Προσωπικό μήνυμα στον Κοτζιά τα αντίποινα της Ρωσίας: Τι σημαίνει η στάση της Μόσχας

Προσωπικό μήνυμα στον Κοτζιά τα αντίποινα της Ρωσίας: Τι σημαίνει η στάση της Μόσχας

Η Μόσχα πλέον έχει φθάσει στο σημείο να θεωρεί σχεδόν εχθρικό συνομιλητή το Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

kotzias_arthroo
Ρωσικό ψύχος εν μέσω ελληνικού θέρους. Το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν φημίζεται για την πεποίθησή του ότι δεν πρέπει ποτέ να δρα εν βρασμώ. Αυτός είναι και ο λόγος που η Μόσχα συνήθως καθυστερεί να αντιδράσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η αντίδρασή της χάνει κάτι από τη δυναμική της.

Όπως αναμενόταν, λοιπόν, με προσωπική εντολή του Σεργκέι Λαβρόφ, υλοποίησε και τα αντίποινα που είχε προαναγγείλει για την Ελλάδα. Απελάθηκε ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών. Παράλληλα, την είσοδο στη Ρωσία απαγόρευσαν στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος κλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:  «Στις 6 Αυγούστου ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έλαβε ένα υπόμνημα, δια του οποίου ενημερώθηκε για τα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας  τον Ιούλιο αυτού του έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες».

Να υπενθυμίσουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία λίγες εβδομάδες νωρίτερα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών που υπηρετούσαν στην Αθήνα, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων. Είχε προηγηθεί η καταγγελία πως οι απελαθέντες Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απέλαση του εμπορικού ακολούθου και του υπεύθυνου επικοινωνιών ήταν αναμενόμενη. Πρόκειται για χαμηλόβαθμα στελέχη, που δεν είναι διπλωμάτες, αλλά έχουν διπλωματική ιδιότητα και είναι ανάλογοι σε βαθμό με τους Ρώσους που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια, η αντίδραση ήταν συμμετρική. Ωστόσο, η Μόσχα προχώρησε και σε μια κίνηση που στρέφεται ειδικά κατά του υπουργού Εξωτερικών. Απαγόρευσε την είσοδο στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Κατά αυτό τον τρόπο του στέλνει ένα προσωπικό μήνυμα.

Αυτό ήταν το σημαντικότερο από τα αντίποινα που ανακοινώθηκαν στον Έλληνα πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Η Μόσχα πλέον έχει φθάσει στο σημείο να θεωρεί σχεδόν εχθρικό συνομιλητή το Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Κλείσιμο
Μετά τους υπαινιγμούς για ρωσική ανάμιξη σε σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης με όχημα τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα. Πηγές στη Μόσχα υποστηρίζουν πως πίσω από όλα βρίσκεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, παρασύροντας και τον πρωθυπουργό στην αδιέξοδη αυτή σύγκρουση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Πρωθυπουργό με σκοπό να βάλουν στο μικροσκόπιο όλες τις εξελίξεις αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ελληνορωσική κρίση σε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων, αλλά και ευρύτερα στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Παρά τη διάθεση του Μαξίμου να αποκλιμακώσει την ένταση και να επαναφέρει κανονικές θερμοκρασίες στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζεται απρόβλεπτος.

Από την άλλη πλευρά, περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό των διακοπών τους, ενώ παράλληλα τόνοι ελληνικών αγροτικών προϊόντων εξάγονται κάθε χρόνο στη ρωσική αγορά. Περαιτέρω επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων θα οδηγούσε αναμφίβολα σε ακύρωση κρατήσεων ή εξαγωγών με ό,τι αυτό θα σήμαινε στο οικονομικό επίπεδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης