Σκοπιανό: To παρασκήνιο της προφορικής συμφωνίας Κοτζιά –Ντιμιτρόφ

SkKotzia

Δεν υπήρξε ποτέ έγγραφο υπογεγραμμένο από τους δύο υπουργούς εξωτερικών - Αυτό δίνει το δικαίωμα τώρα και στις δύο πλευρές να ισχυριστούν ότι θέλουν για να καλύψουν τα νώτα τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, σε ναυάγιο οδηγήθηκαν όπως φάνηκε χθες Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας –ΠΓΔΜ. Στην ουσία ωστόσο όπως αναφέρει και το «omegapress.gr», οι διαπραγματεύσεις είχαν ναυαγήσει τρείς ημέρες νωρίτερα.

Η τελευταία φάση διαδραματίστηκε στην Αθήνα, όπου η αντιπροσωπεία διπλωματών και εμπειρογνωμόνων της ΠΓΔΜ επιδόθηκε σε ένα τριήμερο τακτικισμών που κατέστησε αδύνατη την συμφωνία. 

Πριν όμως από την επισημοποίηση της αποτυχίας, υπήρξε έντονο παρασκήνιο με παράδοξες εκφάνσεις,  πρωτοφανείς μάλιστα για τα διεθνή διπλωματικά δεδομένα. Όταν στις 28 Μαϊου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  και αμέσως μετά από το Βερολίνο, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας, όλοι πίστεψαν ότι οι δύο ηγέτες απλώς θα υπέγραφαν τα συμφωνηθέντα.

Όμως συμφωνία δεν υπήρξε ποτέ. Για την ακρίβεια, αυτό που υπήρξε ήταν μια προφορική συμφωνία  Κοτζιά –Ντιμιτρόφ που φυσικά δεν δεσμεύει ποτέ κανέναν, ούτε μικροπωλητές , πόσο μάλλον κράτη και για τον λόγο αυτό οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να απολογηθούν για τους περίεργους  τακτικισμούς
τους. 

Ούτε κανείς, πλην των εμπλεκομένων γνωρίζει τι ακριβώς περιελάμβανε η συμφωνία, ούτε ανέλαβε κανείς την ευθύνη να ανακοινώσει δημόσια τι περιελάμβανε . Με εξαίρεση τα μισόλογα για το «Ίλιντεν», ουδέποτε η ΠΓΔΜ δέχθηκε αλλαγή συντάγματος για μια ονομασία έναντι όλων. 

Ήταν μια τακτική που προστάτευε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών ενόψει της διαγραφόμενης αποτυχίας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου διατηρούσε από την αρχή επιφυλάξεις , ενώ ο Κοτζιάς μιλούσε συνεχώς για μια συμφωνία που δεν υπήρχε πουθενά.  
Το ιστορικό

Πηγές με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, είπαν στο omegapress.gr, ότι από την Τετάρτη 29 Μαίου, οπότε και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα «επί τεχνικών θεμάτων», η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ έθεσε νέα θέματα στο τραπέζι, έκανε πολύ γκρίζα την θέση των Σκοπίων για το erga omnes και συνολικά έθετε νέα αιτήματα, διαδικαστικά και διαπραγματευτικά,  που η Αθήνα δεν μπορούσε να δεχθεί, προφανώς για να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή στα Σκόπια το κλίμα οξύνονταν.  Ήταν προφανέστατο σε όλους τους διπλωμάτες και όσους είχαν εμπλοκή έμμεση ή άμεση στις διαπραγματεύσεις, ότι οι συνομιλίες παραβίαζαν την προφορική συμφωνία Κοτζιά –Ντιμιτρόφ, αν γνωρίζει κανείς τι ακριβώς είχαν συμφωνήσει. 

 Τα περί τεχνικών εκκρεμοτήτων που θα αντιμετωπίζονταν στην Αθήνα  ήταν τόσο ασαφή, που ουδείς ενημερωμένος διπλωμάτης πίστεψε ότι απηχούν το πραγματικό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. 

Η υποτιθέμενη συμφωνία κλείστηκε σε δύο φάσεις.  Η πρώτη φάση ήταν η συνάντηση Νίμιτς –Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 24 Μαίου στη Νέα Υόρκη  και η δεύτερη στις Βρυξέλλες στις 28 Μαίου.  Το γεγονός όμως ότι δεν υπήρξε ποτέ έγγραφο υπογεγραμμένο από τους δύο υπουργούς εξωτερικών, αλλά προφορική όμως σημειώσαμε συμφωνία, δίνει το δικαίωμα τώρα και στις δύο πλευρές να ισχυριστούν ότι θέλουν για να καλύψουν τα νώτα τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. 

Είναι ωστόσο προφανές ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας θα συνεχιστούν μέχρι την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, Είναι επίσης προφανές ότι όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες αυτές, τόσο μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκούνται και στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Τώρα, ο κ. Τσίπρας, ενόψει των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,  βρίσκεται  αντιμέτωπος με πιέσεις ξένων χωρών που βασίστηκαν στο ιδιαίτερα θετικό κλίμα που δημιουργούσαν συνεχώς τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Κοτζιάς. Πιέσεις θα δεχθεί και ο Ζάεφ , αλλά το ζήτημα είναι ότι η Αθήνα, σε κλίμα αποτυχίας θα πρέπει να αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ –ΠΓΔΜ, ενώ ο απρόβλεπτος Τράμπ ενδέχεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου αν   αποφασίσει να παρέμβει

Τώρα, είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά και στην Αθήνα  και τα Σκόπια υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν  και να αποδοθούν και υπό αυτό το πρίσμα, το πολιτικό σκηνικό θα επιβαρυνθεί.

ΣΧΟΛΙΑ (29)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ.ΓΕΡΑ,ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ.ΓΕΡΑ,ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Είμαστε σανοφάγοι.

Μη πιστεύετε τίποτα απ' αυτά που λέει η κυβέρνηση των συμμοριτών. Στις διαπραγματεύσεις πού έκαναν μέχρι τώρα με τους Σκοπιανούς δεν έθεσαν ποτέ όρους για εθνότητα, γλώσσα, ταυτότητα, αλλαγή συντάγματος κλπ. Όλα αυτά τα δήθεν μόνο για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους. Ότι δήθεν διαπραγματεύονται σκληρά, όπως λένε πάντα, ενώ έχουν ήδη παραχωρήσει τα πάντα χωρίς εμείς να το ξέρουμε. Ο Ζαεφ προχθές στη συνέντευξη τύπου στα Σκόπια το είπε καθαρά ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι όροι. Αποκλείεται να είναι πιο ψεύτης από τον Τσίπρα, γιατί πιο ψεύτης πεθαίνεις. Κοτζιάς και Τσίπρας ήταν έτοιμοι να δώσουν από καιρό το όνομα Μακεδονία εν λευκώ. Γι αυτό και υπάρχει αυτή η ανατροπή στις μέχρι τώρα συμφωνίες με τους Σκοπιανούς, γιατί άλλα τους είχαν υποσχεθεί και τώρα κάτι συνέβη. Το πιθανότερο είναι ότι οι κατσαπλιαδες περίμεναν ανταλλάγματα από Γερμανία και ΝΑΤΟ, κάτι για το χρέος, κάτι για υποστήριξη έναντι της Τουρκίας, ποιός ξέρει. Πάντως έσπασαν τα μούτρα τους ως προς τα αναμενόμενα ανταλλάγματα και είπαν να το γυρίσουν και να το παίξουν πατριώτες. Εγώ δεν πιστεύω τίποτα απ' ότι φαίνεται. Το παρασκήνιο πρέπει να ερευνηθεί.

Η Δημοκρατια στα ταρταρα

Τελικα στα Σκοπια εχουν παραπανω Δημοκρατια απο οτι στην Ελλαδα. Ο Ζαεφ ενημερωνει τους παντες για την εξελιξη της συμφωνιας και δηλωσε οτι τη συμφωνια θα την περασει απο δημοψηφισμα για να ρωτησει τον σκοπιανο λαο. Ο Τσιπρας οχι μονο δεν ενημερωνει ΚΑΝΕΝΑΝ αλλα για αυτο το σοβαροτατο εθνικο θεμα, ουτε κουβεντα για δημοψηφισμα!.. Δεν πειραζει... ο ελληνικος λαος θα βρει τον τροπο να μιλησει και θα τους τοποθετησει εκει που τους πρεπει.....

Ντάξει...μην το"δένουμε"κόμπο κιόλας...

Eγώ ξέρω πως Αριστερό δεν πρέπει ποτέ να...εμπιστευόμαστε! Και τώρα ακόμη που δέχονται να βγαίνουν τέτοιου είδους ..ειδήσεις(?) προς τα έξω κατά βάθος τα σχέδια τους είναι πολύ πολύ σκοτεινά και επαχθή για τον Ελληνισμό...

δυστυχώς

κρίμα, και κάποτε το ΠΘ είχε αναγνώστες που μπορούσαν να αρθρώσουν σωστά πέντε λέξεις, είχαν άποψη και την κατέθεταν κόσμια, ήξεραν και σωστά ελληνικά, υπήρχε σεβασμός στην αντίθετη γνώμη. Τώρα μπαίνω στο σάιτ και είναι σκέτη απογοήτευση με όλο το φασισταριό και κρυπτοφασισταριό που κάνει σχόλια.

Νιμιτς απο Νιμετζ...

Προς δυστυχως... Βαλε λιγο χιουμορ στο ζωη σου... Α μη ξεχασω επισης βγαλε κ τις ταμπελες...

ΚΡΙΤΗΣ

Και ποιος εισαι εσυ που θα κρινεις τους παντες και θα τους αποκαλεις ολους φασιστες? Στο ΠΘ καταθετουν τις αποψεις τους ολοι οι Ελληνες. Αμα δε σ' αρεσει....να πας αλλου.....

Νιμιτς απο Νιμετζ...

Απο αριστερα προς δεξια... "Πατσα τώρα? Σουβλακια?...", "Καλα ε? Ειμαι πρωθυπουργαρα! και Χαρας!", "Παιδες, κατουριεμαι!!! Τοϊλέτ???"

ΑΙΑΝΤΑΣ

τρικυμία στο κρανίο... πρόσεχε μην σου φύγουν μόνο τα κάτουρα...

Νιμιτς απο Νιμετζ...

Αιαντα... Εισαι Αιαντας... Αλλα δε νομιζω να καταλαβες το νοημα του σχολιου παραπανω...

ενταξει το καταλάβαμε ..

.. κανείς δε θέλει να βρεθεί λύση, για όλους είναι ασφαλέστερη οδός η " μη λύση " - και για την ελληνική κυβέρνηση και για τους άλλους. Αυτά μπορούν να τα λύσουν μόνο ισχυρές κυβερνήσεις, όχι ο φρέσκος ζαεφ και ο ( μάλλον ) τελειωμένος τσίπρας. Ο κεμάλ με το βενιζέλο πριν 100 χρόνια συμφωνήσαν σε απίστευτα πράματα που πολλοί δεν επιθυμούσαν στο εσωτερικό ελλάδας και τουρκίας. Μιλάμε για μετακινήσεις εκατομμυριων ανθρώπων και ρυθμιση σχεσων δυο χωρών που επικαλούμαστε μεχρι σήμερα. Αυτά κοτζιά και διμιτρώφ είναι καραγκιοζιλίκια, να παραιτηθείτε και οι δύο και να μη ξανα-ακουστουν τα ονόματα σας !

δεν το καταλάβαμε, πάμε άλλη μια..

για να καταλάβω εσύ θες λύση με σύνθετη ονομασία και στενοχωρήθηκες με την εξέλιξη ή δεν θες σύνθετη ονομασία καθόλου. Μια τρικυμία εν κρανίω διακρίνω φίλε ή ένα διχασμό όπως η θέση της ΝΔ...διαλέγεις και παίρνεις.

σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμα

Αν καταλήξουν οι δυο πλευρές σε κάποια λύση στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, εννοείται οτι θα υπάρχει η λέξη " μακεδονία " και εννοείται οτι το όνομα θα προορίζεται για όλες τις χρήσεις. Αν δεν ισχύει το πρώτο δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευονται οι σκοπιανοί, αν δεν ισχύει το δευτερο δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευόμαστε εμείς. Είναι πολύ απλά τα πράματα και δεν έχει σημασία τι επιθυμεί ο καθενας ή τι αρέσει/δεν αρέσει. Φυσικά θα έλεγε κανείς και τι έγινε που δεν κατέληξαν καπου, δεν άλλαξε κατι, αλλά ο ασταθμητος και ανεξέλεγκτος παράγοντας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι το ραμολί ο τραμπ. Ελπίζω πριν ή κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ μη γίνει κάτι απροσδόκητο που φέρει την ελλάδα σε δυσχερή θέση ..

@παράδειγμα προς αποφυγήν..

Καλά μην θεωρείς και ιδανικό(!) παράδειγμα την συμφωνία-παράδωση(!) του Ελ.Βενιζέλου στον ..Κεμάλ! 'Εδωσε την Θράκη, κρατώντας και τους Τούρκους της(!) μαζί με όλα τα μικρασιατικά παράλια,βλέπε Ιμβρος/Τένεδος...για κρατήσει την Κρήτη στο ..Ελλαδιστάν! Να τα λέμε όλα....

κάνεις λάθος

1. τους μουσουλμάνους της θράκης τους κρατήσαμε ωστε να κρατησουν οι τούρκοι τους ρωμιούς της κων/πολης που η παρουσία τους θεωρήθηκε απαραιτητη ως στηριγμα και του πατριαρχείου - αξίζει να σημειωθεί οτι στο νομό έβρου, στα σύνορα με την τουρκία δεν έμειναν μουσουλμάνοι για ευνόητους λόγους 2. εκτός από τους τούρκους - μουσουλμάνους της κρητης που έφυγαν για τουρκία, η συνθηκη της λωζάνης δεν αφορούσε το καθεστός της κρήτης που είχε ενωθεί με την ελλάδα μετά τους βαλκανικους 10 χρόνια νωρίτερα και ουσιαστικά πριν άλλα 10 χρόνια είχε αποκοπεί / αυτονομηθεί από την οθωμανική αυτοκρατορία 3. ποια μικρασιατικά παράλια, αυτά είχαν ήδη χαθεί 4. με δεδομένο τη στρατιωτική ήττα, ήταν αξιοπρεπέστατη συμφωνία η συνθήκη της λωζάνης, απαραίτητη και σχετικά δίκαιη για όλες τις πλευρές.

Άγγελος

Κάτι ήξερε ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν χρησιμοποίησε, τόσο τον Κοτζιά στο ΥΠΕΞ, όσο και τον Βαρουφάκη στο οικονομικών. Η ανεπάρκειά τους απεδείχθη, αλλά με τεράστιο κόστος για την χώρα.

ΑΙΑΝΤΑΣ

για την ανεπάρκεια του Γιωργάκη δεν λες κάτι...

Άγγελος

Η δήλωση του χαζοχαρούμενου πρωθυπουργίσκου μας, ότι, "πέτυχε εκει που απέτυχαν οι άλλοι", δείχνει την επάρκεια του Γιώργου. Σε ότι αντιστάθηκε και δεν υπέκυψε ο Γιώργος, οι προσκυνημένοι Τσίπρας και Καμμένος τα έδωσαν χωρίς ίχνος αντίστασης.

Κρίτων

Το κρατικο μόρφωμα που ονομάζεται προσωρινώς ΠΓΚΜ ασφαλώς δεν πρέπει να έχει στο μέλλον ονομασία περιλαμβάνουσα το Μακεδονία και οποιοδήποτε παράγωγο. Θεμελιώδες εθνικό συμφέρον επιβάλλει το σκοπιανό κρατίδιο να μην ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε και εαν επιλέξει ονομασία που θα περιέχει ο,τιδήποτε ενθυμίζει Μακεδονία. Στρατηγικός εθνικός στόχος η εξάλειψη αυτού του τεχνητού κράτους και ο διαμοιρασμός των εδαφών του σε Ελλάδα και Σερβία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

TXIn2w5ryRghVpf7rfRl

Δεν θα δεχθούν να είναι υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων είπε σε συνέντευξη τύπου ο Μουσταφά Ακιντζί και τόνισε πως τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων αλλά όχι με λογική μειοψηφίας και πλειοψηφίας

fofi02

«Παίζοντας το τελευταίο του χαρτί, ο Αλέξης Τσίπρας τα δίνει όλα. Και το παίζει με την κυνικότητα του χαρτοπαίχτη. Όχι του υπεύθυνου πρωθυπουργού μιας χώρας» τόνισε η επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

31
4556085

H υπεύθυνη ψήφος της αντιπολίτευσης ήταν το καθοριστικό πολιτικό γεγονός το 2015 για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα ότι αποφάσισε με καθαρό μυαλό μετά το δημοψήφισμα

15
diesel

Προβλέπει κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών και διέυρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές - Για τα ταξί η Ν.Δ. δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων

35