«Ράπισμα» Ζάεφ: Είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα

«Ράπισμα» Ζάεφ: Είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα

Κοινή δήλωση Ζάεφ- Τουσκ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής - Ο Τουσκ ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για τη συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης

zaev_tusk
Κοινή δήλωση έδωσαν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Τούσκ δήλωσε πως η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα για το πως κράτη μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και στη χθεσινή του επιστολή κάλεσε τα όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τη συμφωνία μεταξύ Ζάεφ-Τσίπρα. Στη συνέχεια δήλωσε πως η ΠΓΔΜ υπό τον Ζάεφ θα συνεχίσει με σταθερά βήματα τη πορεία της προς την ΕΕ.

Αναφερόμενος στη σημερινή διάταξη ο Πολωνός Πρόεδρος είπε πως από το 2015 οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά χάρη στις συνεργασίες τις ΕΕ με τρίτες χώρες (εννοώντας τη Τουρκία), συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως η οποιαδήποτε εναλλακτική θα ήταν «χαοτική».

Ο Πρόεδρος Τούσκ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης.

«Εξαιρετικά νέα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ συνεχίζεται»

Από τη πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι εξαιρετικά νέα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβε πως η χώρα του έχει αλλάξει σελίδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναφερόμενος στη θητεία του προηγούμενου εθνικιστή Πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Κλείσιμο
Ολοκληρώνοντας δήλωσε πως η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια και δεσμεύτηκε για τη πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Τουσκ.

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών».


Τσίπρας: Η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες

Σχόλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι έγινε δεκτή «με ενθουσιασμό» από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

«Πιστεύω βαθιά ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν τις διαφορές του παρελθόντος και συνδιαμορφώνουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας σε μήνυμά του στο twitter.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης