Γκάλοπ Marc: Όχι 73,2% στο όνομα «Μακεδονία», 68,3% στη συμφωνία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dhmoskopisi

Ακόμα και το 49% των Συριζαίων τάσσεται κατά της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ - Συντριπτικά τα ποσοστά σε Μακεδονία και Θράκη, με τους νέους να πρωτοστατούν στο «Οχι»Σαν χάρτινος πύργος φαίνεται να καταρρέουν στα μάτια της κοινής γνώμης τα δύο κεντρικά αφηγήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας που αφορούν τη «μεγάλη διπλωματική νίκη» που υποτίθεται ότι συνιστά η συμφωνία για το Μακεδονικό, καθώς και την αποκαλούμενη «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» που, δήθεν, δρομολογείται με την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νέου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.
Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν πείθουν ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους της συρρικνωμένης εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Marc για το «ΘΕΜΑ», στην οποία αποτυπώνεται το έντονα αρνητικό κλίμα απέναντι στις διακηρύξεις της κυβέρνησης που διαπερνά όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, πολιτικής προτίμησης ή τόπου κατοικίας, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τόσο τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων όσο και τις υποσχέσεις περί επερχόμενης άρσης της μνημονιακής επιτροπείας που θα ανοίξει τον δρόμο για οικονομικές ελαφρύνσεις, ενώ στην πραγματικότητα εκείνο που πιστεύουν ότι θα συμβεί είναι η επιβολή νέων επιβαρύνσεων.

Επτά στους δέκα κατά της συμφωνίας

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες, ή ποσοστό 68,3%, χαρακτηρίζουν κακή τη συμφωνία για το Μακεδονικό που συνήψε η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ τη συνυπογραφή της από την ελληνική πλευρά επικροτεί μόλις το ισχνό ποσοστό του 22,9%.

Η αντίθεση των πολιτών στη συμφωνία είναι πάνδημη και εκφράζεται ακόμη και από τους μισούς ψηφοφόρους (48,9%) που στις τελευταίες εκλογές είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο αρνητικοί είναι οι Βορειοελλαδίτες, καθώς το 76,1% όσων μένουν σε Μακεδονία και Θράκη θεωρούν κακή τη συμφωνία, όπως και οι άνδρες, σε ποσοστό 68,5%, αλλά και οι νέοι στην ηλιακή κατηγορία των 18-43 ετών που την αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 72,7%.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το υψηλό ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία των Σκοπίων και φτάνει στο 73,2% έναντι του 23,7% των ερωτηθέντων που έχει την αντίθετη άποψη. Το «Οχι» προτιμάται από το 58,5% όσων το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με το «Ναι» συντάσσεται μόλις το 36,5% των παλαιών ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος. Στις τάξεις των «απορριπτικών» πλειοψηφούν οι γυναίκες, με 74,4%, οι νέοι μεταξύ 18 και 34 ετών με 77,6% και όσοι διαμένουν στη Μακεδονία και στη Θράκη με 81,4%.

Το τέλος των μνημονίων

Ισχυρότερη είναι η αντίδραση των πολιτών στις επαγγελίες της κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες αυτό το καλοκαίρι σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων και της αυστηρής επιτροπείας στην Ελλάδα: το 81,7% του συνόλου -και ανάμεσά τους 7 στους 10 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ- απαντούν αρνητικά, ενώ στο ίδιο ερώτημα εκείνοι που απαντούν θετικά είναι μόλις το 13,7%.

Στο ίδιο πλαίσιο, όταν ερωτώνται για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, το 83,6% είναι πεπεισμένο ότι θα επιφέρει επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις έναντι μόνον του 3,9% που αναμένει ελαφρύνσεις. Με την πλειοψηφία συντάσσονται και τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά αυτών που δεν ενστερνίζονται τις υποσχέσεις των κυβερνώντων μεταξύ των ανδρών (85,3%) και των μεγαλύτερων σε ηλικία (55 ετών και άνω), που σε ποσοστό 87,3% εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επικείμενες νέες περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα τους πλήξουν.

mac1
mac2

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Θα πάθετε πλάκα με τα ποσοστά της Χ.Α. στις επόμενες εκλογές

Aπό το 3.5% που είχε ο Καμμέvoς στις τελευταίες εκλογές ζήτημα είναι να του έχει μείνει 1.5%. Μαvτέψτε που θα πάει το υπόλοιπο 2%...

Ψεύτικα γκάλοπ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά επικύρωσε τη πρόταση του Καραμανλή για Γεωγραφική συνθέτη ονομασία με αλλαγή συνταγματος. Όλη η Ελλάδα ψηφίζει κόμματα που συμφώνησαν με τη συνθέτη ονομασία. Μήπως άκουσε κανέναν το Κυριάκο να λέει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με νέο νόμο; Δε νομίζω

ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΚΑΛΟΠ

υπάρχει γκάλοπ που δίνεο 56 % στον ΣΥΡΙΖΑ είσαι ενταξη τώρα αδελφέ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ KRNOV

ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΞΥΡΙΖΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ - ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΞΑΦΡΙΖΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΒΥΘΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΗΖΑ. ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΚΛΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ . ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΓΕΝΟΣΗΜΑ. ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΣΑΣ.

Vagelis

Το πραξικοπημα του Συριζα στην δημοκρατια, δεν μπορει να μην εχει νομικες συνεπειες το συνταγμα δεν μας προστατευει απο τετοιου ειδους φασιστικες καταληψεις της δημοκρατιας. Δεν μας ρωτησαν δεν ειπαν τιποτα στα αλλα κομματα, αυτο Τι ΕΙΝΑΙ ??? Για αυτο σας ψηφίσαμε ? Ε τωρα μονο ΧΑ να σας ξεσκίσει.

..AN ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΣ.....

...ΒΑΓΓΕΛΗ, ΕΙΣΑΙ ΓΙΔΙ, ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ, ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΕΛΑΖΕΙΣ ...

Θανασης

Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη. Το όνομα (διπλή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό) προτάθηκε για πρώτη φορά πριν το 2000. Ενα πράγμα είναι να είσαι ηλίθιος. Αλλο πράγμα είναι να μην το ξέρεις κι όλας. Πραξικόπημα...

Vagelis

Και ο Χιτλερ ηταν εκλεγμενος.

ττ

Και για αυτό οι Γερμανοί ποτέ δεν μίλησαν για πραξικόπημα.

@Θανάση

Το ό,τι είσαι βολεμένος με το ΣΥΡΙΖΑ δεν σε καθιστά λογικό άτομο. Έχεις θολώσει από το αραλίκι και έχεις χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα μικρό μου ανόητο ον!

Vagelis

Θα στο πω και απο την αλλη την πλευρα την αριστεροστροφη μιας και απο εκει φενετε οτι τα καταλαβαίνεις. Και ο Σταλιν εκλεχτηκε οπως και ο δεξιος Χιτλερ ομως τι κοινο εχουν οι 2 , το οτι παρολο που εκλεχτηκαν δεν ακουσαν ποτε ουτε τα αλλα κομματα, ουτε τον λαο που τους εδωσε την εξουσια και ενεργήσανε δηθεν για το καλο του και καταφερανεε και κατεστρεψαν και οι 2 τα κρατη τους. Αυτο θελω να δειξω οτι ο Τσιπρας για πρωτη φορα αριστερα πολυ φασιστας αποδεικνύεται. Δεν του ανηκει το ονομα να το δωσει χωρις να ρωτησει οσους δεν τον ψηφισαν αλλιως ειναι πραξικοπημα, δεν μιλαμε για χρηματα η μετρα η νομους.

Q

Εκλεγμενη απο ποιους? Απο το 20% του Ελληνικου λαου? Απο ποτε το 20% εχει δικαιωμα να μιλαει εξ'ονοματος ενος ολοκληρου λαου? Και εδω δεν μιλαμε για απλες δηλωσεις, αλλα για ξεκαθαρο ξεπουλημα. Ουτε κυβερνησεις της ταξεως του 50 και 60% δεν εχουν δικαιωμα να παραχωρουν την ιστορια ενος Εθνους και το εχετε εσεις?

