Ζάεφ: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει

Ζάεφ: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα τρία ζητήματα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι είναι τα «ευκολότερα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες - Άφησε να εννοηθεί ότι η λύση μπορεί να πάρει και τη μορφή διεθνούς συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι τρία από τα επτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχετίζονται με το σύνολο του ονοματολογικού, έχουν κλείσει.

«Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος (της ονομασίας). Χαίρομαι που όλα τα ανοιχτά ζητήματα ουσιαστικά έχουν ξετυλιχτεί. Αν ξεκινήσουμε από τις εφτά θέσεις που ήταν το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, γνωρίζω ότι αυτές έχουν πλέον μειωθεί σε τέσσερις, οι (υπόλοιπες) τρεις έχουν απομακρυνθεί. Πιστεύω ότι με την πολιτική της νέας κυβέρνησης πολύ γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν και οι άλλες θέσεις» ανέφερε σήμερα από την κωμόπολη Νεγκότινο ο Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι αυτά είναι τα "ευκολότερα", χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για να μην σχηματιστεί, όπως είπε, η εντύπωση ότι γίνεται διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία αποδεκτή επιλογή για την χώρα του και υπενθύμισε ότι έχει γίνει μνεία αρκετών ονομάτων.

«Αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις» είπε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η χθεσινή συνάντηση στην Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.

Επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει λύση και ότι η κυβέρνησή του κάνει κυριολεκτικά ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τελικής λύσης.

«Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης. Ασφαλώς, στέλνονται ορισμένα μηνύματα από την ελληνική πλευρά, για ορισμένες γραμμές κοκ. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύση για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών. Αν είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι σε αυτή τη διαδικασία, αν θέλουμε ειλικρινά να βρεθεί λύση, αυτό είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει μία χρονική περίοδο μπροστά της. Ελπίζω ότι κάθε επόμενο βήμα θα μας φέρνει πιο κοντά σε σχέση με όλα εκείνα τα σημεία που είναι ανοιχτά και που πρέπει κυριολεκτικά να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας και τελικής επίλυσης του προβλήματος» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και τόνισε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα. «Να δώσει ο Θεός να φτάσουμε σε λύση, να μπορέσουμε να κάνουμε δημοψήφισμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο-συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ότι γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις.

«Ένα από αυτά τα σχεδιαγράμματα είναι και το σχέδιο-εκδοχή διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία στο τέλος ελπίζουμε ότι θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Να μην ξεχνάμε όμως πως, ότι και να συζητείται σε διμερές επίπεδο, υπουργικό ή πρωθυπουργικό, επιστρέφουμε στον κ.Νίμιτς, επειδή η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο τέλος πρέπει να έχει νομικά-τυπικά επακόλουθα στον ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Μας κυβερνούν πράκτορες των ξενων

Δεκαετίες τώρα. Ειδικά με την Αριστερά βρήκαν τους καλύτερους Γερμανοτσολιάδες ΝΑΤΟτσολιαδες. Μέχρι και Μιστερ Γερμανοτσολιας 2017 βγήκε ο Τσιπρας μετά τη βράβευση του από τον νταισεμπλουμ

Δημοψήφισμα

βεβαίως, αλλά δημοψήφισμα και στην Ελλάδα!!!!!

Πγδμ ειναι Καλό

Το πγδμ ΕΧΕΙ Γιουγκοσλαβική ονομασία μέσα.... ΜΗ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ.

Mg

Επειδή φίλος σχολιαστής αναρρωτιέται αν το θέμα στα Ιμια ήταν στημένο , ξαναγράφω το σχόλιό μου από το χθεσινό άρθρο των Ιμίων ως απάντηση : Πάλι αφήσανε τον Σκύλο να μας δείξει τα δόντια του ώστε να υποχωρήσουμε για την Μακεδονία ώστε να τον μαζέψουν μετά ... Βέβαια αν χρειαστεί μπορεί να του ρίξουν και φόλα αν δεν πράξει και αυτός τα συμφωνηθέντα ! Όλοι για τους φίλους μας πλανητάρχες ειναι πιόνια και αναλώσιμοι ! Τωρα βέβαια μετά την φιλική συμμετοχή του FBI με την Novartis για στήριξη του Αλέξη μας ,του παρέχουν και ένα ακόμη στήριγμα εκμεταλευόμενοι την «τουρκική επιθετικότητα»για την επιθυμητή επίλυση του Μακεδονικού στο οποίο σε αντίθεση και πάλι με τον λαό του , έχει ήδη «θετική» διάθεση για λύση σύμφωνα με την κατεύθυνση και τις επιθυμίες των Συμμάχων μας... Ένα κάτι σαν την κολοτούμπα του δημοψηφίσματος δηλαδή ! Δηλαδή τα έχουμε χάσει όλα: οικονομική αυτοτέλεια ( η πηγή και θεμέλιος λίθος όλων των κακών) , εδαφική κυριαρχία και απώλεια τίτλων περιουσιών , εθνική κυριαρχία , αλλοίωση πληθυσμού , αλλοίωση πιθανή συνόρων , απώλεια στρατιωτικής ισχύος και τώρα με την προσπάθεια στην παιδεία , απώλεια πνευματικής κουλτούρας και εθνικής συνειδησης , απαγκίστρωση από θρησκευτικά ιδεώδη , διάλυση θεσμού οικογένειας και εξαγορά συνειδήσεων! Το αν θα αμυνθούμε στην με λίγα λόγια διάλυση της ελληνικής κοινωνίας μας όπως την ξεράμε μέχρι τώρα με τα ήθη, έθιμα και ιδεώδη μας ειναι και λίγο ατομικό θέμα του καθενός μας και της παιδείας μας ... που φιλότιμα προσπαθούν να μας καταργήσουν !!! Δεν ειναι σενάρια συνωμοσίας αγαπητοί , είναι πραγματιστική ανάλυση αυτών που δυστυχώς βιώνουμε !

Είναι μια σωστή

και περιεκτική ανάλυση που τα λέει ΟΛΑ.

Δερμ

Πάρε αλλά 3 για να γίνουν 6

@ZZ

"Τρία από τα επτά θέματα . . ." Μη μου το πείς!

οκ

σε 3 ηδη καναμε πισω δηλαδη

Και καλά διαρροές

από Ζάεφ....μήπως το κόλπο στα ΙΜΙΑ ήταν στημένο με την συμμετοχή του Τσίπρα;

Φανερό

Ζάεφ: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει. Συμπέρασμα: Από τα 7 που ζητάτε, ΠΗΡΑΤΕ ΤΑ 3......

Συμφωνια του αερα

Ο τσιπουρας μόλις φερει οποιαδηποτε συμφωνια σας στη βουλή θα πεσει. Δεν προλαβενετε κυριοι. Δε θα παρετε ονομα, δεν εχετε το δικαιωμα να ονομαζεστε μακεδονες ουτε θα το παρετε. Έχετε παρανομήσει ήδη με το ονομαζετε μακεδονικη μια σλαβικη γλωςςα, αγαλματα οδοι, ινςτιτουτα, ιδρύματα. Οι ελληνες κυριλλος καθ μεθοδιος δεν ηταν σλαβοι άλλα έλληνες μακεδόνες. Για όλες σας τις παρανομίες , την παραχάραξη της ιστορίας και τη συμπεριφορα των ενώσεων σας στο εξωτερικό πρέπει να τιμωρηθείτε. Η συμπεριφορά σας είναι φασιστική και μειωτική για την ταυτότητα ενός λαού που κατοικει πάνω απο 6000 χρόνια στην περιοχη. Κανετε περιφερεια/ καντονι με όνομα βορεια μακεδονια με μοναστηρι και γευγελη, και να ονομαζεστε ως χώρα όπως θέλετε. Όποια άλλη λύση είναι σαν να αναβετε μια σπίθα στην ευφλεκτη μπαρουταποθήκη των αλβανίων

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

004465144

«Το εμβληματικό έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και η Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας που αναδεικνύει, ουσιαστικά παγκοσμίως, το έργο} είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας 

0000kot21

«Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές σειρά και σειρά από Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

2
0000ndr21

«Δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της αστυνομίας», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης για την επίθεση από ομάδα ατόμων στο ΣτΕ

3
syriza-grafeia

Απάντηση του κυβερνώνοντος κόμματος στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αιτιάσεις Τσίπρα ότι υπεύθυνο για την επίθεση κατά Μπουτάρη είναι «ένα συμπαγές, σκοτεινό τμήμα  της ΝΔ»

4
0000lae21

Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαιρέτισε την επιτυχία του προέδρου της Βενεζουέλας, «παρά τον απερίγραπτο και αδίστακτο πόλεμο που είχε εξαπολύσει η ιμπεριαλιστική Δύση στην Μπολιβαριανή Επανάσταση»

6
zoran_zaev_arthro

«Η Ελλάδα παίρνει ένα νέο όνομα, χρονικό σημείο αναφοράς και συνταγματικές αλλαγές» επιχειρηματολογεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας», τονίζει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

9
0000the21

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη βία από την ελληνική κοινωνία και σ' αυτή την πράξη πρέπει με σοβαρότητα να 'σκύψουν' όλες οι πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

1