Μετά το σκηνικό τύπου Ιμίων, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ

Μετά το σκηνικό τύπου Ιμίων, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ

Αρνητική εξέλιξη η παρεμπόδιση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης - Η Τουρκία πέρασε από τις παράνομες, στις πειρατικές ενέργειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους της ΕΝΙ, Saipem 12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», τονίζοντας ωστόσο πως η Λευκωσία συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Το γεωτρύπανο κατέβαλε σήμερα νέα προσπάθεια να προσεγγίσει τον γεωτρητικό στόχο, αλλά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από απειλή για χρήση βίας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν, θυμίζοντας έντονα το σκηνικό που έστησαν στα Ίμια, όπου ένα τουρκικό πλοίο εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού.

«Όλο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

 «Παρόλο που είναι μια αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση
στον στόχο Σουπιά, εντούτοις εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε.

 Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

Παπαδόπουλος: Η Τουρκία από τις παράνομες, πέρασε στις πειρατικές ενέργειες

«Η Τουρκία από τις παράνομες ενέργειες έχει περάσει στις πειρατικές ενέργειες», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ  ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Βίκτορ Παπαδόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοια ενέργεια από την Τουρκία, τόνισε αναφερόμενος στο σημερινό επεισόδιο κατά το οποίο η πορεία του πλωτού  γεωτρύπανου της ΕΝΙ ανακόπηκε από πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

«Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατικής και η παρεμπόδιση του ενεργειακού της προγράμματος, θίγουν όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κύριος Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας από κοινού με το Νίκο Αναστασιάδη θέτουν το ζήτημα  στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Η ιταλική ΕΝΙ είχε δεσμεύσει το γεωτρύπανο πλοίο για έναν μήνα και το σκάφος σύμφωνα με το πρόγραμμα κατευθύνεται για προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο», διευκρίνισε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπερτονίζοντας ότι η Λευκωσία «έχει το δίκαιο με το μέρος της και θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

Αναβάλλεται η γεώτρηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Το χρονικό της έντασης που έστησαν οι Τούρκοι


Υπενθυμίζεται, ότι τα μεσάνυχτα χθες βράδυ έληξε η navtex βάσει της οποίας τουρκικά πολεμικά καθήλωσαν για σχεδόν δύο εβδομάδες το πλωτό γεωτρύπανο και το επόμενο λεπτό άρχισε να ισχύει νέα navtex με τις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες και με την ένδειξη causion advised («συνιστάται προσοχή») προς τα διερχόμενα πλοία, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος Σουπιά θα παραμείνει εκτός απροόπτου απροσπέλαστος για σκοπούς γεώτρησης μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη του marinetraffic.com, το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και πλέον εγκαταλείπει τον στόχο «Σουπιά».


Παραλίγο σύγκρουση με το ιταλικό γεωτρύπανο και στις 9 Φεβρουαρίου


Τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του ιταλικού γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/κ στην περιοχή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ' ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.

Οπως αναφέρει το Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». 

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/κ ήταν απεγνωσμένοι. «Οι Ε/κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο. 

Ωστόσο, πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το  Aydınlık.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό. 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Fotis Georgatos

Πολύ θα ήθελα να δω την αντίδραση της Τουρκικής κυβέρνησης εάν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πάει τώρα να παρκάρει στα Ίμια. Να δούμε τότε πόσο τιμούν τις συμφωνίες που κάνουν και τι ψάρια πιάνουν οι διπλωματικές τακτικές τους!

μικι μαουσ

φωνάξτε γρηγορα τον ποπαη με το σπανακι

kirakos

Kαπου διαβασα οτι η Ιταλια εχει υπηρεσιακη κυβερνιση για εκλογες 5 Μαρτιου .Δεν μπορουσε να αναλαβει ευθυνη εμπλοκης.Εχει γινει θεμα προεκλογικα .Μετα θα αρχισουν τα οργανα .Η ΕΝΙ ειναι σχεδον κρατικη εταιρια και χανονται χρηματα.

SIAP4

Φίλοι Ιταλοί. Θα αφήσετε να σας καρπαζώνουν οι γυφτοτούρκοι;

ΒΟΛΤΕΡ

Οι τουρκοι κανουν οτι κανουν για να παρουν ανταλλαγματα. Εσις γκιαορηδες γρεκοι δειλοι τρεχετε τρομαγμενοι στην ευρωπη να πητε το πονο σας. Πονεσατε πολη θα πονεσετε κι αλλο πολλη τσουξιμο

Τρέμε RAMBO!!!

Με τόσους comando των 200 κιλών (σαν τον Καμμένο) που έχουμε, και πεζονάυτες του freddo θα τρέχουν οι Τουρκαλάδες!!! Βέβαια αν και είμαστε πιο σκληροί και απο τον Chuck Norris, περιμένουμε πάντα απο τους άλλους να κάνουνε ντα τους Τουρκαλάδες είτε είναι Αμερικάνοι Ρώσοι Γερμανοί Γάλλοι Ιταλοί η ακόμη και η Galactic Empire γιατί εμείς δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας αλλά λέμε τους άλλους κότες!!!

BuX

Περιμένατε κατι καλύτερο από τους Ιταλούς???

Ευτυχώς που φύγαμε από το Γιουνανιστάν

Οι Ραγιάδες παρακαλάνε να μπει ο Τούρκος. Ποιο ηττοπαθή λαό δε ξανά γνώρισε η ιστορία. Ευτυχώς φύγαμε και τα παιδιά μας τραγουδάνε άλλον Εθνικό Ύμνο.

Προς λαθρομετανάστη

Ευτυχώς ξεβρωμίσαμε.

ο σουλτανοΣ

ΠΗΡΕ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ......ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ευρωπα'Ι'κη ενωση.....ΚΟΤΕς ΛΥΡΑΤΕΣ ΟΛΟΙ..ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ......ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο τουρκοΜΟΓΓΟΛΟΣ......ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΑΓΚΑ ΝΕΝΤΑΝΙΑΧΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΗ ΤΟΝ τουρκοΜΟΓΓΟΛΟ...ΣΟΥΛΤΑΝΟ...ΖΗΤΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ.......ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΟΥ τουρκομογγολου........ΕΙΝΑΙ κοτες ΚΟ ΚΟ ΚΟ ΚΟ.......

Κιοτήδες ....

Μη φοβάστε αδέρφια, η πφα είναι εδώ και σας στηρίζει !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης