Το ΝΑΤΟ κάλεσε τα Σκόπια να γίνουν μέλος της Συμμαχίας

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τα Σκόπια να γίνουν μέλος της Συμμαχίας

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής - Η Συμμαχία χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος» -  Ο Γενς Στόλτενμπεργκ «υπενθύμισε» ότι ο λαός των Σκοπίων θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα

nato_kuvernisi_arthro
Πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αλλαγή ονομασίας, θα απευθύνει το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου των Βρυξελλών.

stoltemberg dilwseis

Στην κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών.

Αναλυτικά, το απόσπασμα της κοινής δήλωσης που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ:

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων είχε δώσει στη δημοσιότητα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο η Συμμαχία αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Κλείσιμο
Στο προσχέδιο χαιρετίζεται η «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος».

Δέκα χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο του Βουκουρεστίου και το ελληνικό βέτο από την κυβέρνηση Καραμανλή, οι θύρες του ΝΑΤΟ ανοίγουν για τους Σκοπιανούς, χάρη στην κυβέρνηση Τσίπρα, που συμφώνησε με τους γείτονες για το ζήτημα του ονόματος, παραχωρώντας τον όρο «Μακεδονία» με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Σύμφωνα με την πολιτική μας» λέει το ΝΑΤΟ, «αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μία σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.

Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».



Στόλτενμπεργκ: Τα Σκόπια θα γίνουν το 30ό μέλος της Συμμαχίας, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια, ώστε να αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ώστε, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία του ονόματος, η γειτονική χώρα να γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης