Μαξίμου απαντά σε Μητσοτάκη και Καμμένο αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

tsipras_nonpaper_mitsotakis

«Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…» απαντούν από το πρωθυπουργικό γραφείο στο αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές, θυμίζοντας την παροιμία με το βοσκό και το λύκο

Απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας απομένει μόνο να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών, αλλά και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο που ζήτησε να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό από 180 βουλευτές, δίνει με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Εις ό,τι αφορά τη δήλωση που έκανε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές ή αλλιώς να περάσει από δημοψήφισμα ή να γίνουν πρόωρες εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μια αμφίσημη απάντηση που επιδέχεται ερμηνειών. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Τι λένε για το ενδεχόμενο επικύρωσης της «Βόρειας Μακεδονίας» από 180 βουλευτές

Τι σημαίνει όμως η φράση «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή»; Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας -που προφανώς βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο- να αποδεχτεί το αίτημα των ΑΝΕΛ για έγκριση της μετονομασίας της FYROM σε Δημοκρατία της Μακεδονίας από 180 βουλευτές; Ή μήπως αναφέρει απλώς ότι η θετική ψήφος περισσότερων των 151 βουλευτών είναι καλοδεχούμενη;

Η σκόπιμη ασάφεια είναι προφανώς μέρος της τακτικής που ακολουθεί το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι πάντως θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει αποδοχή της απαίτησης του Πάνου Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους πρωινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι πρόωρες εκλογές και ο... ψεύτης βοσκός

Επίσης δύσκολο να διασαφηνιστεί είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργικού γραφείου σχετικά με την παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, δήλωση που έγινε μετά τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ο Πάνος Καμμένος αξίωσε δημοψήφισμα ή εκλογές. 

«Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…» καταλήγουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απευθυνόμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι εννοούν όμως και σε αυτή την περίπτωση; Πως οι πολίτες δεν θα πιστεύουν όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει πρόωρες εκλογές επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ έχει «απειλήσει» περισσότερες από δύο φορές ότι έρχονται κάλπες; Ή μήπως ότι και αυτή η αξίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα πέσει στο κενό κι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας;

Άλλα ντ' άλλων με τον χρόνο έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών

Στο άρθρο 1, παράγραφος 4 της συμφωνίας των Πρεσπών που υπογράφηκε από τους κυρίους Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις 17 Ιουνίου αναφέρεται ότι μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις ως το τέλος του 2018. 

Περιέργως, στη σημερινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνεται ότι «οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους». Και προφανώς είναι διαφορετικό να υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ μέχρι το τέλος του 2018 κι άλλο να πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «το νωρίτερο στο τέλος του 2018». Διότι προφανώς ο πολιτικός χρόνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις πολιτικές εξελίξεις και οι σημερινές δηλώσεις του Πάνου για εκλογές ή δημοψήφισμα λόγω Σκοπιανού δημιουργούν τη δική τους πολιτική δυναμική...

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του δελτίου 
Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.

Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».

ΣΧΟΛΙΑ (90)

ΑΠΟΡΙΑ

Ας μου απαντήσει κάποιος τι θα κάνει ο "ήρωας" Κούλης σε ενδεχόμενη ψηφηφορία στη βουλή αν πάρει εντολή από τα αφεντικά του της ΕΕ και του ΝΑΤΟ "σκάσε και ψήφισε".Θα αρχίσει "κουβεντούλα" περί Κουφοντίνα και Ρουβίκωνα;

Ό, τι χειρότερο

έχει βγάλει ο τόπος , η κυβέρνηση προδοσίας! Ούστ αλήτες ! Καλύτερα οι κλέφτες , παρά οι προδότες ! Μέχρι κι ο Τσοχατζόπουλος μου φαίνεται πατριώτης μπροστά τους!

@

Τι λές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΙΝΤΕ ΣΤΟ .............. ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ.ΦΕΡΑΤΕ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΜΕ 100 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ .................

τσιπρας-καμμενος!

φοβεροι τυποι , ψαχνουν το παραθυρο που θα πηδηξουν , για να εχουν τα λιγοτερα σπασιματα!! αλλα ο λαος τους εχει παρει για τα καλα χαμπαρι και τους δυο!!! οποιο παραθυρο και να διαλεξουν θα μεινουν κλινικα νεκροι!!

Saxobeat

Η κυβέρνηση στις επομενες εκλογες θα θυμίζει το ανέκδοτο "να οργανωθουμε". Ακόμα και οι δικοί τους στο τέλους θα τους πουλήσουνε και θα γυρίσουν στο αγαπημένο τους ΠΑΣΟΚ.

Alexis4ever

Λεπτή αίσθηση του χιούμορ, οξυδέρκεια, σοβαρότητα, ήθος, ικανότητα, αποτελεσματικότητα και ειλικρίνεια... είναι λίγα από τα αμέτρητα προσόντα που συγκεντρώνει η εξέχουσα και χαρισματική φυσιογνωμία του εθνάρχη Τσίπρα!

λαμογια!!

ωραιο τροπο βρηκατε με τον καμμενο για να λακησετε!! ο ενας δεν δεν ψηφιζει τη συμφωνια, που ωστοσο εχει ισχυσει, και ο αλλος παει σε εκλογες που η βουλη δεν ψηφιζει την φοβερη για την ελλαδα συμφωνια!!!

Mix

Εκλογες πλησιαζουν και ψαχνουν και οι δυο (τσιπροκαμμενος) εξυπνους τροπους διαφυγης η και καποιου εξευμενισμου του κοσμου

κτηνοτροφος!

το λυκο τον πηραμε χαμπαρι ολοι πλεον! τριαμισι χρονια ρημαξε τις στανες! ας κοπιασει παλι και ο λαος θα τον περιμενει!!!

dontia

Να δεις κε go back Mrs Merkel που εγινες το χειροτερο και πιο βολικο τσιρακι της κατι δοντια που θα χει ο λυκος για την παρτη σου και το σκυλολοι.... Να δεις κατι δονταρες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης