Καμμένος διαψεύδει Κουβέλη και ακυρώνει το «deal» για τις γαλλικές φρεγάτες

kammenos_main03

Επιβεβαιώνει το φιάσκο ο υπουργός Αμυνας: Τσίπρας-Μακρόν συζήτησαν μόνο για τη ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα


Σε πλήρη διάψευση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη για το «deal» σχετικά με τη χρονομίσθωση γαλλικών φρεγατών προχώρησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Επιβεβαιώνοντας το φιάσκο που είχε διαφανεί από τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας ότι δεν υπάρχει συμφωνία ο κ. Καμμένος δήλωσε το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου - έχοντας εκ δεξιών του τον κ. Κουβέλη.

«Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαικές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες».

Φρόντισε, μάλιστα, να πετάξει και ένα «καρφί» λέγοντας ότι «το δημοσίευμα για τις φρεγάτες στην Καθημερινή είχε λεπτομέρειες που δεν ήξερα ούτε εγώ».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Φώτης Κουβέλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει για το θέμα «είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μακρόν και υπήρξε συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες. Οι δύο φρεγάτες που δεν είναι χθεσινή απόφαση καθώς έχει προηγηθεί μια διαδικασία είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες».

Το βράδυ της Τρίτης, μάλιστα, και μετά το αλαλούμ που είχε δημιουργηθεί από το περιβάλλον του Φώτη Κουβέλη υπήρχε η διαρροή ότι οι δηλώσεις του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι ήταν ακριβείς. Οι συνεργάτες του, δε, επέμεναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε θετικός για ενίσχυση της συνεργασίας Γαλλίας-Ελλάδας προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων αρχής γενομένης των επαφών των δύο, Τσίπρα-Μακρόν και της παροχής από εμάς του απαραίτητου υλικού. Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί αυτό το πρόγραμμα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός ης Βουλής».

Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για τα F-16, διαπραγματευόμαστε για το χρόνο καταβολών

Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ο Πάνος Καμμένος είπε «ότι τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας» προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για τις καταβολές χρημάτων μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό» διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά τις καταβολές η Ελλάδα μέχρι το 2021 έχει δεσμευθεί για ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα στους δανειστές».

«Εκεί που βρίσκτεαι η διαπραγμάτευση είναι στην καταβολή των χρημάτων για το 2018, το 2019 και το 2020. Για μετά το 2021 μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίαε μέχρι τη λήξη του προγράμματος» είπε ο κ. Καμμένος συμπληρώνοντας ότι το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί σε δύο χρόνια. Όπως ανακοίνωσε για το θέμα θα ενημερώσει για τέταρτη φορά τον ομόλογό του.

«Τα προγράμματα που γνωρίζετε είναι αυτά που έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.


Διαβάστε την εισαγωγική ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη σημερινή  συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΘΑ:

«Ζήτησα να γίνει σήμερα αυτή η έκτακτη συνέντευξη Τύπου με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφεί πάρα πολλά στον ελληνικό Τύπο και παράλληλα έχουν δημοσιευτεί και στον ξένο Τύπο διάφορα «σενάρια», τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Θα ήθελα να πω ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας είναι προγράμματα τα οποία δεν μπορούν να δίνονται στη δημοσιότητα στο σύνολό τους και με λεπτομέρειες. Αντιλαμβάνεστε όλοι σας και ιδιαίτερα οι έμπειροι, όπως εσείς, οι συντάκτες του ρεπορτάζ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν αποφασίζονται όπως στο παρελθόν με συνοπτικές, μυστικές ή άλλες διαδικασίες, αλλά με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, με τις προβλεπόμενες για την περίπτωση των προμηθειών συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής και ισχύουν μόνο αυτές.

Επειδή, όμως, υπάρχουν και ερωτηματικά, σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου θα σας απαντήσουμε σε αυτά που πρέπει και σε αυτά που μπορούμε να απαντήσουμε.

Να σας ενημερώσω ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν δύο θέματα, το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 και το follow on- support των C-27. Για το μεν follow on- support των C-27 υπήρξε τελική απόφαση για αποδέσμευση από το ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Για τον εκσυγχρονισμό των F-16, μετά από διαπραγμάτευση που έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και εν συνεχεία από την Πολεμική Αεροπορία - και η διαπραγμάτευση συνεχίζει να υφίσταται - αυτά τα οποία έχουν διαπιστωθεί και από το ΚΥΣΕΑ και από τη Βουλή είναι:

Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16 που έχει ζητήσει η Πολεμική Αεροπορία τυγχάνει της εγκρίσεως της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων.

Όσον αφορά το ποσό που απαιτείται για αυτό το πρόγραμμα, στο τελικό πρόγραμμα θα είναι εντός των πλαισίων που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή στο 1,1 δις. Έχει δημοσιοποιηθεί ένας πίνακας του 1,23 δις, είναι ορθός ο πίνακας, αλλά υπάρχουν εκπτώσεις, όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, γύρω στο 10-15%, και έτσι θα φτάσουμε στο 1,1 δις.

Το σύνολο του ποσού έχει εγκριθεί. Όσον αφορά, όμως, τις καταβολές, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα το οποίο απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί, να παραμένουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευθεί για τη δημοσιονομική πολιτική.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, το 2019, το 2020 και μετά το 2021 που δεν θα υπάρχει δέσμευση μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος.

Εδώ θέλω να θυμίσω ότι το πρώτο αεροπλάνο θα παραχθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες είναι όπως αντιλαμβάνεστε αδύνατον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκης ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη, ενημερώνω σήμερα εγώ τον ομόλογό μου για τέταρτη φορά, διότι έχουν σταλεί ήδη τρείς επιστολές σχετικά με τις καταβολές και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Κανείς Υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει προϋπολογισμούς που δεν έχει και βεβαίως και το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Επειδή ακούγονται διάφορα για άλλα προγράμματα, τα προγράμματα που ισχύουν είναι αυτά που γνωρίζετε και τα οποία έχουν εισαχθεί με την διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής στην Επιτροπή Εξοπλισμών και έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ.

Όσο αφορά το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τις φρεγάτες, αυτό το δημοσίευμα περιλάμβανε κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες δεν ήταν γνωστές σε κανέναν, ούτε σε εμένα. Αυτό που ξέρουμε για τις φρεγάτες είναι ότι υπήρχε ένα παλαιό πρόγραμμα με τη γαλλική πλευρά από την περίοδο που ήταν υπουργός ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιατί πράγματι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, αυτό είναι δεδομένο.

Από εκεί και πέρα αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει, λόγω ακριβώς των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν. Σε υψηλότατο επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή συνομιλίας του Προέδρου Μακρόν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα μέρους του ποσού των 8 δις που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων, που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, το οποίο αφορά την επιστροφή από τη Γαλλία προς την Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία και διαπραγμάτευση που έγινε για τις φρεγάτες. Σε αυτή τη συνομιλία, ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και μάλιστα φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορεί να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν και εμείς παράλληλα από τα Επιτελεία θα ετοιμάσουμε το υλικό το οποίο μπορεί να χρειαστεί σε αμυντικό επίπεδο. Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής και βεβαίως αρχής γενομένης από την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα όσον αφορά τα εξοπλιστικά. Υπήρξε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών, η τελευταία συνεδρίαση, όπου λόγω της όξυνσης, της κρίσης από την πλευρά της Τουρκίας με τις λεκτικές της επιθέσεις και τα τελευταία γεγονότα ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια από τα προγράμματα τα οποία ήδη τρέχουν να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες, βεβαίως μέσα από την Βουλή και μέσα από τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από το νόμο και αυτό έγινε δεκτό από την όλη την αντιπολίτευση και θεωρώ ότι το κλίμα όταν συνεδρίασε την τελευταία φορά η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ήταν ένα κλίμα συναίνεσης, ένα κλίμα δημιουργίας μια εθνικής θέσης.

Η εθνική θέση, η κοινή στάση όλων των κομμάτων απέναντι σε εθνικά θέματα είναι αυτό το οποίο θα επιδιώξει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θέλω να πω δημόσια και ανοιχτά ότι είμαστε ανοιχτοί για συνεχή ενημέρωση σε όλα τα κόμματα. Δημόσιες όμως δηλώσεις και προσπάθειες εκμετάλλευσης των θεμάτων που αφορούν τους εξοπλισμούς και την εθνική μας άμυνα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην εθνική θέση της χώρας.

Θα επιδιώξουμε λοιπόν το διάλογο, τις ενημερώσεις και θα παρακαλέσω ιδιαίτερα, για μια ακόμα φορά, τουλάχιστον στα θέματα άμυνας και εξοπλιστικών προγραμμάτων να έχουμε μια συμπαγή θέση.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την τελευταία ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν σε σχέση με την επιθυμία του για ειρηνική συμβίωση. Αυτό επιθυμούμε και εμείς και θα πράξουμε τα πάντα για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, η πιστή τήρηση των κοινών συμφωνιών, του διεθνές δικαίου, ο σεβασμός των συνόρων, η αποδοχή της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων των γειτονικών και φίλων χωρών είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ειρηνική συμβίωση.

Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, δεν παραβιάζει ξένες περιοχές, προσπαθεί με ειρηνικά μέσα να χτίσει το μέλλον των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ανάπτυξης που το χρειαζόμαστε και οι δύο λαοί. Όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Κλείνω, δίνοντας τον λόγο σε εσάς, λέγοντας για ακόμα μια φορά ότι τα δύο στελέχη των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, μετά την αναφορά στην τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν περί ανταλλαγής. Αν πραγματικά, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και την ειρηνική συμβίωση, η μόνη πράξη που πιστεύω ότι μπορεί άμεσα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση απελευθέρωση των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται αυτή την στιγμή προφυλακισμένοι χωρίς να έχει αποδοθεί καν κατηγορία, όπως βρίσκεται και ο πάστορας Μπράνσον για τον οποίο ζητείται ανταλλαγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

ΣΧΟΛΙΑ (181)

Katerina

Φοβάμαι για τα χειρότερα μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Πρέπει να φύγουνε εχθές. Δεν έχει περάσει χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία του ελληνικού έθνους απο το 1922. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, πάμε για μεγαλή καταστροφή. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα.

Νονα

Αμα, λεω Αμα τις παρουμε, την μια θα την ονομασουμε Κουβελης (!) και την αλλη Καμμενος !!! καλο ε?

MIK

Φοβάμαι πως θα πάθουμε καμιά χοντρή ζημιά εξαιτίας των άθλιων αγγλικών του, αν δεν έχουμε ήδη πάθει. Γιατί δεν του υποδεικνύουν να έχει μονίμως δίπλα του έναν επαγγελματία μεταφραστή; Δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική της χώρας να εξαρτάται από το τι καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός, όταν του μιλούν αγγλικά.

μητσος

Συνοψιζοντας!Μια δεξια εφημεριδα αποκαλυπτει την συμφωνια (πως;γιατι;), ο αναπληρωτης υπουργος το επιβεβαιωνει(να το παρει το ποταμι;) , ο υπουργος το διαψευδει και ενας λαος τους βριζει χειροτερα απο το μπαχτσελι (να μη ξεχναμε και τις παραδοσεις μας, φαγωμαρα διχονοια κ.τ.λ σε περιοδους κρισης)!

υπερδυναμη

με τα προβληματα της

Απατεώνες

Η χώρα χάνεται και 300 κοπριές καρφώνουν τον Έλληνα και την Ελλάδα σε πάσσαλο. Τέτοιο απατεώνες πρέπει να φύγουν και άμεσα από χθές κιόλας .

Ρούχλας

Ο μπαρμπα-Φωτης νομιζε οτι ελεγε παραμυθακια σε τιποτα παιδακια.Δωστε του καμια εκπομπη στην ΕΡΤ1 να πιασουν και τοπο τα λεφτα που παιρνει. Το χειροτερο παντως ειναι η αβεβαιοτητα για το μας ξημερωνει αυριο.

Σ

Κυβέρνηση ασυντόνιστη και επικίνδυνη. Είναι η μοναδική κυβέρνηση που πολιτευεται με τόσες αστοχίες και ανικανότητα.

C.C.

Κουβέλης: "Κινητικότητα-mobility". Ποίο βλάκας απ' αυτόν μόνο αυτός που τον διόρισε υφυπουργό εθνικής αμύνης πρέπει να είναι!

Ο παρ΄ολίγον πρόεδρος...

Τελικά το είδος "αριστερός" είναι πολύ ειδικό ... Ασπόνδυλο, με μηδέν αξιοπρέπεια, καιροσκόπος , χωρίς καμιά ηθική και τσίπα ... Λαμόγιο , καλοπερασάκιας , τεμπέλης , παρλαπίπας, αγράμματος... Φασίστας μέχρι το μεδούλι, συχαίνεται την κριτική, δολοπλόκος, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να πουλήσει την μάνα του , για την εξουσία... Αυτό το υποκείμενο , το ετοιμάζαμε για πρόεδρο ... ( απορώ που δεν έχει παραιτηθεί ακόμα ... Ίσως η καλύτερη τιμωρία να κάθεται σαν "μακάκας" να τον ξεφτυλίζει ο Καμμένος!!!)... Κατάντια της χώρας μας ...

C.C.

Ναι ρε φίλε... Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα το είχαμε... ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

IMG_1839

Μετά την χθεσινή επεισοδιακή περιοδεία στο Κιλκίς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τα... άκουσε και στη Βέροια για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν έξω από την αίθουσα που μιλούσε ο υπουργός και συνεχίστηκαν και εντός αυτής, προκαλώντας την εμφανή ενόχλησή του

91
D2HrO6JWoAE0MfP

Ολοκληρώθηκε η τριμερής στο Ισραήλ - Με κοινή δήλωση, Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης καταδικάζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Στόχος μας ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων, επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των συνομιλιών  - Η παρουσία του Πομπέο αποτελεί απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ, δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης 

5