Άμεση ανάλυση των μέτρων: Τι χτίζεις με €20.000;

mati_fotia
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποφάσισε μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, κινούνται στη βάση του αυτονόητου και του ελάχιστου που θα μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πυροπαθείς συμπολίτες μας στις περιοχές που κάηκαν τις τελευταίες μέρες.
Το ποσό των 5.000 ευρώ σε οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους και όλα τους τα υπάρχοντα ή οι 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που κάηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες τους.

Και τούτο γιατί αυτοί οι άνθρωποι και κυρίως όσοι έμεναν μόνιμα κι ήταν η κύρια κατοικία τους, έχουν χάσει τα πάντα. Δεν έχουν καν ρούχα να αλλάξουν και επομένως, μια οικογένεια τι μπορεί να κάνει και πως μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή της από το μηδέν με 5.000 ευρώ, χωρίς οικοσκευή , χωρίς σπίτι, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς τα άκρως απαραίτητα;

Χωρίς καν οικίσκους , από αυτούς που κατά χιλιάδες έχει διαθέσει στους μετανάστες,μέχρι να δουν τι θα κάνουν .
Περιττό να αναφερθεί πως οι ρυθμίσεις στα χρέη και στα δάνεια και η απαλλαγή για ένα χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο αυτονόητες αποφάσεις αλλά θα ήταν και ο απόλυτος παραλογισμός να κληθεί κάποιος να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για σπίτι που έχει καεί και είναι ακατάλληλο για χρήση.
Το μείζον όμως θέμα που αφορά στην αποκατάσταση των καμμένων σπιτιών και πως μπορεί να γίνει αυτό, οι αποφάσεις της κυβέρνησης προσομοιάζουν με τη δωρεά Ζαεβ προς τη χώρα μας, με το αστρονομικό ποσό των 97.000 ευρώ! ( Ελπίζω να μην τα έχουν δεχτεί!).

Και τούτο γιατί ο λογαριασμός τον οποίο δημιούργησε για το πρόγραμμα επανοικοδόμησης της περιοχής διακρίνεται το λιγότερο από έλλειψη ρεαλισμού.
Άνοιξαν λοιπόν ένα λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα συγκεντρωθούν οι δωρεές ιδιωτών αλλά και ξένων χωρών και τον προικοδότησαν με 40 εκατ. Ευρώ (ΟΑΕΔ, υπουργείο Οικονομικών και Βουλή). Με πρόχειρους υπολογισμούς από τα συνεργεία που καταγράφουν τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές, τα σπίτια που υπέστησαν μερική ή ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 2.000. Με αυτό το δεδομένο, για κάθε σπίτι θα διατεθούν περίπου €20.000. Τι χτίζεις σήμερα με 20.000 ευρώ;

Αν υποτεθεί ότι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, ολικώς ή μερικώς, είναι 4.000, αναλογεί το ποσό των περίπου €10.000 για κάθε οικία. Όμως αυτή η βοήθεια, των 10.000 ευρώ που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί από το κράτος ανά σπίτι, δεν επαρκεί ούτε για το γκρέμισμα και τη μεταφορά των μπάζων.

Όση κι αν είναι η βοήθεια από ιδιώτες σε καμιά περίπτωση με το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν μπορεί να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμα πως η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου είναι αρχική και πως η Ελληνική Πολιτεία δεσμεύεται ότι τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών θα καλυφθούν στο σύνολο τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Να θυμίσουμε όμως πως το ΠΔΕ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, καθώς το κυνήγι των υπερπλεονασμάτων για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στους δανειστές, έχει περικοπεί στο ελάχιστο. Ακόμα και το σύνολο του εναπομείναντος ΠΔΕ να διατεθεί στους πυρόπληκτους είναι αμφίβολο αν μπορούν να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες ανοικοδόμησης και στησίματος από την αρχή τόσων πολλών νοικοκυριών.

Ναι, θετικά κατ' αρχήν, τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών αλλά η συνέχεια για τους δύστυχους συμπολίτες μας που σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα, θα είναι ένας ατέλειωτος Γολγοθάς κι είναι αμφίβολο αν ποτέ καταφέρουν να ξαναποκτήσουν το σπίτι που είχαν μέχρι πριν από δύο 24ωρα στο μικρό παράδεισο στο Μάτι και το Βουτζά.

Με άλλα λόγια, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, κινούνται στα πλαίσια μιας χρεοκοπημένης χώρας που δεν έχει πολλά δημοσιονομικά περιθώρια και ελπίζει στη φιλανθρωπία των πολιτών και το κράτος αναλαμβάνει κυρίως μη δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή που δεν στοιχίζουν άμεσα όπως η πριμοδότηση μορίων για υποψήφιους φοιτητές, μεταγγραφές φοιτητών κλπ και επιφυλάσσει ένα επικουρικό ρόλο για το ίδιο στο κόστος ανάπλασης των περιοχών που έγιναν στάχτη από ολιγωρία κρατικών φορέων,οργανισμών και υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Λαϊκισμός...

Την ασφάλεια πυρός για την οικία την έχετε ακούσει ποτέ ? Πάλι το κράτος φταίει για όλα ... το είχε πει προ 25-ετίας ο Ν. Δήμου. "Στα νεολληνικά, κράτος = θεός και δαίμονας, για όλα φταίει το κράτος και όλα τα περιμένουμε απο το κράτος ..."

