Κοτζιάς στην ΠΓΔΜ: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που έχουν να κερδίσουν και οι δυο πλευρές

Κοτζιάς στην ΠΓΔΜ: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που έχουν να κερδίσουν και οι δυο πλευρές

«Υπάρχει επιθυμία για εξεύρεση λύσης, θα κάνουμε και άλλες συναντήσεις» ανέφερε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών

«Σήμερα κάναμε βήματα. Σε μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε για το μέλλον», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
μετά την δίωρη συνάντησή του με τον Σκποπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι σάπιο που έχουν να κερδίσουν και οι δυο πλευρές. Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου. Πρέπει να πάρεις αυτό που είναι κύριο για εσένα και να δώσεις αυτό που είναι κύριο για τον άλλο» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών που επιθυμεί η Ελλάδα στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί παραπάνω εγγυήσεις, αλλά αποσαφήνισε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα συντάγματα είναι υπεράνω διακρατικών συνθηκών και διμερών συμφωνιών.

«Θέλουμε λύση που δεν θα αναπαράγει προβλήματα στο μέλλον, που δεν θα προκαλεί νέες τριβές» σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, «το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, δεν θυμάμαι να παραπονείται πολύ ο κόσμος γιατί ο υπουργός Εξωτερικών δεν κινείται και δεν λύνει προβλήματα». 

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νικόλα Ντιμιτρόφ


Όπως επισήμανε «οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις, μια δίκαιη ορθή λύση που δεν θα λύνει μόνο τα προβλήματα του παρελθόντος και θα ανοίγει το δρόμο στο μέλλον προς όφελος της ανάπτυξης και της ευρύτερης περιοχής».

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνώς, με συνθέτες ονομασίες, αμετάφραστες», επέμεινε ο υπουργός. 

«Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία. Σκέφτομαι το πρώτο ήμισυ τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη της Ελλάδας, και μετά το δεύτερο ήμισυ, τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη εδώ. Νομίζω υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμα», σημείωσε από πλευράς του ο κ. Ντιμιτρόφ. 

Για το αμετάφραστη σύνθετη ονομασία «Gorna Makedonija» ο Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και στα δύο (τμήματα), είναι δύσκολο να το προφέρεις, ίσως χαθεί και σαν όνομα». 

«Αν γίνει μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μέτρα εμπιστοσύνης, νομίζω ότι και ο "Νίκος" έχει πραγματική επιθυμία για λύση, που δεν θα υποτιμήσει καμία πλευρά, και θα ανοίξει τις θύρες του μέλλοντος» ανέφερε. Αναφορικά με τις αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα, αρκέστηκε να αναφέρει ότι στην κοσμηματοποιία της χώρας του θέλει υπομονή και πολύ τέχνη μέχρι να κατασκευαστεί το κόσμημα. 


Την επομένη εβδομάδα, δήλωσε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, θα έχουμε πολύ περισσότερες συνομιλίες θα συναντηθούμε περισσότερες φόρες έως ότου βρούμε κάποιο τρόπο για να μετατοπίσουμε τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά όσους αντιστέκονται σε ενδεχόμενη συμφωνία, ο Ντιμιτρόφ μίλησε για «ανταγωνισμό μέλλοντος – παρελθόντος». 

Στην συνέχεια ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. 

Στις 13.00 ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία παρέστησαν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ακολούθησαν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 έγινε η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στα γραφεία του VMRO.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά

«Ευχαριστώ τον συνάδελφό μου Νικόλα για την πρόσκληση. Είναι χαρά μου να είμαι ξανά στη βόρεια αυτή χώρα και να έχω κρατήσει και τις υποσχέσεις που έχω κάνει.

Είχαμε πει ότι μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο θα έρθουμε να επισκεφθούμε την όμορφη πόλη σας, να ανοίξουμε τη δεύτερη φάση της συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στη χώρα σας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αιτηθούμε και να υποστηρίξουμε την ένταξή σας στην πρωτοβουλία Ιόνιου-Αδριατικής (σ. Στρατηγική της ΕΕ για το Ιόνιο και την Αδριατική - EUSAIR).

Πιστεύω πάρα πολύ στο κοινό μας μέλλον, στην κοινή μας συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των χωρών μας και ολόκληρης της περιοχής. Πιστεύω βαθιά, ότι αν μπορέσουμε -και οφείλουμε να μπορέσουμε, και κάναμε σήμερα βήματα- να λύσουμε τα προβλήματα, που δεν τα δημιουργήσαμε ο Νικόλας και εγώ αλλά τα βρήκαμε, και οφείλουμε να τα λύσουμε γιατί αυτό θα βοηθήσει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας, την καθημερινή επαφή και την οικονομική μας συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να συμβάλουμε και οι δύο μας, εννοώ τα κράτη μας, στην ανάπτυξη της οικονομίας όλης της περιοχής. Πιστεύω ότι η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων 


Χαίρομαι πάρα πολύ που θα συναντήσω το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω εκ προοιμίου ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, που μου δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μία, δημιουργική είμαι σίγουρος, συζήτηση, αλλά και τους υπόλοιπους και τον κ. Χhaferi και τον κ. Αhmeti και τον κ. Μichoski, που θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε σκέψεις και να τους ενημερώσουμε που βρισκόμαστε.

Θέλω να πω ότι το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική δεν θυμάμαι -το λέω και σαν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, όχι μόνο ως Υπουργός- δεν θυμάμαι να παραπονείται πολύ ο κόσμος, ή να δέχεται ένας Υπουργός πολλή κριτική, γιατί δεν κινείται και δεν λύνει προβλήματα. Αλλά μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές. Οι Υπουργοί επί της εξωτερικής πολιτικής, στα πλαίσια της κυβέρνησής τους, με πρωτοβουλία των Πρωθυπουργών τους, οφείλουν να βρίσκουν λύσεις. Και οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη γνώμη, τη μία ή την άλλη μέρα, μακρόχρονα βοηθάνε τη χώρα τους.

Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από την οικονομική της κρίση. Πιστεύω, προσωπικά, ότι για να έχει την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής, χρειαζόμαστε την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας. Και πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμούς. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, μακρόχρονα έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι σε ένα σάπιο που λέω εγώ, αλλά σε έναν έντιμο, θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Αλλά, ασφαλώς, σε έναν συμβιβασμό -και αυτό αφορά και την Ελλάδα που θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό- δεν μπορείς σε αυτόν να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου.

Πιστεύω πάρα πολύ στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Πιστεύω πάρα πολύ ότι, η φιλική βόρεια γείτονάς μας είναι μια χώρα με την οποίαν οι σχέσεις μας σε κρατικό επίπεδο οφείλουν να ακολουθήσουν αυτό που γίνεται στην ίδια τη ζωή. Ξέρουμε πόσα εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται ανάμεσά στις δυο χώρες, τις επισκέπτονται. Ξέρουμε με τι χαρά η οικονομία της Βορείου Ελλάδας δέχεται τους πολίτες της χώρας σας, είτε ως αγοραστές, είτε για τουρισμό, είτε για φιλικές επισκέψεις και το αντίστροφο. Και πιστεύω ότι οι δύο λαοί μας είναι πάρα πολύ κοντά και προσπαθεί η κληρονομιά η ιστορική να τους απομακρύνει. Είναι κοντά και το μέλλον πρέπει με δικιά μας φροντίδα να τους φέρει ακόμα πιο κοντά. Και τα κράτη μας και οι λαοί μας θα έχουν κέρδος από τις κοινές δράσεις μέσα στο μέλλον και από τη φροντίδα για τις νέες γενιές ανθρώπων σε όλη την περιοχή.

Ευχαριστώ, Νικόλα, για την πρόσκληση».

ΣΧΟΛΙΑ (129)

totiko

Ο λαος πρεπει να παρει τις διαπραγματευσεις στα χερια του.Μηπως πρεπει να παμε ως συνομηλητες στα συνορα για αρκετο καιρο;Λεω εγω.Αρκετα με την τιτικα που εχουμε για υπουργο.

stp

Τι θα κερδίσουμε εμείς δεν κατάλαβα ακόμη . Απλά το κανουν πράξη αυτό που δνε κατάφεραν να κάνουν το 1948 όπως είπε και ο Πρωθυπουργός.

Καζάν Καζάν σύντροφοι

Δεν είναι τυχαίο που οι Αλβανοί ανοίγουν θέμα Τσαμουριάς και οι Τούρκοι για νησιά του Αιγαίου. Κατάλαβαν ότι μας κυβερνάνε εθνομηδενιστές και προδότες όπου κάνουν διαπραγματεύσεις "που κερδίζουν όλοι". Απορώ πως οι Βούλγαροι δεν έχουν ζητήσει ακόμη την Θεσσαλονίκη.

Συριζαιος αγωνιστης

Μπραβο στην κυβερνηση που δεν επηρεαζεται απο τα συλλαλητηρια των φασιστων-εθνικιστων. Επομενο ειναι να δωσουμε και κατι νησια στους Τουρκους συντροφους μας.

Ερωτημα...

Μετα το 17ωρο που εσκυψαν, για εντιμο συμβιβασμο δεν ελεγαν?....

stelios

ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΗΔΗ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ.... αλλα που να Φυγουν τοσο υποτελεις ανθρωπισκους που να ξαναβρουν .....μεχρι να φυγουν η χωρα θα ειναι ετοιμοθανατη...ΒΑΡΙΕς και οι ευθυνες και των αλλων..δε μπορουν να κρυβονται πισω απο τις λεξεις....ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΝΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΝΤΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ..ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ..

