«Πυρετός» για το Σκοπιανό: Θα συνεχιστούν την Παρασκευή οι συνομιλίες Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

«Πυρετός» για το Σκοπιανό: Θα συνεχιστούν την Παρασκευή οι συνομιλίες Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη - Πιέζουν οι ΗΠΑ για λύση - «NovaMakedonija» και «GornaMakedonija» θέλει η Αθήνα, «Μακεδονία του Ίλιντεν» τα Σκόπια - Πληροφορίες ότι έχει πέσει και νέα πρόταση στο τραπέζι - «Φτιάχνει κλίμα» ο Ζάεφ, μιλώντας για ιστορική ευκαιρία 

kotzias_dimitrov_arthro
Ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου επτά ώρες και με μια διακοπή για γεύμα, η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη, υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Αμέσως μετά, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έφυγαν από τα γραφεία του ΟΗΕ, χωρίς να κάνουν δηλώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τηλεφωνικά τους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο, Παρασκευή, από τις 09:30 το πρωί.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξανάπιασαν σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ, παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδριάζουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά - Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου, επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αναμένοντας την εξέλιξη των σημερινών συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μία ημέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί -τελικά, θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, όπως γράψαμε παραπάνω.

Κλείσιμο


Η διήμερη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού, ώστε η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και παραλλήλως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της γειτονικής χώρας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «στίγμα» των σημερινών συνομιλιών έδωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας: «Εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος». «Σύνθεση προτάσεων», όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί, έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών. 

Η σημερινή διαδικασία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται υπό την πίεση των Αμερικανών -«ενδιαφέρον» το χαρακτήρισε ο Νίκος Κοτζιάς- που επιθυμούν λύση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων το συντομότερο δυνατό. Ενδεικτική, ως προς αυτό, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, με τον Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή, με την Ουάσινγκτον να «υπενθυμίζει» στην Αθήνα ότι εξαντλούνται τα περιθώρια χρόνου για λύση.







Τα ονόματα


Έτσι, καθώς η γενική συμφωνία φαίνεται πως έχει επιτευχθεί, το βάρος πέφτει στο ονοματολογικό, που παραμένει «αγκάθι». Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ τα Σκόπια επιμένουν για το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Πλέον, στο τραπέζι της τριμερούς «πέφτουν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς:

1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardarska. Ετσι, πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει και νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ζάεφ: Είμαστε κοντά στη λύση

«Είμαστε κοντά στη λύση» δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ' αυτού: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις -σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης