Ζάεφ: Όχι σε erga omnes λύση για το όνομα που ζητά η Ελλάδα

19146311

«Μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος χρήσης και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί»

Στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό μίλησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για «πρόοδο στα περισσότερα ζητήματα», γεγονός που «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».

Όμως, στο τραπέζι παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ΜΙΑ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Αναφερόμενος σε ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που όπως είπε «ισχύει και για την Ελλάδα».

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ (154)

Μακεδονία ή Μαρμελάδα;

Το όνομα της Μακεδονίας ή πλούσιες συντάξεις στους Έλληνες με μαρμελάδα και ψωμί στο πρωινό; Τί δεν καταλαβαίνετε; Τί θέλετε μωρέ ρε σουβλακοφάγοι-μακεδονομάχοι του καναπέ;

Καλά ρε Ζάεφ ,

Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε μέχρι και την Ινδία ! Όλος ο κόσμος αυτός πρέπει να λέγεται Μακεδονία; Ποιά κληρονομιά και πράσινα άλογα τσαμπουνάς ! Ποιά γλώσσα μιλάτε; Ποιούς αρχαίους ελληνικούς ναούς έχετε ; Ο Αλέξανδρος έιχε ως πρότυπο τα Ομηρικά Έπη και δάσκαλο τον Αριστοτέλη! Εσείς οι «Μακεδόνες» των Σκοπίων , ξέρετε τον Όμηρο ; Έχετε διδαχθεί στα σχολεία σας κάτι σχετικό ; Δεν ντρέπονται καθόλου οι Έλληνες πολιτικοί που αντί να κάνουν Τούρκικο παζάρι μαζί σας , δεν σας βάζουν διαγώνισμα να δούμε την πολιτιστική κληρονομιά σας! Βεβαίως κάποιες αριστεράντζες πολιτικάρες , επιθυμούν να καταργήσουν το μάθηματων Αρχαίων Ελληνικών από τα σχολεία ! Αλλά δεν θα τους περάσει !

Η ιστορία είναι άλλη επιστήμη

Η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με το ονοματολογικό και το πρόβλημα, αφού άλλωστε και οι πΓΔΜιάνοι είναι πάνω από 1500 χρόνια στην περιοχή της Μακεδονίας. 1500 χρόνια είναι ήδη πάρα πάρα πάρα πολλά για να έχουν δικαίωμα συν-αυτπροσδιορισμού. Ας είμαστε τουλάχιστον στοιχειωδώς ρεαλιστές. Άλλωστε ούτε εμείς είμαστε προσωπικά απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Έναν γιο έκανε που προοριζόταν για διάδοχος αλλά, μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξανδρου, τον δηλητηρίασαν οι φιλόδοξοι κι αρχομανείς στρατηγοί του.

@ Ζάεφ

Δώσε θάρρος στο χωριάτη...

Ε, ωραία, δεν υπάρχει λύση τοτε

Παμε παρακάτω.

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Αλέξη, αν δώσεις το όνομα στους Σκοπιανούς, εμείς δε θα σε ξεχάσουμε, ακόμη κι αν σε χαντακώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές για τα ψέματα που του είπες.

Ντομπροβέτσερ

Μακεντόνια ε έντνα ι μπούκαρσκα,νέμα γκ'ρτσκα Μακεντόνια.

Ντόμπροχέστερ

Της γιαγιάς σου το δίφραγκο, πρακτοράκι. Εδώ είναι Ελλάδα. Οι Μακεδόνες είναι περήφανοι Έλληνες.

ΈΛΑ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ

@Ντομπροβέτσερ 15/04/2018, 21:40 ΈΛΑ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΑΣ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΚΟΒΕΤΑΙ, ΓΚΕΚΕ ΣΛΑΥΕ, ΣΤΟ ΚΟΒΕΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΣΟΥ!

ftemp

Να τελειώνουμε με τους ηλιθίους, διακόπτοντας κάθε συνομιλία μαζί τους. Ο Τσίπρας και το τσίρκο του, δεν έχουν δικαιοδοσία. Να κάνουν εκλογές τώρα.

Μας τα πρήξανε οι Σκοπιανοί !