ΝΙΚΟΣ

Με είκοσι χιλιάδες χτίζεις ένα δωμάτιο πάνω στα καμένα μπάζα ( γιατί κοστίζουν τα φορτηγά και οι μπουλντόζες για να τα πάρουν. Τρία επί δυόμισι με πόρτα και παράθυρο, στα τούβλα χωρίς σοβάδες. Λάμπα πετρελαίου και κουβά για τα χοντρά. Είναι να έχεις υπέρ πλεόνασμα.

ΑΖ

Δωρισανε και οι Αλβανοί 100χιλ ευρω για να μας ξεφτιλισουν...100χιλ ευρω για χωρα ειναι σαν να δώσεις σε έρανο 1σεντ.Ελπιζω να μην τα δεκτουν ουτε τα 100χιλ των Αλβανών ουτε τα 93χιλ των Σκοπιανών

Επιδότηση στα αυθαιρετα!

Για Να φραξουν παλι τη προσβαση στη θαλασσα και να καουν παλι παιδακια στην επομενη φωτια. Μονο στη Μπανανια του Γιουνανισταν γινονται αυτα. Τιποτα δεν αλλαζει σε αυτο το τοπι, κανεις δε παραιτειται απο τους Αχρηστερους, κανεις δεν υποχωρει, μια απο τα ιδια παλι με τη ΝΔ και τα χρόνια λαμογια της.

lmargy

Επειδή είστε 1.000.000 φορείς, υποφορείς, οργανισμοί, γενικές γραμματείες, περιφέρεια, σώματα ασφαλείας κ.λ.π. και εμείς σάς πληρώνουμε συντονιστείτε. Ένας αναλαμβάνει και συντονίζει και υπόλοιποι εκτελούν, δουλεύουν.

Να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση με τις μάντρες και τους φράχτες

Που φράζουν τη παραλία και χωρίσουν το δάσος σε οικόπεδα. Μια από τα ίδια δηλαδή και στην επόμενη φωτιά, ραντεβού πάλι στα νεκροτομεία.

Ζαν

20000; Μια χαρά αυθαιρετο χτιζεις.

Asxetos

Να ζητήσω συγγνώμη προκαταβολικά δεν έχω πάει στην περιοχή δεν την ξέρω. Με αυτά τα χρήματα και δεδομένης της καταστροφής πια δεν θα ήταν προτιμότερο να φτιαχτεί από την αρχή ένα σχέδιο και πολεοδόμηση. Και ας αφήσουν την ανέγερση για τώρα. Δηλαδή να ξεκινήσουμε σωστά ρε παιδιά αυτή τη φορά. Δεν γνωρίζω κόστη κτλ μπορεί να λέω και χαζά.

αστιεύεστε;

αστιεύεστε; πολλοί απο τους ίδιους πληγέντες, θα αφήσω απ έξω τους πενθούντες, θα διαμαρτηρηθούν...

Δηλαδή...

όποιος το είχε ασφαλισμένο θα βγάλει και κέρδος που θα πληρωθεί με τα λεφτά των φορολογούμενων που, ως συνήθως, χρησιμοποιούνται για ψηφοθηρική πολιτική. Αν πάλι δεν τον αποζημιώσουν επειδή ήταν ασφαλισμένος, θα έχει πιαστεί για μια ακόμη φορά μ@λ@κ@ς ο πολίτης που είχε κάνει πρόβλεψη και πλήρωνε ασφάλεια. Ας μας πουν τι από τα 2 θα ισχύσει. Επίσης, να μας πουν αν θα κάνουν τέτοια δωράκια και σε αυτούς που είχαν απλώς μια εξοχική και όχι μόνιμη κατοικία. Αυτά τα λεφτά και πολύ περισσότερα πρέπει να δοθούν σαν αποζημίωση, αποκλειστικά σε όσους έχουν θύματα στις οικογένειές τους, κάτι για το οποίο ευθύνεται το κράτος, και όχι στο κάθε ανασφάλιστο οίκημα.

Νομοταγής

Με 20.000 ΔΕΝ ξαναχτιζεις αυθαίρετο μέσα στο δάσος ή πάνω στο κύμα με ιδιωτική παραλία κλεισμένη με μάντρα. Όσο κι αν πονάει, κανένα ευρώ σε παράνομους και καταπατητές που θυσίασαν τα πάντα, ακόμα και ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν από τις μάντρες τους, για να έχουν αυτοί το όνειρο «ενός εξοχικού πάνω στο κύμα»

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kalpes0

Αλλάζουν όλα στον τρόπο που θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές- Τί προβλέπουν οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών - Με τροπολογία καταργείται και το ασυμβίβαστο  βουλευτή με υποψήφιο ευρωβουλευτή

tsip0

Μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στον Κεραμεικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι δέχθηκε εισηγήσεις, προκειμένου να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, τις οποίες όμως απέρριψε

7
kouroumplis

«Ας υποτάξουμε το υπερτροφικό μας εγώ, στο μέτρο της συλλογικής προσπάθειας. Να βγει η πατρίδα από αυτή την κρίση όρθια, χωρίς να αφήσει πίσω της κοινωνικά νεκροταφεία» ήταν η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την Αρεόπολη

6