Θριαμβολογεί ο Ζάεφ για Wikileaks: Ψηφίστε «ναι», πήραμε ταυτότητα και γλώσσα

Θριαμβολογεί ο Ζάεφ για Wikileaks: Ψηφίστε «ναι», πήραμε ταυτότητα και γλώσσα

Με «σημαία» την αποκάλυψη ότι τα Σκόπια πήραν με τη συμφωνία των Πρεσπών όλα όσα διεκδικούσαν οι κυβερνήσεις τους ήδη από το 2008, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ καλεί τους πολίτες της χώρας να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου - Οι πανηγυρισμοί Ζάεφ αναιρούν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης

zaev_main01
Με... πανηγυρισμούς υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, το περίφημο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, το οποίο διέρρευσε μέσω WikiLeaks και έφερε την σκοπιανή κυβέρνηση, το 2008, να αποδέχεται τη «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ζάεφ δήλωσε πως το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος είναι ακόμη ένας λόγος για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών οι πολίτες της γείτονος. «Πιστεύω πως αυτά τα δημοσιοποιημένα πειστήρια θα είναι ακόμη ένας λόγος για να ενωθούμε και να διασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για τη “Μακεδονία”» ανέφερε χαρακτηριστικά, εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Προσέθεσε επίσης πως πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση και συνέχισε, τρονίζοντας πως «είναι θετικό που επιβεβαιώθηκε η “μακεδονική” ταυτότητα», ενώ παραδέχτηκε πως η κυβέρνησή του υποχώρησε στο ζήτημα του erga omnes: «Μέρος της λύσης στο ονοματολογικό είναι η συνολική χρήση του ονόματος, ή αλλιώς το “erga omnes”, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε και είμαι χαρούμενος που επιβεβαιώθηκε ολόκληρη η ταυτότητά μας -η “μακεδονική” γλώσσα που ήταν ένας σημαντικός στόχος για την διαπραγματευτική ομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή του τηλεγραφήματος από τα WikiLeaks και η σχετική αποκάλυψη από το «Πρώτο ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πανηγυρισμοί Ζάεφ αναιρούν, φυσικά, την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην εκχώρηση μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς με την συμφωνία των Πρεσπών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης