Το Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις Ζάεφ για το «erga omnes, αλλά τα γυρίζει για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

tsipraszaef0

Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης γίνεται αναφορά σε ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, προϋποθέσεις που δεν καλύπτονται από την «Μακεδονία του Ίλιντεν»

«Κάηκε» η πρόταση «Ilidenska Republika Makedonija, μια ονομασία που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και σε στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε το βράδυ του Σαββάτου, και επισήμως, την πρόταση της γειτονικής χώρας, ενώ καλωσορίζει την αποδοχή των Σκοπίων για erga omnes, δηλαδή «για όλες τις χρήσεις έναντι όλων».

Η ελληνική πλευρά, που ποτε δεν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι θέλει αυτή τη λύση, άρχισε απο χθες να εκδηλώνει «βουβά» τις επιφυλάξεις της για τη συγκεκριμένη διατύπωση και στελέχη να επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει μια γενικότερη επιφυλακτικότητα και πως έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως αυτή τη στιγμή δεν εχει ακόμη καταλήξει σε κάτι.Οι αντιδράσεις των τελευταίων ωρών ανάγκασαν ακόμα και τον πρωθυπουργό να στείλει, εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα το πρωι του Σαββάτου οτι η πρόταση «κάηκε» διευκρινίζοντας οτι η λύση θα περιέχει χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό. «Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε.

Η απάντηση Μαξίμου στον Ζαεφ για το Ιλιντεν και το erga omnes

Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, νωρίτερα, είχε αναφέρει την προοπτική του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Ωστόσο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρέπει να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κάτι που δεν καλύπτεται από την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» απορρίπτοντας έτσι τη σχετική πρόταση. Το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει, παράλληλα, πως «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων».

«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς», προσθέτει η ανακοίνωση του Μαξίμου και ολοκληρώνει αναφέρονας πως «τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Στο πρωτο άκουσμα της είδησης τα τηλέφωνα άναψαν για να επιβεβαιώσουν τα δημοσιεύματα από επίσημα χείλη. Ωστόσο, μέχρι χθες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διέψευδαν την πρόταση, ουτε τα δημοσιεύματα οτι η ελληνική πλευρά το βλέπει θετικά, διευκρινίζοντας μόνο ότι αποτελεί επιθυμία των Σκοπίων.

Μια ημέρα αργότερα -και μετά τα «4» όχι της αντιπολίτευσης - στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζουν μια επιφυλακτική στάση στο άκουσμα της ονομασίας «Ilidenska Republika Makedonija», επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική πλευρά εχει θέσει απο την αρχή προϋποθέσεις για συμφωνία που είναι το erga omnes, η συνταγματική αναθεώρηση και μετέπειτα το όνομα. Εξάλλου, η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν εδω και ημέρες οτι επιμένουν στο erga omnes και στη Συνταγματική αναθεώρηση.

Παντως, στο Μαξίμου λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το ονοματολογικό στη Βόρεια Ελλάδα, καθότι ίσως η συγκεκριμένη περιφέρεια της χώρας αποτελέσει την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

«Ναι» από τον Ζάεφ στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε την πρόταση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Με ανάρτησή του στο Τwitter, δηλώνει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αναφορικά με τις λεπτομέρειες της προσφατης συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό.


Βουλγαρία: Δεν έχουμε πρόβλημα με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» για την ΠΓΔΜ

Θετική στην προοπτική της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» εμφανίστηκε η ηγεσία της Βουλγαρίας. Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Σράζιμιρ Καρακατσάνοφ, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με τη συγκεκριμένη επιλογή του ονόματος.

«Δεν μας νοιάζει. Την 1η Αυγούστου του 2017 υπογράψαμε μια συμφωνία που μας δεσμεύει σε κοινό εορτασμό. Το Ίλιντεν είναι η μέρα της μεγαλύτερης εξέγερσης. Νομίζω ότι δεν έχουμε θέμα με το όνομα. Για μας, όταν μιλάμε για αμοιβαίες σχέσεις, είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος -δηλαδή το να κλέβουμε την ιστορία και να αλλάζουμε τα ιστορικά γεγονότα», τόνισε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του ονόματος είναι μια διαφωνία που θα έπρεπε να διευθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων: «Προσπαθούμε απλά να βοηθήσουμε τη διαδικασία σε μια προσπάθεια να λύσουμε εκκρεμότητες στα Βαλκάνια. Εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για το ‘Ιλιντεν’, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό» πρόσθεσε ο Καρακατσάνοφ.

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Batman

Όλες οι χώρες Μακεδονία τη λένε αυτή τη χώρα. Εθελοτυφλουμε. Πάτε και ψηφίζετε σφυριζα και μετά παραπονιέστε για την εξωτερική πολιτική. Στέκετε στα μυαλά σας ; Γίνατε κουμουνια για έναν ΕΝΦΙΑ και τώρα το παίζετε πατριώτες;

ΙΩΝ

ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ILLIDEN ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ' ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ', ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΘΕ , ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2017 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ NOVA MAKEDONIJA. ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ " ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ"., ΔΛΔ, ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΘΕΊ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΑ Τ΄ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.

Norr Tsakis

Δημοκρατία του Ιλιντεν Μακεδονίας. Που σημαίνει σε λίγο, ΣΚΕΤΗ Μακεδονία για όλο τον κόσμο, και...Ιλιντεν για εμάς ΜΟΝΟ! Κουτοπονηριες, αν είναι έτσι χίλιες φορές το Βαρνταρσκα που είναι καθαρά γεωγραφικό. Θα είναι για όλους...Βαρδαρομακεδονες! Οι Ελληνες Μακεδόνες, οι Σλάβοι, Βαρδαρομακεδονες. Δεν ειναι το τέλειο αλλά από το άλλο είναι σαφώς καλύτερο....

chris

Δημοκρατία του Ίλιντεν, απλά πράγματα.!!!

Τι ''τα γυρίζει'';Αφού ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι έχει συμφωνήσει ο Τσίπρας για το ''Ίλιντεν Μακεδονία''.

Ο Ζάεφ στην εσωτερική ενημέρωση που έκανε στη χώρα του,είπε ότι η πρόταση λύσης που συμφώνησαν με τον Τσίπρα είναι η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας.

Dimitris

1. Vardarska 2. Skopia 3. Fake Macedonia 4. Vardar Macedonia 5. New Macedonia (στην χειρότερη περίπτωση) Όχι Upper ή North. Οι άνθρωποι είναι Σλαβαλβανοβούλγαροι, είναι νέο κράτος και δεν πρέπει να συνδεθεί το όνομα τους με τη δική μας Μακεδονία. Όχι οτι θα το ήθελα αλλά εδώ που φτάσαμε θα προτιμούσα το όνομα Vardar Macedonia με όνομα έθνους Vardar Macedonian Slavs και γλώσσας Vardar Macedonian Slavic

Ολες οι λύσεις με το Macedonia είναι κακές.

Αμέσως μετά θα συνεχίσουν τα πάνω από αιώνα σχέδια τους να πάρουν τα δικά μας εδάφη και να κάνουν πρωτεύουσά τους την Θεσσαλονίκη. Και δεν βλέπεις το πονηρό σχέδιο του Τσίπρα, οτι τάχα κάνει αντίσταση στο "Μακεδονία του Ιλιντεν" ώστε να πανηγυρίζουμε μαζί του , ανακουφισμένοι οτι αποφύγαμε τα χειρότερα , για την "Nova Macedonia" , που βεβαίως οι ξένοι θα εξακολουθούν να αποκαλούν σκέτο "Macedonia".

Ο Τσίπρας

Ο τύπος μόνος του αποφάσισε για σύνθετη ονομασία και διαπραγματεύεται τωρα για το ιλιντεν; Παει καλά; Ας του εξηγήσει κάποιος ότι οι πολιτικοί εκτελούν εντολές του λαού και όχι οτι γουστάρουν. Έχει πάρει φόρα από τις πολλές διαπραγματεύσεις και εντολές που παίρνει από Γερμανία και έχει χάσει τη μπάλα.

Jerry

Προφανώς οι συριζαιοι ειναι ανθελληνες, θα ήθελα ομως να ακούσω απο την ΝΔ τις θέσεις της διότι για 30 χρονια καθόταν στα χέρια της και άφησε την υπόθεση να ξεφύγει (την ίδια ευθύνη εχει και το ΠΑΣΟΚ). Δεν γίνονται τέτοιες διαπραγματεύσεις 'με καλές προθέσεις' πια διότι τα Σκόπια ήδη κατόρθωσε το σκοπό της και εχει αναγνωριστεί απο σχεδόν όλους ως Μακεδονία. Ο μόνος τρόπος ειναι να δείξεις την δυσαρέσκεια σου προς την στρατηγική τους, και να την ονομάσεις επιθετική ως προς τα συμφέροντα της χώρας σου. Αυτό συνεπάγεται κλείσιμο των συνόρων και αποκοπή απο τα ελληνικά λιμάνια έως ότου βρεθεί λύση που δεν προσβάλλουν την ελληνικη ακεραιότητα.

Nik

Μάλλον δεν έχεις πλήρη ενημέρωση. Αυτό που προτείνεις έγινε από ελληνική κυβέρνηση αλλά δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα.

Ο Κανόνας

Είχε αποτέλεσμα αλλαγή σημαίας και άλλα.Εμπάργκο αμέσως μετά τις εκλογές όπως όλες οι άλλες σοβαρές χώρες κάνουν όταν είναι πιο ισχυρές απο τον απέναντι διαπραγματευτή.

Norr Tsakis

Κάπου τα μπερδεύεις κουμπάρε...Πότε ήταν...30 χρόνια κυβέρνηση η ΝΔ και δεν το πήραμε χαμπάρι;;;; Ένα το διάλειμμα με τον Μητσοτάκη με 1 βουλευτή πλειοψηφία (και τους Πασοκτζηδες νυν Συριζαιους να ωρυονται περί προδοσίας για την συνθέτη ονομασία τότε), και μια με τον Καραμανλή που έστειλε αδιάβαστους τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟ, λέγοντας ΟΧΙ στο σύνθετο όνομα και στον αλυτρωτισμο τους ενώ είχαν σίγουρη την α λα Τσίπρα κωλοτουμπα του. Βλέπεις ΝΔ αλλά φοράς μαύρα γυαλιά για το ΠΑΣΟΚ νυν Σύριζα που κυριάρχησε σε όλη σχεδόν την μεταπολιτευτικη ζωή! Για τα γελάδια που λέει κι ο λαός..

Ελένη

Ίσως πρώτη φορά στη ζωή του, ο Τσίπρας, άκουγε τη λέξη "Ίλιντεν" ! -Τι ίσως; Σίγουρο είναι!

Ρε ο Τσίπρας δε ξέρει να μιλάει καλά-καλά αγγλικά!

Το Ίλιντεν θα ήξερε! Πλάκα μας κάνεις ή παίζεις με τον πόνο μας;

Ανεστης

Ας την ονομασουμε λιγο πιο περιφραστικα για να καταλαβαινουμε ολοι το πραγμστικο νοημα: «Μακεδονια μιση αναμενει να αρπαξει και την ελληνικη» Για να ξερουμε τι θα γινει οτι μακεδονικο ονομα και να δωσουν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4689970

«Μέσα σε πέντε ημέρες έχουν προσυπογράψει τη δήλωση στήριξης για την ενίσχυση της φωνής του Ποταμιού ως μιας φωνής ξεχωριστής που δεν υπακούει στο κομματικό κόστος» είπε ο επικεφαλής του κόμματος

9
pareaki_karanikas

Το Πάσχα του 2016 - Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου ήταν τότε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και υποψήφια βουλευτής, υπάλληλος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και μετέπειτα διευθύντρια του γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου

15