Γκουρία σε Τσίπρα: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν

tsipras_gkouria_arthro

Το χρέος είπε πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές - Πρέπει να βελτιωθεί το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα - Πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές - Η ανεργία αν και μειώθηκε είναι υψηλή, ενώ αρκετές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης

Η παρουσία του Γκούρια στην Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε εξαιρετικά σημαντική καμπή, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την πρώτη επίσκεψη του κου Γκούρια τον Φεβρουάριο του 2015 και όπως είπε υπήρξε από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην προσπάθεια να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξης που όμως θα είναι δίκαια.

«Η χώρα μας πέρα από την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή με πλεονάσματα που αποτελούν «διαβατήριο» για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις. Κομβικές, μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά αναγκαίες γιατί ανοίγουν προοπτικές. Συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο».

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά ελάφρυνση σε ότι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη», συμπλήρωσε.

«Ο ΟΟΣΑ μας παρουσίασε τα μεγέθη εκείνα που μας επιτρέπουν να ατενίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια έγινε πρωταθλήτρια χώρα σε μεταρρυθμίσεις. Κάναμε δομικές, δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς ανοίγουν μια σημαντική προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας, την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής για τον λαό»

«Αυτή η εξαιρετικά εργώδης προσπάθεια δίνει τη δυνατότητα σήμερα στην ελλάδα να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των στόχων είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης αλλά και το ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ελέφρυσνση όσο αφορά τα μέτρα της λιτότητας, ένα πλάνο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερη ανάπτυξη».

«Για την επόμενη μέρα έχουμε δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο. Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας και στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο να έχει τον βασικό ρόλο. Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Στην Ελλάδα κάθε φορά που μιλάμε για ανάπτυξη εμείς βάζουμε μπροστά τον όρο "δίκαιη". Διεθνώς, χρησιμοποιείται το "inclusive"».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεισφορά σας

Θέλω να σας καλέσω στην αναζήτηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων όχι για την Ελλάδα της κρίσης αλλά για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της δημιουργίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Γκουρία: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Με τη σειρά του ο κ. Γκουρία δήλωσε χαρούμενος που επέστρεψε και ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός.  «Επιτρέψτε μου να συγχαρώ την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έχουν υπάρξει. Οι προσπάθειες άρχισαν να καρποφορούν. Προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος. Αυξάνεται σταδιακά η απασχόληση», είπε.

Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

«Παλαιότερα εδώ γίνονταν συζητήσεις για το Grexit, τώρα γίνονται για το Exit. Συγχαρητήρια λοιπόν κ. πρωθυπουργέ για το Exit». «Το exit είναι καλύτερο από το Grexit», τόνισε. «Εσείς φέρατε τη χώρα πίσω από το χείλος του γκρεμού», είπε ο κ. Γκουρία.

Παρ' όλα αυτά, τόνισε: «Εκείνο που έχει σημασία είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν». Επίσης απηύθηνε κάλεσμα στα ΜΜΕ: «Αγαπητοί φίλοι από τα μμε βοηθείστε να διαδοθεί ότι στην ελλάδα υλοποιήθηκε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια μεταρρυθμίσεων».

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, βελτιώνεται η απασχόληση ενώ οι εξαγωγές είναι πλέον ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης.

Διαπιστώνουμε μια προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο. Το θέμα δεν είναι μόνο εξυγίανση και σταθεροποίηση αλλά και πως θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη.

Ο Α. Γκούρια στάθηκε θετικά στην απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει πέρυσι «κοινωνικό μέρισμα», ενώ σημείωσε ότι οι αγορές συνειδητοποιούν την προσπάθεια που έγινε και αυτό φαίνεται στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων.

Μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, αλλά και το ότι έχουν μειωθεί οι επενδύσεις. «Το θέμα είναι να αυξηθούν. Πρέπει να βελτιωθεί το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα. Όπως και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πρέπει να αντιστραφεί η κατάσταση να υπάρξουν αποτελέσματα και να τεθεί και το θέμα του χρέους». Στη συνέχεια έθεσε και το θέμα των κόκκινων δανείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά. Το χρέος είπε πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές, τόνισε. Χάθηκε η ευκαιρία όταν επρόκειτο μόνο για ιδιωτικό χρέος και τώρα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.

Σημείωσε ότι με την κρίση οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50% και πρέπει να ανακάμψουν, ενώ η ανεργία αν και μειώθηκε είναι υψηλή, ενώ αρκετές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αφορά στην εξισορρόπηση της δίκαιης ανάπτυξης και ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί με μεγάλη χαρά για να στηριχθεί αυτή η στρατηγική.

Εκτίμησε ότι με μεγαλύτερη ανάπτυξη η χώρα θα πετύχει ακόμα υψηλότερα πλεονάσματα και έτσι μακροπρόθεσμα το χρέος θα μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμο.

«Είστε σε πλατφόρμα απογείωσης, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έτοιμοι να εκτοξευτείτε», υποστήριξε.

omilia gkouria tsipra

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Αρρεψίας πάθος

«Εσείς φέρατε τη χώρα πίσω από το χείλος του γκρεμού», στον γκρεμό λέγω που την πήγατε παρέα, χέρι- χέρι με τον μαρξόπληκτο ακατάληπτο ιδεοληπτικό τερατολόγο Μπαρουφάκη παρέλειψε ευγενικώς να συμπληρώσει..

Cyberdyne

Όποιος δεν τον πήρε χαμπάρι είναι άξιος της τύχης του

Μ,ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ ΡΕ ...ΟΓΛΑΝΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕΣ ΣΤΙΣ 14ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΟΣΑ?ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕΤΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΗ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ.

Αγύριγο κεφάλι

Γκουρία, Πρόεδρος του ΟΟΣΑ προς Τσίπρα:_________ "Παλαιότερα εδώ γίνονταν συζητήσεις για το Grexit, τώρα γίνονται για το Exit. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ λοιπόν κ. πρωθυπουργέ για το Exit"!..__________Δίνε πολύ ΠΟΝΟ Αλέξη, στους ΝΑΖΙ-δες!_______Θα ξανα-βγείς ΚΑΙ την επόμενη 4ετία γιά Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός!

zz

Εσύ αυτό κατάλαβες αριστερό όρνιο , ξεκάθαρα σου λέει κουφιοκέφαλε ότι το πήδημα των ΕΛΛΗΝΩΝ πρέπει να συνεχιστή , τόσο βλήμα είσαι ?

Άγγελος

Πριν από 30.000 χρόνια περίπου, μια μεγαλειώδης βιολογική έκρηξη στην κρανιακή κάψα του δίποδου ζώου που λέγεται άνθρωπος , ένα νοητικό Big Bang, του άνοιξε τα παράθυρα στον μετωπικό φλοιό (νεοφλοιός), εκεί που είναι η έδρα της σκέψης και του αναστοχασμού. Αυτό ήταν και το τελευταίο του μεγάλο και αποφασιστικό απόκτημα. Ο άνθρωπος κυριολεκτικά «άλλαξε μυαλά».Το μέγεθος και οι αυλακώσεις του εγκεφάλου που χώρισαν τους ανθρώπους από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο χωρίζουν και τους ίδιους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, πλούτου, σπουδών, ιδεολογίας και άλλων ταξικών διακρίσεων σε δύο βασικές κατηγορίες: στους ΕΞΥΠΝΟΥΣ και στους ΒΛΑΚΕΣ. Αν και η μεταξύ τους διάκριση δεν είναι δύσκολη, όσοι ανήκουν στη δεύτερη, όπως εσύ αγύριγε, δεν το ξέρουν.

Να τα λεμε...

Γιατι,ολοι οι αλλοι Ευρωπαιοι πολιτικοι εβγαλαν τις Χωρες τους απο την κριση και τα μνημονια σε 2 χρονια το πολυ, και ο Τσιπρας τωρα και 4 χρονια ειναι ακομη εκει που παρελαβε απο το Σαμαρα; Ελα παραδεξου το, πως ο Τσιπρας ειναι εντελως ανικανος και παει παντα...προς τα πισω!

Αγύριγο κεφάλι

Δίνε ΠΟΝΟ Αλέξη στους ΝΑΖΙ-στές!__________Και που νάξεραν!..____________Το ... τι τους περιμένει την ΝΕΑ 4ετία σου στην Κυβέρνηση!..

456

Αποψιλώθηκε η Ελλάς, σε λίγο θα μπορεί να ζεί μόνο με δανεικα πληρώνοντας τόκους στο διηνεκές. Αναπτυγμένη χώρα...

TT

Μας έστυψαν , τωρα θα ερθει ο Κυριακος να φαει και τη φλουδα

ΓΙΩΡΓΗΣ

H συνταγη ηταν για ολους τους συνεταιριστες που μπηκαν σε οικονομικη υφεση και μνημονια παντα η ιδια σκληρη και γερμανικη, αλλα μονο ο κουφιοκεφαλακης Τσιπρας αργησε να το καταλαβει και μας πηρε στο λαιμο του! Ποιος λογικος υπευθυνος σε ενα συνεταιρισμο, και εν προκειμενω στην ΕΕ, θελει ενα μελος του να σερνεται οικονομικα, και εν προκειμενω η Ελλαδα, και να προκαλει ζημια και καθυστερηση σε ολους τους αλλους!! Ελεος πια με τα μηρυκαστικα των Συριζανεληδων!!

Σαχλαμαρες

Ποια δικαιη αναπτυξη βρε ζουλαπι που μας εχεις στιψει,δεν πας σπιτι σου να παιξεις τις κουμπαρες λεω γω...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21765958

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

IMG-20191016-WA0000

Στη συζήτηση με τον Σαρλ Μισέλ κυριάρχησαν το μεταναστευτικό - προσφυγικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία

4861080

Καλεί αύριο σε συνάντηση την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ύψους 330 εκατ. ευρώ

4924456

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον συνεχάρη για την εκλογή του στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «επάξια εκλογή η οποία συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού κύρους που διαθέτει» 


vroutsis2

«Τίποτα δεν καταργείται» τόνισε ο υπουργός Εργασίας – Δυνητικό εργαλείο προς χρήση η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία - «Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης» απάντησε ο Νίκος Παππάς

2
21763880__1_

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους ήταν παραγωγικές και θα συνεχιστουν την ερχόμενη Δευτέρα - Σκανδαλίδης: Η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει

3