Τσίπρας-Ζάεφ αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν τις τελευταίες διαφορές στο Σκοπιανό

zaef_arthroo

Ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του δυτικού παράγοντα - Τα 3+1 ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι

Μετά το χθεσινό τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά άφησαν την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, με τη συμφωνία να βρίσκεται κοντά αν όχι προ των πυλών.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών - τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η αισιοδοξία που εκφράστηκε αμέσως μετά και από την πλευρά της Κομισιόν για εξεύρεση λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων, ενέτεινε την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι πολύ κοντά στη λύση του. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έβαλε φρένο με ανακοίνωσή του, σπεύδοντας έτσι να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Και αυτό επειδή δεν θέλει να βρεθεί έκθετο.

Η πραγματικότητα είναι ότι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δεν τα βρήκαν στο όνομα. Αν τα είχαν βρει θα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία. Απλώς, έχει καταστεί σαφές που ακριβώς διαφωνούν και γι’ αυτό η διαφωνία παραπέμπεται στους πρωθυπουργούς, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη να την γεφυρώσουν. Για την ακρίβεια ο Ντιμιτρόφ τις προηγούμενες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασε τις αντοχές της Αθήνας, εμμένοντας πεισματικά στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που έχει καεί, αρνούμενος να δώσει erga omnes για οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό όνομα από τα τέσσερα που βρίσκονται στη λίστα του Μάθιου Νίμιτς.

Η στάση του αυτή προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση. Τα «ήξεις αφήξεις» του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έγιναν γνωστά και στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι αν και είχε κάθε διάθεση να κλείσει τη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη Πέμπτη ακόμα, αυτό κατέστη αδύνατο εξαιτίας της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς.

Την διαπραγμάτευση κράτησε ζωντανή η παρέμβαση του δυτικού παράγοντα, ο οποίος και στράφηκε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Αυτός ήταν που άφησε να εννοηθεί, εάν δεν δεσμεύτηκε, να παρακάμψει με κάποιο τρόπο τον υπουργό του. Ουσιαστικά εκεί βρισκόμαστε τώρα. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει αν θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του ο Ζόραν Ζάεφ.

Είναι εμφανές, όμως, ότι εκτός από την Αθήνα αναμένει και το Βερολίνο, στο οποίο άλλωστε θα βρίσκεται και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του. Ενόψει της συνάντησης τους, ο Χάικο Μάας παρενέβη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης». Κάλεσε, μάλιστα, τις δύο πλευρές να λύσουν τα τελευταία θέματα. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Συνεχίζεται πάντως η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών. Αυτοί είναι που θα τελειοποιήσουν τα κείμενα που θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν ή όχι σε συμφωνία. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τρία ονόματα, το Gorna, το Severna και το Nova Makedonija. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έριξε στο τραπέζι την ονομασία «Μακεδονία του Κρούσεβο» (Krusevo Makedonija), την οποία φαίνεται πως απορρίπτει μέχρι στιγμής η Ελλάδα. Αντιθέτως, έχει ήδη ανάψει «πράσινο» φως για τη «μακεδονική», στη σλαβική εκδοχή «makedonski». 

Την ίδια ώρα, νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας και Σκοπίων. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, οι διοργανωτές των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία προετοιμάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 6η Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ (128)

Αγαπητοί

Αγαπητοί, από όλο το φάσμα των κομμάτων, σήμερα 29 Μαΐου η ελληνική υπόσταση βάλλεται συθέμελα, σε όλο της το ειναι, αυτή είναι η αλήθεια, και έχουν βγει και οι Σειρήνες να κάνουν τη δουλειά τους.

ΑΠΟΡΙΑ

Καλά, οι βλαμμένοι που σχολιάζουν περί προδοσιών, Γουδιων και δημοψηφισμάτων έχουν το γνώθι σαυτόν;Ποιοι νομίζουν ότι είναι;Οι. ..πλανητάρχες;Έλεος πια!

Οχι

Αυτοί που τους λέει το Σύνταγμα ότι σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωμένοι βάσει Δημοκρατίας να επαναστατήσουν, γιατί το Σύνταγμα λέει ότι αυτος είναι ο ορισμός της Έσχατης Προδοσίας. Καλά ξυπνητουρια αν δεν το ήξερες.

Γιώργος

Μην έχεις αυταπάτες, για εσάς δεν θα υπάρξει έλεος.

Κωνσταντίνος

Dimo .....ψηφισμα

οι πραγματικοί ένοχοι

Και πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τη Μακεδονία την ξεπούλησαν οριστικά οι επάρατοι, ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσαν. Και συγκεκριμένα οι προδότες της Μακεδονίας, Κ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής. Αυτοί ήταν που πρωτοδέχτηκαν τον όρο Μακεδονία να υπάρχει στην ονομασία των Σκοπίων(Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Δεν το πάλεψαν τότε να μην υπάρχει καθόλου στην ονομασία η λέξη Μακεδονία. Και όχι μόνο αυτό άλλά αφησαν αδιαμαρτύρητα 140 χώρες να αναγνωρίζουν συνεχώς το όνομα Μακεδονία (Macedonia)!! Αυτοί ήταν οι προδότες της Μακεδονίας μας που άφησαν το όνομα Μακεδονία και να καθιερωθεί το όνομα αυτό σε όλον σχεδόν τον πλανήτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όχι μόνο αυτό αλλά κατέστρεψαν με τις πολιτικές τους οικονομικά τη χώρα, διαίρεσαν το λαό αυτά τα δυο κόμματα(δολοφονίες πολιτικών από το παρακράτος της Δεξιάς , σκάνδαλα, κομματοκρατία μεγάλων συμφερόντων, τακτοποίηση σε υψηλά οικονομικά πόστα μόνο των ημετέρων τους, φακελοποίση των πολιτών για δεκαετίες από τη ΝΔ, διασυνδέσεις με τη Δικαιοσύνη, οδήγησαν τη χώρα στα επαχθέστατα μνημόνιά τους και τη γελοιοποίησαν διεθνώς, έλεγχος του 98% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης(Εξαπάτησης) από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ. Και αυτή την καθημαγμένη και χιλιοπροδομένη χώρα παρέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Και προασπαθεί μέρα νύχτα να συμμαζεψει τα ασυμμάζευτά τους. Και όχι μόνο τον πολεμούν από πάνω, τον αποκαλούν προδότη(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) προσπαθώντας να φορτώσουν σε αυτόν τις τεράστιες αμαρτίες τους που συσσωρεύτηκαν στο λαό μας από δεκαετίες τώρα. Ου που να μου χαθούνε οι επάρατοι, οι αδιόρθωτοι και οι αμετανόητοι . Ου που να μου χαθούν οι καταστροφείς της χώρας μας. Ου που να χαθούν που έχουν το ανεκδιήγητο θράσος τους να βγάζουν και γλώσσα από πάνω και να κατηγορούν τον μεγάλο ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα, που με όλες του τις δυνάμεις προσπαθεί να καθαρίσει τη βρωμιά και δυσωδία στη χώρα μας που άφησαν πίσω τους αυτοί οι δυο επάρατοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ου που να μου χαθούνε που ξαναθέλουν εξουσία και κουτάλα οι ολετήρες της χώρας μας. Ο λαός τους περιμένει με την ψήφο του.

Αυτοί

Αυτοί δεν το υπέγραψαν, εσύ θα το υπογράψεις εσύ είσαι προδότης.

Ηθικό Πλεονέκτημα

Ο άνθρωπος που νόμιζε ότι το Σκοπιανό δέν είχε λυθεί επειδή οι άλλοι δέν εκαναν καλά τη δουλειά τους. Πιάσε το τηγάνι τώρα Αλέξη και χόρεψε κανα μακεδονίτικο για να καταλάβεις ότι το θέμα Μακεδονία δέν σηκώνει συριζιές Ανοίγει ασκός του Αιόλου με μή προβλέψιμες συνέπειες για τα ελληνικά εδάφη

Μαρία

Ή άλλοι καίγονται να μπουν στο NATO και εμείς θα χάσουμε στην διαπραγμάτευση! !!!!!!!!!! Εξωτερική διπλωματία για ....σεμινάριο!!!!!!

CAPTAIN

Κε ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ,Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΑΛΒΑΝΟΥΣ,ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΘΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΣΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!!!

Pan

Απιστευτη χωρα...Ουτε την ιστορια τους δεν ειναι ικανοι να προστατεψουν οι Ελληνες

Ας μην αγνοήσουν τον Ελληνικό λαό

Ένα κόμμα δίχως οπαδούς και μέλη (ποτάμι) θα αποφασίσει να ξεπουλήσει το Όνομα και την Ιστορία της Μακεδονίας, για να κρατήσει τον Αλ6 στην καρέκλα. Τι ζούμε....

Μετά τις ..."γεφυρώσεις"...!

Mόνο που μετά τις "γεφυρώσεις" ο aένας θα επιστρέψει ως "ΗΡΩΑΣ"(!) ....και ο άλλος ως ΠΡΟΔΟΤΗΣ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

maximou-vrady

«Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στην Πειραιώς 

1
potami0

Ψήφος κατά συνείδηση - Δεν αποχωρεί κανείς από την κοινοβουλευτική ομάδα  - «Οχι» από Αμυρά και Ψαριανό - Αύριο θα αποφασίσει ο Λυκούδης που απουσίαζε - Δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας - Καταγγέλθηκε ως πολιτικά ανήθικη η στάση του Σπύρου Δανέλλη

68
4685275

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η εικόνα που αντίκρισε δεν είναι αντάξια ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ελλάδα του 2019 - Ευχαρίστησε το προσωπικό του νοσοκομείου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους

21