Δεν φτάνει που τους υποστηρίζουν οι Έλληνες οικονομικά , μας έχουν σπάσει τα νεύρα με διαρκείς παλλινωδίες και προκλήσεις! 2.000.000 μπούφοι που δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους ! Να σταματήσουν οι Έλληνες τα πηγαινέλα στο καζίνο της Γευγελή , να δούνε οι Σκοπιανοί τι εστί βερύκοκο!

Οκ

Πολλά από τα σχόλια είναι για τα πανηγύρια. Τι πέτυχαν τόσα χρόνια που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τους έχουν αναγνωρισει 150 χώρες; Τι μας ενδιαφέρει αν τους αναγνώρισε η τακανικα με την Τανζανία; Το θέμα είναι να μη τους αναγνώρισουμε εμείς. Εμείς ζούμε στη χώρα του Μ. Αλεξάνδρου. Ξέρετε εσείς τα σαινια του ΣΥΡΙΖΑ, αν στα βάθη της εκστρατείας βρέθηκαν επιγραφές σε μνημεία που δεν είναι Ελληνικές; Όχι λέω εγώ. Γι'αυτό αφήστε τους να νομίζουν ότι θέλουν. Το διαβατηριο τους περνάει από την Ελλάδα, μέρος της οποίας είναι και η ενδοξη Μακεδονία μας.

Σκοτεινή ιστορία

Αυτά με το Μ. Αλέξανδρο και τους απογόνους του είναι τελείως άσχετα. Οι ίδιοι οι στρατηγοί του μάλιστα, κι επίδοξοι διάδοχοι του, δολοφόνησαν τον γιο του Μ. Αλεξάνδρου.

Αγύριγο κεφάλι

Tέλος πάντων! Η ΕΜΜΟΝΗ των Σκοπίων εις το να δεχθούν μία ΑΝΩΔΥΝΗ γι΄ αυτούς ...ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της ονομασίας τους (και φυσικά να ΑΡΟΥΝ τα περί "αλυτρωτισμού του Συντάγματος τους) ...άλλα πράγματα καταδεικνύει...____Πονηρές σκέψεις τους!..___Τούτο και εν συνδυασμώ προς την πρόσφατη θέση της Τουρκίας (η οποία ΕΥΜΕΝΩΣ δέχεται ΠΑΝ ό,τι είναι ΕΧΘΡΙΚΟ και επιβλαβές γιά την Ελλάδα) ότι η (Τουρκία) θα ..."δεχθεί" ΜΟΝΟ όνομα των Σκοπίων ως σκέτο "Μακεδονία"!..________(Κάποιος της είπε της Τουρκίας ότι "να το παίζει" ..."ΗΠΑ" στην περιοχή. Και το πίστεψε!...).________Εν ολίγοις; _________ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ το Σκοπιανό!______Υφ-έρπουν ΠΟΝΗΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ από την ... άλλη "μεριά".__Τσάμπα γίνονται τα ...ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ!..).

@Γυριστό κεφάλι

Άλλα έλεγες προχθές.... Κατάντησες πιό Γυριστός και από τον..... Τσίπρακα! !!!!

zz

Αλλά μας έλεγες μέχρι πρότινος μας έβριζες ασύστολα λέγοντας ότι όλοι είμαστε φασίστες , και σήμερα γίνεσαι ένας από εμάς ,Φασίστες , Ρατσιστές ? Καλωσόρισες στο κλαμπ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsav-katr_main02

Κουμουτσάκος: Επικίνδυνες κερκόπορτες - Λοβέρδος: Η κυβέρνηση επιχειρεί να παγιδεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τα επόμενα χρόνια - Ένωση Κεντρώων: Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις - Ο σεβασμός στο δίκαιο της θάλασσας δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιχειρεί να τα «μαζέψει» το ΥΠΕΞ

4
marine_radar

«Το Ισραήλ και η Ελλάδα αναβιώνουν το σχέδιο επιτήρησης της Τουρκίας με ραντάρ» γράφει η τουρκική Hurriyet – Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ραντάρ θα παρακολουθεί το τουρκικό έδαφος και τις κινήσεις των πλοίων 24 ώρες το 24ωρο 

4751735

Σκληρή γλώσσα για τον παρευρισκόμενο πρωθυπουργό από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ -  Αναφερόμενη στην άνοδο της ακροδεξιάς, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό όσα λέει στο εξωτερικό να τα τηρεί και στο εσωτερικό

4