Κουτόχορτο

Για να τελειώνει το παραμυθάκι που μας πλασάρουν. Τους βόρειους γείτονες μας τους έχουμε ήδη αναγνωρίσει ως Μακεδονία! Άσχετα εάν εμείς τους λέμε Σκόπια, επισήμως τους λέμε ΠΓΔΜ ήτοι πρώην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατία της ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ! Άρα μη μας σερβίρουν κουτόχορτο, ΠΑΣΟΚ ΝΔ κτλ κτλ. Αυτοί το αναγνώρισαν... καλώς... κακώς.... οπως θέλετε πάρτε το. Πάρτε το χαμπάρι. Τους έχουμε ήδη αναγνωρίσει. Είτε το θέλουμε είτε όχι. Αντε ας βρούνε κάτι ενδιάμεσο και ας τελειώνουμε με δαύτους. Ούτως ή άλλως εάν συνεχιστεί το παραμύθι η χώρα θα καταυροχθιστει από τους αλβανούς (ανατολικά) και από τους Βούλγαρος (δυτικά)... και πιστέψτε με προτιμώ τους γκορνομακεδονες στο βορρά πάρα μεγάλη Αλβανία και μεγάλη Βουλγαρία. Αυτοί είναι ποιο επικίνδυνοι. Αφήστε τον Κοτζιά να διαπραγματευτει να τελειώνουμε. Έχουμε σοβαρότερο εχθρό να ασχοληθούμε.

3

πιστεύουμε σ έναν έντιμο συμβιβασμό οπού λόγω εσχάτης προδοσίας δε θα οδηγηθείτε στο θάνατο παρά μόνο σε ισόβια..πιστεύουμε πάρα πολύ στο κοινό μας μέλλον μόλις οι σκοπιανοί αποδεχτούν το όνομα τους ΣΚΟΠΙΑ. τα εκατομμύρια????!!! των σκοπιανών που έρχονται στην ελλάδα με προπληρωμένα πακέτα των 100 ευρώ φέρνοντας μέχρι και το νερό τους απ τα σκόπια ,δίχως να δίνουν δεκάρα στην ελλάδα απ τη κακία τους και ονειρεόμενοι ποτε θα λυτρώσουν τη πατρίδά τους??! απ τους κακούς έλληνες,μπορούν να κάτσουν σπίτια τους και να μην ξαναπατήσουν στην ελλάδα. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα συναντήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας πίσω απ τα κάγκελα..ως καθηγητής διεθνών σχέσεων(ουτε στα όνειρα του) και ως υπουργός να ανοίξετε και να διαβάσετε τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα 134 και 138..εύχομαι καλά υπουργιλίκια στα ξερονήσια

consun

Τι φασιστοπαλλικαρισμοί είναι αυτές οι σαχλαμάρες ρε φασιστόμουτρα της πεντάρας? πότε θα βάλετε το κλούβιο σας να πάρει κανα δυό στροφές μπας και καταλάβετε τι γίνεται στον κόσμο? Ελληναράδες... απόγονοι του Ιμπραήμ που ξεθάψατε τα ξερονήσια.

Αντιαντιδεξιός

Τα δύο μέτωπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην εξωτερική πολιτική είναι οι σκοπιανοί και ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των Ελλήνων. Απορώ όσοι ψήφισαν το '15 ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώσουν το mail Χαρδούβελη και να διορίσουν τα παιδιά τους δεν ήξεραν ποιές ήταν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

ΜΚ2

Ρε θα μας τρελανουν? Ο Κοτζιας μολις ειπε, με υφος - τουλαχιστο Τσωρτσιλ: "Πιστευουμε σε ενα εντιμο συμβιβασμο" και αλλα τετοια ομορφα! Ρε ποσο μαλακες ηταν ο Λεωνιδας, Ο Διακος, ο Παλαιολογος, ο Μεταξας, ο Αυξεντιου και τοσοι αλλοι που αντι να κανουν ενα 'εντιμο συμβιβασμο' και να βολευτουν εμειναν και σκοτωθηκαν! Α! και μη με πει κανενας χρυσαυγιτη γιατι απο αυτη την ποικιλια εχω ακομη "ενθυμια" απο τις μερες το '74. Απλα με τρελαινει η ανεση που ρολαρουν στα χειλη τους αυτες οι λεξεις..Ακου εντιμο συμβιβασμο! Συμβιβαζεται κανεις με αρχες? Τι να πει κανεις...

για τα πανηγυρια

@ΜΚ223/03/201820:41.......α ρε ταλαιπωρε και εσυ.......υπηρχε χα το 74;;;;..ποιος ηταν ο λαγος που σε εδειρε στο νηπιαγωγείο, αλλα ξεχασα για εσας του "δημοκρατες" η χα σταιει για τις σταυροφοριες......συλλογικη ευθυνη για ολους και για ολα.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mpakogiannis_main

«Θέλουμε να σηκώσουμε ολόκληρη την Αθήνα ψηλά. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Η Αθηνά είναι μια πόλη ιδέα» είπε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων - Πλήθος κόσμου και αρκετοί πολιτικοί παρόντες - Χοροστατούντος του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου η ορκωμοσία στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος

67
mitsotakis_macron2

«Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν - Οι επισημάνσεις των κυβερνητικών πηγών για το επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων και την εικόνα που έχει σχηματίσει, πλέον, η χώρα στο εξωτερικό

25