Κοτζιάς για Σκοπιανό: Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού

kotzias-new-sim

«Εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Τη θέληση να βρει λύση στο Σκοπιανό διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

«Εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση» δηλωσε ο κ. Κοτζιάς προσθέτοντας με νόημα ότι «λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού».

«Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Ερωτηθείς αν περιμένει μια νέα συνθετική πρόταση από τον κ. Νίμιτς βάσει όλων όσα έχουν καταθέσει Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε «όχι , εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος» προσθέτοντας «περιμένουμε τη σοφία του στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης».

Οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά έχουν ως εξής:

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Τον ευχαρίστησα για όλες τις δράσεις που κάνει για την προώθηση παγκοσμίως της ειρήνης και της ισότητας. Συζητήσαμε για τη μέλλουσα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και πώς πρέπει να προετοιμαστεί και με ρώτησε πού βρίσκεται κατά τη γνώμη μου η διαπραγμάτευση γύρω από το ονοματολογικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σκοπεύει για το Κυπριακό; Θα διορίσει σύντομα ειδικό Σύμβουλο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχει προτείνει και δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτός από την Τουρκία. Μένει να επιβεβαιωθεί. Εγώ του είπα ότι δεν τη γνωρίζω τη Σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές και στην κρίση του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε μάλλον μετά τις τουρκικές εκλογές.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με άλλες. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σκοπιανή πλευρά ισχυρίζεται, κ. Υπουργέ, ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχει παρά να το δείξει αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αισιόδοξος είστε για αύριο, κ. Υπουργέ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε αύριο τη διαδικασία, γιατί θα είναι δύο ημέρες;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα το δούμε αν θα είναι δυο ημέρες. Αύριο θα συνεχίσουμε – τη διαπραγμάτευση την έχουμε χωρίσει σε δύο [μέρη]. Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά, για τα υπόλοιπα που υπάρχουν, όσον αφορά τη γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει και έχουμε προτείνει, στην οποία έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ. Άρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπό τον Νίμιτς; Δεν θα είναι εκ του σύνεγγυς;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπό τον Νίμιτς είναι μόνο των Υπουργών Εξωτερικών. Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια και επιστρέφετε από την Ουάσιγκτων, μετά από τις συναντήσεις σας, συνοπτικά τι θα λέγατε για την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στα ελληνικά ζητήματα σε αυτή τη φάση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι η Ελλάδα, τα τριάμισι αυτά χρόνια που μπορώ να γνωρίζω καλά, έχει αναβαθμιστεί. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας διεθνής πια παίκτης που παίρνει πρωτοβουλίες στην περιοχή, σφραγίζει την περιοχή και, κατά συνέπεια, η σημασία της για όλους τους ισχυρούς αυτού του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κοτζιά, θα περιμένουμε αύριο να καταθέσει μια συνθετική πρόταση όλων αυτών, τα οποία έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές, ο κύριος Νίμιτς;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν περιμένουμε κάτι από τον κ. Νίμιτς;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Περιμένουμε τη σοφία του στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Κοίτα να δεις βρε παιδί μου

πόσο εύκολο ήταν και είναι η λύση του Σκοπιανού κατά τον ΥΠΕΞ:Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού!Καλά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1992 έως τώρα τόσο δύσκολο ήταν να το σκεφτούν και να το λύσουν?Επρεπε να έρθει ο νυν ΥΠΕΞ για να τους βάλει τα γυαλιά ???Τόσα χρόνια είχαμε τη λύση(συμβιβασμό)στο τσεπάκι και δεν τη δίναμε??Ε,τι να πω πια...καλά που ήρθε ο νυν ΥΠΕΞ , μαθηματικό μυαλό εξαιρετικό και δίνει απευθείας τη λύση!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - ΜΑΡΦΙΝ

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ-ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-----------ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ------- ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ----------- ΠΡΟΔΟΤΗ--------------------------- ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ --ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ -----ΤΙΜΩΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ------------------------------ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ----------ΚΑΙ ΜΙΛΑΓΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ --ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ -----ΤΙΜΩΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ------------------------------

Νομίζω πως

Έτσι κ. Κοτζιά θα μίλαγε ένας σκοπιανός στους δικούς τους λέγοντας την αλήθεια σχετικά με τις πλάνες δεκαετιών ώστε να βρούν ένα όνομα να κάνουν δουλειά μήπως και αποφύγουν την διάλυση. Και εσύ ώς σκοπιανός φέρεσαι μόνο που τα λές σε εμάς . Είσαι λοιπόν υπάλληλος της σκοπιανής κυβέρνησης και το δίκαιο είναι να δικαστείς ώς προδότης της Πατρίδας

zz

((Κοτζιάς: Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού )). ============ Αύριο θα σου ζητήσουν να στηθείς στα τέσσερα και αυτός συμβιβασμός είναι . Που ξέρεις μπορεί και να σου αρέσει .

ΔΕΝ

θέλουμε λύση με την Μακεδονία στο όνομα.Ποιος σας εξουσιοδότησε να την βρείτε εσείς την λύση? Δεν θέλουμε ΣΩΤΗΡΕΣ(και λύτες) με το ζόρι όπως η χουντα το 67.

Νίκος Χ.Ν

"Κατά το δοκούν"..... οι Μακεδονικοί πόλεμοι ήταν κατά το δοκούν κύριε Κοτζιά; Έχετε λάθος κύριε Κοτζιά. Και ευτυχώς θα έρθετε αντιμέτωπος με τις ευθύνες σας κυρίως για αυτή την αντίληψη.

Απορία

Εμείς γιατί να συμβιβαστούμε ;

Δεν ξέρεις ότι

....ο συμβιβασμός είναι η σύγχρονη...υψηλή ....GOOD DIPLOMACY!!!???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tasia_AR

Ο Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε «στη Μυτιλήνη, τη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά», η... γλωσσομάθεια του Παύλου Πολάκη με το «κόπι-πάστε», η Τασία με τους μετανάστες που «λιάζονται στην Ομόνοια», η Θεανώ Φωτίου με τα γεμιστά και οι άλλες άτακες που έμειναν - από την ανάποδη - στην ιστορία

1
fatih_ar

Ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μείνουν στη ρητορική του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ή αν θα προχωρήσουν σε απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας - «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε την Τετάρτη ευρωπαίος αξιωματούχος

alexis_tsipras

Στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, Ελλάδα και Κύπρος θα θεσουν θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

4827364

Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε πλούσιο παρασκήνιο από το διάστημα που η Ελλάδα οδηγήθηκε στα μνημόνια - «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη μεσαία τάξη και επιβάρυνε την οικονομία», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

2