Χμ

Η ψήφος στους ναζί είναι διπλά προδοτική. Και ψηφίζεις γερμανοναζί και δίνεις αβάντα στον Τσίπρα.

Χαμηλα ποσοστα...

Υπάρχει κι ενα 30% που λέει ναι η'δεν ξέρω/δεν απαντω. Οι περισσότεροι απ' αυτους θα ξαναψηφισουν Συριζα...

ΓΙΑ 3% πατε

Μπα και εγω και η οικογενεια μου ειμαστε σε αυτο..Αλλα το διλημα ειναι η χρυση αυγη η Ν.Δ συριζα ποτε..

αρπαγη

οπου πετυχαινετε κκεχαφιεδες νδουλους πασοκοσυριζαιους που τους ψηφισαν ριχτε ξυλο μεχρι να μετανοησουν...και στο δρομο οποιο λαθροπιθηκι βρειτε μπορειτε να το συλλαβετε σαν πολιτες

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ KRNOV

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ 180ΨΗΦΟΥΣ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ? ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ. ΘΕΛΕΙ 1ΜΥΡΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ?

frt

Απόστολε, μου θυμίζεις την Καλλιόπη της Κυρά Τσιμπλούς που έχω εδώ πιο κάτω για γειτόνισσα. Ολη μέρα ξύνεται και το έχει ματώσει.

Χρίστος 2

Ρε παιδί μου τι γρουσούζηδες είναι αυτοί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι πάνε να κάνουν με αισιοδοξία, καταλήγει σε βάρος τους. Γκαντέμηδες σου λέω....

maria

ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ 3% ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ..

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ... ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 95%...

Αποποίηση κληρονομιάς!

Φίλε μου ακριβώς το ίδιο αισθάνομαι. Δε με φόβισε η επίθεση όλων των μεγάλων και μεσαίων δυνάμεων του πλανήτη που συνδράμουν στην επίθεση εναντίων μας, αλλά ... 23% των Ελλήνων(!) υπέρ του να εκχωρηθεί το βαρύτερο όνομα στην παγκόσμια ιστορία; Το στολίδι και το θεμέλιο της δημιουργίας Ελληνικού έθνους και η αρχή της κοινής πορείας ξεπουλιέται και οι απόγονοι αυτών δηλώνουν "ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"; Πολύ μεγάλο βάρος έπεσε σε ανθρώπους με αδύναμες πλάτες και πόδια. Ασπόνδυλους. Κρίμα...

τάκης

Ψηφίζεις? Κάνω γκάλοπ για τις προτιμήσεις των αναλφάβητων.

γγ

Το 30% φαίνεται να είναι οι εφυείς της χώρας. Οπως θα παρατήρησες (λέμε τώρα και καμιά σαχλαμάρα), με τα ιδια ποσοστά εναντιώνονται και οι Σκοπιανοί. Με απλά Ελληνικά: η αποψη σου είναι εκείνη της τηλεόρασης και των καναλιών και της κάθε αντιπολίτευσης. Γιατί το όνομα που συμφωνήθηκε (όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό) ήταν "όνειρο" για τα προηγούμενα 27 χρόνια και τις 6 κυβερνήσεις. Δεν σε ενοχλούσε όμως.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsavousoglou_main

Είπε ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, αλλά... «στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα -όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα- να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης»

1
kotzias

Με αφορμή τη δήλωση του τομεάρχη της ΝΔ ότι «Κοτζιάς και Καμμένος αλληλοεκβιάζονται» - Τον καλεί να ανακαλέσει τις κατηγορίες ή να τις αποδείξει - «Δεν απεμπολώ το δικαίωμά μου να κάνω πολιτικές εκτιμήσεις» του απαντά ο τομεάρχης της ΝΔ

kegeroglou

«Αν το πιστεύετε ακόμα, πώς βάλατε στην κυβέρνηση έναν υφυπουργό του Πινοσέτ;» είπε ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον υπουργό Μεταφορών, υπενθυμίζοντάς του τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Γιώργο Παπανδρέου

11