Δεν διαψεύδει το Μαξίμου για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Δεν διαψεύδει το Μαξίμου για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Προσεγγίζει τώρα τις θέσεις της ΝΔ η κυβέρνηση και θέτει ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα - Μετά τις αντιδράσεις από την εν κρυπτώ μεθόδευση που ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της FYROM σαν... Μακεδονίας 

zaef-tsipras01-mesa

Το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα δημοσιεύματα στο οποία αναφέρονταν ότι  απ' ότι φαίνεται το όνομα, στο οποίο θα καταλήξουν οι δύο πλευρές είναι το «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν).

Μετά το σάλο που και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφού πρόκειται για ιστορικό και όχι για γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) το 1903, όταν ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας είχε εξεγερθεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Μαξίμου αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως:  «Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί".

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».

Από την ανακοίνωση προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν απαντά στο επίμαχο θέμα, αλλά επιχειρεί να προσεγγίσει και τις θέσεις της ΝΔ θέτοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα. 

Κλείσιμο

Και αυτό διότι το Μαξίμου πλέον «διαβάζει» μέσα από τις δημοσκοπήσεις (όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί) μια γενικότερη κατακραυγή για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό που ξεκίνησε με τα μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και τώρα πλέον αποτυπώνεται και στο χαρτί μέσα από τα πρόσφατα γκάλοπ. 

Η συζήτηση για το όνομα 

Απ' ότι φαίνεται το όνομα, στο οποίο θα καταλήξουν οι δύο πλευρές είναι το «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν). 

Την πρόταση έκαναν τα Σκόπια και η ελληνική πλευρά την αντιμετωπίζει θετικά. Πρόκειται για ιστορικό και όχι για γεωγραφικό όρο. Υπενθυμίζουμε πως το όνομα παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) το 1903, όταν ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας είχε εξεγερθεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Το κεντρικό επιχείρημα του Ζάεφ είναι ότι αυτό το όνομα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εθνικιστική σλαβομακεδονική αντιπολίτευση του VMRO και ως εκ τούτου μπορεί να συγκεντρώσει την αναγκαία ενισχυμένη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματος. Επίσης, λόγω της ιστορικής-συναισθηματικής φόρτισης είναι απολύτως αποδεκτή από τη σλαβομακεδονική πλειονότητα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.

Ενημερώνει Παυλόπουλο στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου ο Τσίπρας- Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά 

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει αύριο στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ακολούθως, όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης