροϊδεύετε αλλα να μη φαίνεται τόσο πολύ πια ότι προσπαθείτε να τους χαρίσετε και τα εδάφη μας)...πολύ αστείο επίσης το γεγονός ότι κάθε φορά που αναφέρεται στην μακεδονια μας βάζει πριν και το βόρεια ελλάδα...ακόμη πιο αστείο που δίνει συνέντευξη μόνο στην ερτ εντελώς τυχαία...πολύ αστείο που ο γαπ στη δεθ επί της εποχής του μιλούσε ακριβώς έτσι και για ανεξάρτητη οικονομική ζώνη της μακεδονίας και ιδιαίτερη έμφαση στην θεσσαλονικη.. πολύ αστείο οτι ο ρόλος μας θα αναβαθμιστεί δίνοντας αοζ στα σκοπια αποδυναμώνοντας τη χώρα μας στην ουσια..πολύ αστείο που κοινώς μας μιλάει για ανεξάρτητη μακεδονια μπροστά στα μούτρα μας...πολύ αστείο που ο άλλος ο .... δε μας λέει τι κερδίζουμε από την "ειρηνική" επίλυση των διαφορων μας με τους γείτονες, και ξεχνάει να μας πει ότι αυτή η "ειρηνική" επίλυση είναι ραμμένη και κομμένη στα μέτρα των γειτόνων μας...πολύ αστειες οι γενικολογιες της αναβάθμισης χωρίς να μας πουν πως ακριβώς θα αναβαθμιστουμε. Πολύ αστείο οτι βγαίνουμε απ' την οικονομική κρίση, καταλάβαμε ότι προσπαθείτε να στηρίξετε τον τσίμπλα, όντως τόσο πρόθυμους που αλλού θα βρείτε...γενικά όλα πολύ αστεία, ευχαριστούμε για το ανέκδοτο που διαβάσαμε και σημερα, αν δεν ήταν τόσο γελοίο ίσως και να γελουσαμε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

antonisvgontzas-696x439

«Θα καταλήξεις να επιδοκιμάζεις ή να ανέχεσαι τις χυδαίες ύβρεις του πρώτου και των επιθυμιών του δεύτερου» επισημαίνει στο Σπύρο Δανέλλη το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ 

10