Τσίπρας για Σκοπιανό: Βάλαμε ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος

Τσίπρας για Σκοπιανό: Βάλαμε ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος

Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση - Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ - Η αντίδραση της ΝΔ

4418351
Στη συζήτηση που γίνεται στα Περιφερειακά Συνέδρια "η κυβέρνηση προσέρχεται απροκατάληπτα, χωρίς να ζητά πολιτικά διαπιστευτήρια από κανέναν και δεν προωθεί καμία άλλη ατζέντα, πέρα από την κοινή δουλειά και την διαβούλευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είπε ότι στόχος είναι η παραγωγική συζήτηση, η εξεύρεση λύσεων από κοινού, για να σχολιάσει ότι "θα ήταν ευχής έργο για όλους μας, να κατακτήσουμε τέτοιους όρους συνεννόησης και στο κοινοβούλιο της χώρας και στην κεντρική πολιτική σκηνή".

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι τα συνέδρια αυτά, "συμπίπτουν με την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την πολυπόθητη μετά από 8 χρόνια, έξοδο της χώρας από την εξαίρεση και την επιτροπεία". Τόνισε ότι "σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων". Υπογράμμισε ότι "ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει" και πως "το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018". Επισήμανε ωστόσο ότι δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρναμε.

Σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη

Κλείσιμο
"Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική", είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι πρόκειται για "ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής".

Αυτή βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της,.

-Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

-Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

"Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως, τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος" που έχουν ιδιοκτήτη "το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεοκοπία".

Οι θεσμοί επαινούν την ελληνική κυβέρνηση για την μεγάλη μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως του κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης "επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης", "μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους - λάφυρο του κόμματος που κυβερνά".

Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση". Οι οποίες, σχολίασε, "αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης".

Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επέλθει κάθαρση και δικαιοσύνη

"Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω. Αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, φαίνεται έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα τη κρίση, με ευχαρίστηση εφήρμοζαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης λεηλασίας 2010-2014", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι η "επόμενη μέρα" πρέπει να βρει και θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Απαλλαγμένη από λογικές κοινωνικού Δαρβισνισμού και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή".

Σημείωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, "όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επέλθει κάθαρση και δικαιοσύνη". Ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε" και ότι "όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη, που αφήνεται πλέον απερίσπαστη να πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται".

Για ΠΓΔΜ: Επιδιώκουμε λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας νωρίτερα για το ζήτημα της διαφοράς της χώρας με την πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ειδικά, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας".

Συνεπώς, πρόσθεσε δεν κατανοεί "τη σπουδή του "Αποστόλη (Τζιτζικώστα) να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή".

Ξεκαθάρισε ότι "αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση", για να τονίσει ότι "διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά". Διαβεβαίωσε ότι "έχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, ότι "θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα, γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος". "Θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον", είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι για εκείνους είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας "και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως αναγκαίες".

Οι νέοι αγρότες

"Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας, είναι επιλογή αποφασιστικού χαρακτήρα", είπε ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200.

Αναφερθείς στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαργης, ο πρωθυπουργός είπε ότι "βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους όμως που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης". Ανεξάρτητα όμως από αυτό, διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι "σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης, θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους".

Στο ζήτημα της "Ελληνικός Χρυσός" η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον μέχρι τέλους

Αναφερόμενος στο ζήτημα της "Ελληνικός Χρυσός", ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον μέχρι τέλους και κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης.

Η ενοποίηση της παραλιακής ζώνης μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης

Μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την ενοποίηση και αναγέννηση της παραλιακής ζώνης, "μια παρέμβαση, με εξαιρετικά μεγάλη σημασία για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του".

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το Ταμείο Εθνικής 'Αμυνας, έχει επίσης ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό, είπε, εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ξεκινούν οι εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες

Το θέμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης παύει να είναι ανέκδοτο, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι το 2019 τελειώνει η βασική Γραμμή και λίγους μήνες μετά η επέκταση για Καλαμαριά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Πάσχα, "θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους σταθμούς, που είναι έτοιμοι πλέον, ώστε να μπορεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να τους επισκέπτεται". Πρόσθεσε ότι το έργο έγινε με κάθε φροντίδα για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών. Υπογράμμισε ότι όμως το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα ο υπουργός Υποδομών έδωσε τις τελικές θέσεις των σταθμών για διαβούλευση και ξεκινούν τους επόμενους μήνες οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη μόλις σε 3 ώρες και 20 λεπτά

Μιλώντας για τα μεγάλα έργα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2018 ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας, συνδέοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη μόλις σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η νέα γραμμή της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, καθιστώντας τον άξονα αυτό πλήρως ηλεκτροκινούμενο από τον Πειραιά έως τα σύνορα με την πΓΔΜ και από εκεί, έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Στρυμώνας-Προμαχώνας, έως το 2022 δημιουργείται ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΥΑΘ. "Στηρίξαμε", είπε, "την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καθώς και την αποτελεσματικότητά της, με προσλήψεις 150 ατόμων μόνιμου προσωπικού", για να τονίσει ότι "σύμφωνα με την δική μας αντίληψη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα".

Προανήγγειλε ότι "το αγαθό αυτό σκοπεύουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά, στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση", εκφράζοντας την ελπίδα "και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να προσυπογράψουν αυτή την άποψη".

Είπε για την ΕΥΑΘ ότι "έχουμε ήδη διασφαλίσει μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ότι το 50,1% της επιχείρησης παραμένει στο δημόσιο" και ότι διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων να παραμείνει η Εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο.

Ανέφερε ότι αναζητούν επενδυτικές λύσεις για το 24% της επιχείρησης, που όμως δεν σχετίζονται απαραιτήτως με κάποιον στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. "Αλλά θα μπορούσε να παραχωρηθεί το ποσοστό αυτό είτε σε Δήμους είτε σε διαδημοτικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, ο νέος Καλλικράτης θα δίνει την δυνατότητα στους φορείς των ΟΤΑ να επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στη δε αγορά μετοχών της ΕΥΑΘ θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία και επιμελητήρια.

ΝΔ: Ο Τσίπρας επανέλαβε το βρώμικο ψέμα της καθαρής εξόδου

Για επανάληψη του «βρώμικου ψέματος περί καθαρής εξόδου» από τον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Ο κ. Τσίπρας, για μία ακόμη φορά, επανέλαβε απόψε το νέο βρώμικο ψέμα του περί “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, όταν όλοι πια έχουν καταλάβει ότι έχει υπογράψει και νέα αχρείαστα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια.

Είχε, δε, το θράσος να μιλήσει και πάλι για δήθεν αποκομματικοποίηση του κράτους την ημέρα που οι ίδιοι οι βουλευτές του αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις κομματικές του επιλογές για τη δημόσια διοίκηση».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης