Η Ελλάδα είχε προσκαλέσει επισήμως τον Λαβρόφ για επίσκεψη στην Αθήνα

Η Ελλάδα είχε προσκαλέσει επισήμως τον Λαβρόφ για επίσκεψη στην Αθήνα

Η ρωσική πλευρά επικαλείται παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά που απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του - «Ο Λαβρόφ είχε ζητήσει να έρθει, η πρόσκληση είναι ζήτημα εθιμοτυπικό» απαντά η ελληνική πλευρά

lavrof_kotzias
Σε πόλεμο ανακοινώσεων έχουν επιδοθεί η Ελλάδα με τη Ρωσία, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το Σεπτέμβριο, μετά και την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές επέμειναν ότι ο κ. Λαβρόφ είναι καλοδεχούμενος στη χώρα μας, διευκρινίζοντας ότι «το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».

Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα διέψευσε ότι τα περί αιτήματος Λαβρόφ, επικαλούμενη δηλώσεις του κ. Κοτζιά, που στις 13 Ιουνίου, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα είχε αναφέρει ότι «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εδώ στην Μόσχα».

Η Ρωσική πρεσβεία δημοσίευσε ανάρτηση στο λογαριασμό της στα κοινωνικά δίκτυα που ανέφερε:

Κλείσιμο
«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"». Ωστόσο, λίγο αργότερα η ανάρτηση αποσύρθηκε.
russian-embassy-tweet_main01

Η υπόμνηση των δηλώσεων του κ. Κοτζιά έγινε με ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας, η οποία και στη συνέχεια αποσύρθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα.

Παλαιότερα, η Ρωσική πρεσβεία είχε δημοσιεύσει tweet με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, που αναφερόταν στην πρόσκληση του κ. Κοτζιά: 


«Η πρόσκληση του Κοτζιά ήταν θέμα διπλωματικών ηθών»

Πάντως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιμένουν ότι ο κ. Λαβρόφ είχε ζητήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα, εξηγώντας ότι η πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Κοτζιάς ήταν θέμα διπλωματικό. «Δεν μπορεί κάποιος να αυτοπροσκληθεί. Το ζήτησε η Μόσχα, έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά και ο κ. Κοτζιάς τον προσκάλεσε» αναφέρουν στο protothema.gr.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για να εξευμενίσει τη Μόσχα στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, θέλοντας να δείξει ότι συνεχίζει να κρατά ισομερείς αποστάσεις.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά που στα 9' και 10'' προσκαλεί το Ρώσο ομόλογό του: 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης