Το ΝΑΤΟ κάλεσε τα Σκόπια να γίνουν μέλος της Συμμαχίας

nato_kuvernisi_arthro

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής - Η Συμμαχία χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος» -  Ο Γενς Στόλτενμπεργκ «υπενθύμισε» ότι ο λαός των Σκοπίων θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα

Πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αλλαγή ονομασίας, θα απευθύνει το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου των Βρυξελλών.

video placeholder

Στην κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών.

Αναλυτικά, το απόσπασμα της κοινής δήλωσης που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ:

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων είχε δώσει στη δημοσιότητα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο η Συμμαχία αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Στο προσχέδιο χαιρετίζεται η «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος».

Δέκα χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο του Βουκουρεστίου και το ελληνικό βέτο από την κυβέρνηση Καραμανλή, οι θύρες του ΝΑΤΟ ανοίγουν για τους Σκοπιανούς, χάρη στην κυβέρνηση Τσίπρα, που συμφώνησε με τους γείτονες για το ζήτημα του ονόματος, παραχωρώντας τον όρο «Μακεδονία» με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Σύμφωνα με την πολιτική μας» λέει το ΝΑΤΟ, «αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μία σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.

Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».Στόλτενμπεργκ: Τα Σκόπια θα γίνουν το 30ό μέλος της Συμμαχίας, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια, ώστε να αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ώστε, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία του ονόματος, η γειτονική χώρα να γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

ΣΧΟΛΙΑ (130)

qp

Όχι δούλεμα ρε παιδία , η Ελλάδα κάλεσε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και όχι το ΝΑΤΟ τα Σκόπια ,εκτός και αν νομίζεται ότι εμείς είμαστε το ΝΑΤΟ , εμείς είμαστε νεροκουβαλητές .

Στα 4 , εσύ στα 4 !!!!!

Ο μπούλης κατάπιε τη γλώσσα του στο ΝΑΤΟ ! Σε δημοσιογράφους όμως , κάνει τον τζάμπα μάγκα ......

ΑΧ

Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή. Όποιος δεν το καταλαβαίνει πάσχει από νοητική υστέρηση ή τυφλό εθνικισμό. Δεν οδηγεί πουθενά ο τυφλός εθνικισμός, ή μάλλον οδηγεί σε καταστροφές όπως στην Κύπρο. Δυστυχώς η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται εθνικά θέματα για το κομματικό της συμφέρον. Πρώτη φορά το βλέπω αυτό να συμβαίνει. Πάντα τα εθνικά θέματα ήταν εκτός εσωτερικής κατανάλωσης και υπήρχε σεβασμός και φρόνηση από τους πολιτικούς. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πέρα για πέρα λαϊκισμός και μάλιστα εθνικά επικίνδυνος. Η συμφωνία δεν ξέφυγε από την εθνική γραμμή που είχαμε εδώ και 28 χρόνια, δηλαδή "σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων". Δεν παραχωρείτε Μακεδονική εθνότητα γιατί θα λέγονται Μακεδόνες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, όσο για την γλώσσα, αυτή διευκρινίζεται ότι είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης. Έλεος με τα ψέματα!! Εδώ και 28 χρόνια όλος ο κόσμος αποκαλούσε τα Σκόπια Μακεδονία και τώρα θα τα λένε Βόρια Μακεδονία, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Και το κυριότερο σε αυτήν την συμφωνία είναι ότι διευκρινίζει ότι ο αρχαίος Μακεδονικός πολιτισμός δεν ανήκει στα Σκόπια και δεν έχουν κανένα δικαίωμα ούτε να τον χρησιμοποιούν ούτε να τον εκμεταλλεύονται. Αποκαθιστά δηλαδή την Ιστορική αλήθεια. Η ιστορία θα δικαιώσει και τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του που τόλμησε να λύση τον γόρδιο δεσμό που είχαν δημιουργήσει τόσα χρόνια αυτοί ακριβώς που τώρα διαμαρτύρονται και φωνάζουν, ενώ θα έπρεπε να ντρέπονται.

Αχ και Βαχ ροζαλία μου !!!

Τρέξε τώρα στα υπόγεια της κουμουνδούρου να πάρεις το κατιτίς σου για το εμετικό το σχόλιό σου στόκε !

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ. ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΥΠΟΜΟΝΗ .ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΧΕΡΟΝΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

kokos

εθνοπροδοτες Συριζαιοι πουλησατε την Ελλαδα αλλα ο λαός θα σας τιμωρησει στις εκλογες

danaos

Ο κύβος ερρίφθη στις Πρέσπες. Η ΠΓΔΜ έλαβε την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και όσον ούπω θα αποτελέσει το 30ο μέλος αυτού.Γέλια και χαρές Σύμμαχοι, Σκοπιανοί και Τσίπρας μαζί! Και καλά ο Τσίπρας, ο Καμμενος? Α, αυτός καίγεται για την εξουσία, κάνει πως δεν καταλαβαίνει για λίγους ακόμη μήνες κυβερνητική θητεία! Χέρι-χέρι με Τσιπροκοτζιάδες μέχρι τέλος,ενώ,τάχα,διαφωνεί, και, χωρίς επιχειρήματα, να πείσει ότι η συμφωνία δεν έχει ισχύ προσπαθεί. Η αλήθεια,όμως,είναι τώρα ηχηρή και ο Ζάεφ πως πήρε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα κομπορρημονεί,παράλληλα, τι έδωσε στους Έλληνες εξηγεί ( και δε θέλω να πω τι). Ο λαός,όμως, ξέρει, ξέρει και να τιμωρεί. Εγγύς ο καιρός που η κάλπη θα στηθεί. Το κακό, βέβαια, είναι ότι η κατάσταση δεν θα είναι πια αναστρέψιμη. Το μακεδονικό, δυστυχώς, ξεπουλήθηκε. Mακεδονία erga omnes !

Xr

Θέλουμε να βάλουμε ντε και καλά τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Γιατί; Για λόγους που γνωρίζει ο Κοτζιάς. Και τί μας νοιάζει εμάς κι αν μπουν κι αν δεν μπουν. Έχουμε κανένα όφελος. Ίσα ίσα που η μεθόριος με Σκόπια θα μαραζώσει. Αν μπουν σε ΝΑΤΟ θα πατήσουν πόδι εκεί οι Τούρκοι. Γιατί εμείς δεν βλέπω να πατάμε (θα βρούμε πάλι δικαιολογίες του τύπου "φταιν οι εθνικιστές και το παπαδαριό"!!!!???). Η ..Σλοβακία, η ....Ουγγαρία, η .....Εσθονία για να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Γιατί ξέρουν ότι τα Σκόπια μόλις μπουν θα τις ανταγωνιστούν. Εμείς που καιγόμαστε ΄τι ανταλλάγματα ζητήσαμε; Αντίθετα, οι Σκοπιανοί ζητούν ανταλλάγματα από μας για να μας κάνουν τη χάρη ....να δεχτούν να μπουν στην ΕΕ. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι Σκοπιανοί μόλις μπουν στην ΕΕ είναι να ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Άσε που θα ζητήσουν στο τέλος να φύγει η Ελλάδα από ΕΕ και Ευρώ, όπως έκαναν πριν 2 χρόνια Ουγγαρία και Τσεχία. Και στο κάτω κάτω οι Τσιπροκοτζιάδες, αν θέλαν τόσο πολύ να τους βάλουν σε ΝΑΤΟ & ΕΕ, για να τά 'χουν καλά με τον Τραμπ, ας τους έβαζαν ως ΦΥΡΟΜ. Τί γκαΐλα είχαν να τους βαφτίσουν "Μακεδονία";;;;;;;

@

Ασχολείσαι με την Ιστορία από χόμπι ή επειδή δεν έχεις τι να κάνεις περιμένοντας το κοινωνικό μέρισμα; Αυτό με τη γιαγιά και τα καρουλια το ξέρεις έτσι;

Σιγουρα

Εκλογές το 2018 για την τρίτη θέση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Έλληνας αυτή τη φορά ψηφίζει νέα κόμματα με δεξιό προσανατολισμό. Ουτε καν κεντρώους .... Φαίνεται οτι Θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό για αυτό και τα μικρά προσεκτικά βήματα στο ΝΑΤΟ. Ήδη η αρχή έγινε από τον Καμμενο-Μπσλτακο. Μπορεί να προλάβουν ...

Δημήτρης

Γεμίσαμε Εφιάλτες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_mainn

Εκτίμησε ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές για την ψήφο των αποδήμων - Απέρριψε τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού και τόνισε: «Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» - «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 - «Η δουλειά μου είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους» - Δείτε και διαβάστε όλη τη συνέντευξη

2
21755361

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» -  Σπίγκελ: Ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη, ενώ ο Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος  - Βίζερ: Το 2015 η κυβέρνηση δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη - Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές

27
4918375

«Όπως αποδείχτηκε, είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιό μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

35