Τσίπρας προς Σκόπια: Όχι άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα

tsipraske

Δεν αλλάξαμε τη θέση μας  για το Σκοπιανό, παρά τις πιέσεις που δεχθήκαμε, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Αλβανία, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τις διαφωνίες με την ΠΓΔΜ και το ονοματολογικό αναφέρθηκε στις επαφές του με τον ΠτΔ και την τηλεφωνική του επικοινωνία με του πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες, τόνισε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους γείτονες της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».
Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το «τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης». Όπως είπε το κλείσιμο της αξιολόγησης και η θεμελίωση της πορείας μετά την έξοδο από την οκταετή μνημονιακή εποπτεία είναι οι στόχοι για τις επόμενες εβδομάδες. «Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκευθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας. Το λέω γιατί υπάρχουν κάποιοι που θέλουν αυτό να γίνει. Οι περισσότεροι που αυτό επιδιώκουν δεν είναι κάποιοι κακοί που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά εντός της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση μέσα από 40 κύματα θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Θε περίμενε κανείς ότι όλοι θα αντιλαμβανόντουσαν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η έξοδος».

«Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τον καιρό που η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό, να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Για να μπει ένα τέλος σε μια περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης. Αναλάβαμε την ευθύνη, δεσμευόμενοι ολόψυχα στον σκοπό να δώσουμε αυτήν τη μάχη» είπε και συνέχισε:  «Μπορούμε να δούμε καθαρά, πού ήταν η χώρα το 2014 και πού είναι σήμερα. Τι έχουμε καταφέρει, στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας» συμπλήρωσε.

«Με μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, σε καθεστώς δημοσιονομικής κατάρρευσης και κυρίως, με κάποιους να έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και φυσικά της «αριστερής παρένθεσης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν υπήρξε μια κυβέρνηση που κατάφερε είναι η δική μας κυβέρνηση, είπε, τα καταφέραμε και οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Άφησε αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές οι οποίοι «μας είπαν δεν τα επιβάλλαμε εμείς, αλλά εσείς». 

Για την τοπική αυτοδιοίκηση

Θέτοντας το πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ.Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων : «Στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών». 

Συμπλήρωσε δε, ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε από πεδίο αναβαθμισμένου δημοκρατικού ελέγχου και αυθεντικής εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών ένα μνημείο της εξουσίας του ενός».

Πρόσθεσε πως με νόμο του κράτους δόθηκε η δυνατότητα στον επικεφαλής να ελέγχει τα 2/3 του συμβουλίου, δημοτικού ή περιφερειακού. Είναι προφανές λοιπόν, ότι αυτό το βαθιά άρρωστο καθεστώς πρέπει να τελειώνει. Κυρίως γιατί αποτελεί ζήτημα αρχής» σημείωσε.

«Είναι απαράδεκτο, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που προσιδιάζει στις παραδόσεις της Τουρκοκρατίας. Πολίτες να αναγκάζονται για τα στοιχειώδη, να απευθύνονται στις Αρχές για κάθε λογής εξυπηρετήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Aπλή αναλογική και σχέδιο Κλεισθένης

Για το σχέδιο Κλεισθένης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κυριότερά του σημεία και επισήμανε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντικαθιστά ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει επ΄ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς.

«Η απλή αναλογική για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι και όρος δημοκρατικού ελέγχου, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι σαφής, η μεγάλη σημασία που δίνουμε στην όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Αυτό που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μεθεπόμενες τις εθνικές εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα συμβούλια, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «οι συνεργασίες που αναπτύσσονται, θα πρέπει να μπορούν να αποτυπωθούν και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης από την πλευρά όλων των συνεργαζόμενων, χωρίς τους μέχρι σήμερα περιορισμούς».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας τον διάλογο που θα αναπτυχθεί μέσα στις κοινωνίες.

«Επιδιώκουμε τη δημοκρατική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η Αριστερά ήταν πάντα μια δύναμη που τιμούσε και υπερασπιζόταν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και ήταν πάντα ανοιχτή στον δημοκρατικό διάλογο, και τη διαμόρφωση ευρύτατων συναινέσεων και συνεργασιών».

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Υ

Αλέξης Τσίπρας! Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ Πρωθυπουργός των τελευταίων 50 ετών!__ΔΕΝ θα τον ξανα-ψηφίσουμε ΠΟΤΕ!

/ ///kkkk

Εκλογες εδω και τωρα. Δεν εχεις δικαιωμα να πουλας Ελληνικα Εδαφη σε Εχθρους που δεν τους ανηκει προδοτη. Δεν πειθεις οι Μερες σου στην εξουσια ειναι προδοτη. Ελπιζω Πινοκιο να σε ριξουν οι Νεοδημοκρατες. Μπολσεβικε ανθελληνα.

Υ

Αλέξης Τσίπρας! Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Πρωθυπουργός των τελευταίων 50 ετών!__Θα τον ΞΑΝΑ-ψηφίσουμε με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό!

Υ

"Δημοκρατία Μακεδονίας του Ίλιντεν", πολύ ΚΑΛΑ ακούγεται. Καθαρά με ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ προσδιορισμό διαφοροποιούμενη ΣΑΦΩΣ από την Ελληνική Μακεδονία. Τους κατοίκους της θα τους λέγαμε Ιλιντένιους στην ΚΑΤΑΓΩΓΗ. Εύγε Αλέξη Τσίπρα! Να το ΔΕΧΘΕΙΣ!

alexandros

και οι σκοπιανοι πηραν χαμπαρι τον Τσιπρα ,οτι ειναι αγραμματος και ανιστορητος και πηγαν και του σερβιραν το ονομα το καθαροαιμο του αλυτρωτισμου τους.

Cheap R us

Πιέσεις από πού και γιατί; Οι σκοπιανοί λογικά πρέπει να δεχονται πιέσεις. Αυτοί ενδιαφέρονται για ΝΑΤΟ και Ευρώπη. Εμείς μόνο χαμένοι βγαίνουμε απο την οποισδήποτε "διαπραγμάτευση". Ας μη μπερδεύουμε χρέος και κουραφέξαλα.

Spy

Μόνο δυό λόγια κύριε Τσίπρα. Στά τριάμισι χρόνια, καταφέρετε (όχι πληθυντικός) νά εξευτελίσετε τόν όρο αριστερά κατά πρώτον, καί κατά δεύτερον καί βασικότερον, τήν ίδια τήν Ελλάδα. Τό αξίωμα πού σάς συντροφεύει είναι: Οπου δέν είμαστε ανίκανοι, έχουμε δόλο. Στόν.. αξύριστο μιά ώρα αρχύτερα.

Κάτι έχει πιει

Λέει ο απίστευτος Τσίπρας η αλλιώς ο πρωθυπουργός των μνημονίων και των υποχωρήσεων πως πως θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους Σκοπιανούς άρα θα δώσουμε την Μακεδονία μας και ότι ζητήσουν!! Δηλαδή πρωθυπουργε των μνημονίων και της υποταγής δεν μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά εάν δεν παραδώσεις την Μακεδονία στους Σκοπιανούς ; Και γιατί πρωθυπουργε της υποταγής να δ χτιυμε πάλι εμείς το Μακεδονία και να μην δεχτούν αυτοί να λέγονται όπως θέλουν χωρίς να υπάρχει ο όρος Μακεδονία; Δηλαδή πρωθυπουργε της φαπας και της υποταγής εάν δεν αλλάξουν το σύνταγμα τους τώρα που γίνονται συνομιλίες θα προχωρήσεις στην προδοσία; Πρόσεξε πρωθυπουργε των μνημονίων. Την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδότη κανείς.

δηλαδή

Δηλαδή η διαφωνία σου με τον Τσίπρα είναι πρωτίστως στην ονοματολογία και τίποτε περισσότερο και μάλιστα δίχως να προτείνεις συγκεκριμένο όνομα ως υποψήφιος νονός της πΓΔΜ . Αυτή η αόριστη πολιτική επιτρέπει στον κάθε Τσίπρα να χειρίζεται το πρόβλημα όπως επιθυμεί . Κάθε συνταγματική αλλαγή στη γείτονα είναι (απο μόνη της) ανεπαρκής ......

@δηλαδή

Κύριε μεγαλοστομε, η θέση της Ελλάδας δεν είναι να το παίξει νονά ούτε των πολιτών της να προτείνουν όνομα σε άλλη χώρα. Απλά θέση της πρέπει να είναι η μη παραδοχή ενός ονόματος που της ανήκει και που ήθελεφέρει βαρύ ιστορικό φορτίο. Ότι όνομα θέλουν ας επιλέξουν. Εμείς θα αναγνωρίσουμε όποιο θέλουν εκτός του "Μακεδονία". Είναι κατανοητό? Δεν καταλαβαίνω πού υπάρχει η δυσκολία τη στιγμή που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν ένα προσωρινό όνομα με το στοιχείο "πρώην". Το πρώην τέλειωσε. Πάμε γι' άλλο. Δεν κάνουμε ανακαίνιση ούτε αναδόμηση ούτε αναπαλαίωση του "πρώην". Γκέγκε ?

Νικος

Δωσε οδηγιες Αλεξη στους εντολοδοχους σου. Μη κανεις τα λαθη του παππου σου Ζαχαριαδη. Εσυ μπορεις να προδοσεις χωρις να καταληξεις στην Σιβηρια... Για Μακρονησο δεν ξερω ομως...

Νίκο μου Νίκο μου Νίκο μου Νίκο μου

Στο προκείμενο , ο Ζ . δούλευε ψιλό γαζί τους σλαβόφωνους με αοριστίες και κούφιες υποσχέσεις ενω ο Τ. (και όποιος μεταγενέστερος) θα δουλευτεί από τους σκοπιανούς στο μπλέντερ . Ιδιαίτερα όταν οι σκοπιανοί ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ . Ο Τ. ουδεμία σχέση έχει με τον Ζ .

Αλεξη,....

.......γιατί τόση βιασύνη για την Βαρντασκα;;;;;;.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

giorgos-katroygalos-pic

Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν ένα κείμενο του οποίου δεν έχουν δει την τελική μορφή, καθώς οι Σκοπιανοί θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση, μόνο αφού κυρωθεί από την ελληνική βουλή η Συμφωνία

8
tsipras-mitsotakis-eksi

Δείτε live τη συζήτηση - Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα - Αργά το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία - Γιατί δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής

53