Το Δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη του ΕΛΓΑ

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για εθνικά κληροδοτήματα

Όλα τα χρέη και τις δανειακές συμβάσεις του ΕΛΓΑ που φτάνουν τα 3,8 δισ. Ευρώ, αναλαμβάνει το Δημόσιο...

Όλα τα χρέη και τις δανειακές συμβάσεις του ΕΛΓΑ που φτάνουν τα 3,8 δισ. Ευρώ, αναλαμβάνει το Δημόσιο. Αυτό τόνισε στη Βουλή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ανακοινώνοντας ότι, σε συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, θα κατατεθεί σχετική τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου κι ο ΛΑΟΣ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, το οποίο συνυπέγραψε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κιλτίδης.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε μια σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων και ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο συμμετέχει κατά 20% στις δαπάνες του ΕΛΓΑ, που υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού επί των εισπραττόμενων ποσοστών των εισφορών των παραγωγών.

Πάντως, ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Κόλλιας έκανε λόγο για διατάξεις που καταλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ. Όπως υποστήριξε, το 20% δεν καλύπτει απολύτως τίποτα και πρόσθεσε πως ο αγρότης, ο μοναδικός χρηματοδότης, καλείται να εξυγιάνει τον Οργανισμό.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Σταύρος Σκοπελίτης δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί - όπως ανέφερε- βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με αυτό που θέλει ο μικρό - μεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος: Πλήρη ασφάλιση και όχι μερική της φυτικής και αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ.

Ο κ. Αστέριος Ροντούλης από τον ΛΑΟΣ ανέφερε ότι υπάρχει μια προϊούσα απαξίωση της γεωργικής ασφάλισης της χώρας, που θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ηρώ Διώτη υποστήριξε ότι νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους κάθε νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης να μείνουν στην παραγωγή μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι επιχειρηματίες, «γιατί περί αυτού πρόκειται».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypourgiko_maiin

«Θερμό επεισόδιο» Καμμένου - Κοτζιά στο υπουργικό - Μόνο δύο από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ συντάσσονται με τη γραμμή του προέδρου του κόμματος - Να δεσμευθούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό ζήτησε ο Τσίπρας - Σύσκεψη στο Μαξίμου στη σκιά της θυελλώδους συνεδρίασης του υπουργικού - ΝΔ: Πρώτη φορά πρωθυπουργός εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν

10
ypourgeio-oikonomias-antogonistikotitas-nautilias

«Η ελληνική κυβέρνηση  ήταν αυτή που ζήτησε την γνώμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση - απάντηση στη ΝΔ

megaro_maximou_arthro

Κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζουν ότι η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη, με αντικείμενο το προσχέδιο του προϋπολογισμού

11
akinci

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ – Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι το καθεστώς στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί  και ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων